Dan neovisnih kina

2017.

Filmska manifestacija Dan neovisnih kina, koju organizira Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, po prvi put se održala u utorak 7. studenog 2018. godine u 36 hrvatska kina. Obilježavajući na ovaj način ujedno i 3. rođendan Kino mreže gledatelji širom Hrvatske mogli su besplatno pogledati  biografsku avanturu o životu Jacquesa Cousteaua „Odisej“ s Lambertom Wilsonom i Audrey Tautou u glavnim ulogama (film je dijelom sniman i u Hrvatskoj!) te nezaboravne „Male leteće medvjede“!

Svečana premijera filma “Odisej” održala se 7. studenog 2018. u 20 sati u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu.

Manifestacija koja se održava na dan osnutka Kino mreže 7. studenog u cijeloj Hrvatskoj usmjerena je na promoviranje kina, kinematografske djelatnosti i filmske kulture, a svim uzrastima je u 2017. godini donijela besplatne projekcije filma „Odisej“ i 2 epizode popularne animirane serije „Mali leteći medvjedi“.

O manifestaciji:

Filmskom manifestacijom Dan neovisnih kina Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača (Kino mreža) 2017. je godine odlučila proslaviti svoj treći rođendan u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom te ujedno započeti novo filmsko događanje kojim će se jednom godišnje pažnja posvetiti upravo značaju, vrijednosti i ulozi neovisnih kina u Hrvatskoj. Manifestacija je jedinstveno filmsko i kulturno događanje u cijeloj Hrvatskoj namijenjeno široj javnosti svih dobnih uzrasta, s naglaskom na jačanje i razvoj neovisnih kina te pokretanje nove kulturno-umjetničke i obrazovne ponude u lokalnim sredinama diljem Hrvatske te poticanje i podrška sredinama bez kina na pokretanje filmskih programa. Trogodišnji rad i angažman svih članova Kino mreže dosad su rezultirali brojnim uspješnim projektima na području umrežavanja neovisnih kinoprikazivača, razvoja filmske pismenosti i filmske publike. Naš doprinos slavimo upravo na datum osnivanja Kino mreže te publici tako pružamo prigodan jednodnevni filmski program u revitaliziranim starim gradskim kinima – institucijama s dugom tradicijom širenja medijske kulture.

O filmovima u 2017. godini:

Centralni događaj manifestacije bila je premijera filma „Odisej“, spektakularne filmske priče o francuskom istraživaču podmorja, vizionaru i inovatoru Jacquesu Cousteau, pod redateljskom palicom Jérômea Sallea. Film koji je hrvatske otoke Hvar, Vis i Biševo – na kojima su snimljene neke od najatraktivnijih scena – stavio u središte svjetske filmske produkcije spaja Cousteauov životni pothvat i razvoj jedne turbulentne obiteljske priče. „Odisej“ donosi presjek događaja gotovo 30 godina iz Cousteauovog života, a dramsku okosnicu osim čuda podvodnog svijeta čini odnos sa suprugom Simone (Audrey Tautou) te dvojicom sinova, od kojih tragično stradalog Pihillipea glumi Pierre Niney. Film je nagrađen francuskom nagradom César za najbolji zvuk te je nominiran nagradom Globe de Cristal za najboljeg muškog glumca (Lambert Wilson) i žensku glumicu (Audrey Tautou).

Za mlađu publiku Kino mreža pripremila je 2 epizode legendarne hrvatske animirane serije „Mali leteći medvjedi“ („Nezaboravni rođendan“ i „Uhvatiti sunce“) koja je prvi put emitirana 1990. godine. Nastala u hrvatsko-kanadskoj koprodukciji, serija je osvojila srca mališana, ali i onih starijih diljem zemalja regije fantastičnom zajednicom krilatih medvjedića koji su nastojali vratiti sklad u stoljetnu šumu. Mudar odabir ekoloških tema iz svakodnevnog života godinama je golicao maštu publike zbog borbe očaravajućih animiranih junaka za čišći i zdraviji svijet oko nas. Medvjed Platon, Tina, Dado, blizanke Jasmina i Latica te braća Joško i Janko iz epizode u epizodu pokušavali su povratiti narušenu idilu, boreći se ne samo protiv čovjeka nego i Smradca i Smucala koji šumu zagađuju otpacima ljudskog napretka. Autori likova i serije su Dušan Vukotić, Pero Kvesić i Neven Petričić. Prvi serijal redateljsko je djelo Jeana Sarraulta, dok se u ulozi režisera drugog serijala našao Michele Lamire.

Manifestaciju organizira Kino mreža u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, a u 2017. godini financijski su ju podržali Zaklada Kultura nova i Grad Zagreba. Medijski pokrovitelj manifestacije bio je Journal.hr.

O Kino mreži:

Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača osnovana je 7. studenog 2014. kako bi se ojačao položaj neovisnih kina unutar filmske djelatnosti te kako bi pokrenuli i razvijali filmsku kulturu u svim njezinim oblicima diljem Hrvatske. Kino mreža danas broji 39 članova i 52 kina u 39 gradova i otoka diljem Hrvatske. Neovisni kinoprikazivači obavljaju javnu funkciju koja se temelji na njihovom statusu javnih ustanova, umjetničkih organizacija ili misiji koju su si zadali. Javna funkcija obuhvaća promociju filma kao umjetničkog rada, posredovanje filmske kulture u obrazovnim programima, kritički i refleksivni pristup te servisiranje prikazivačkih potreba lokalne filmske produkcije.

Manifestacija se u 2017. godini održala u sljedećim kinima:

KINO MEDITERAN BOLCENTAR ZA KULTURU ČAKOVECKINO 30. SVIBNJA (DARUVAR)KINO SLOBODA (DUBROVNIK)KINO MEDITERAN HVARKINO MEDITERAN IMOTSKIKINO IVANECKINO MEDITERAN JELSAKINO MEDITERAN KOMIŽAKINO VELEBIT (KOPRIVNICA)KINO MOSLAVINA (KUTINA), KINO MEDITERAN LASTOVODVORANA RELKOVIĆ (NOVA GRADIŠKA), KINO MAROF (NOVI MAROF), KINO NOVSKAKINO URANIA (OSIJEK)KINO HRVATSKI DOM (PAKRAC)KINO DOM KULTURE GRADA PRELOGAKINO VALLI (PULA)ART-KINO CROATIA (RIJEKA)KINO SAMOBOR, GRADSKO KINO SINJKINO DOM KULTURE KRISTALNA KOCKA VEDRINE (SISAK)KINO SLATINAKINO KARAMAN (SPLIT)KINOTEKA ZLATNA VRATA (SPLIT)KINO MEDITERAN STARI GRADKINO ZELINA (SV. IVAN ZELINA)KINO GAJ (VARAŽDIN)KINO GORICA (VELIKA GORICA)ZIMSKO KINO VISKINO VODICEKINO ZABOKART-KINO METROPOLIS MSU, KINO EUROPA (ZAGREB)KINO KINOTEKA (ZAGREB)