Kino Kinoteka - Zagreb

Kinoteka u Kordunskoj 1, svoje je neizbrisivo mjesto u bilu zagrebačke kulturne scene zavrijedila izvrsnim filmskim programom, a ne skrovitom lokacijom u centru Zagreba, dostupnim parkiralištem ili iznimno udobnim sjedalima. Prošavši kroz ruke raznih upravljačkih struktura, programske sheme su oscilirale, ali je srednja vrijednost uvijek bila temeljena na dobrom filmu. Možda su atmosfera i nasljeđe prostora Kinoteke čak i neke osrednje naslove učinili boljima, no filmovi koji su urezani u sjećanje većine Kinotekinih posjetitelja redovito su “oni dobri”.

Osnovna ideja ponovnog otvaranja dvorane Kinoteka u filmsko-prikazivačkoj funkciji,  zasniva se na oživljavanju baš onakve Kinoteke koje se, možda romantizirajući prošlost, no ipak, prisjećaju svi oni koji su je voljeli – Kinoteke kao doma dobrog filma. Fokus programske strategije za novootvorenu Kinoteku stoga se temelji na sustavnom prikazivanju relevantnih naslova iz povijesti filma, europskog i općenito ne-američkog podrijetla, dokumentarnih filmova i filmova izvan interesa široke komercijalne distribucije, no naravno, ne isključujući vrijedne naslove iz suvremene filmske produkcije, niti one sveprisutne ali i najproduktivnije – američke.

Misija takve programske sheme jest ostvariti dinamičnu ravnotežu zastupljenosti filmova iz starije i recentnije povijesti filma u kombinaciji s relevantnim suvremenim filmskim ostvarenjima. Program će sačinjavati segmenti poput autorskih retrospektiva, nacionalnih, odnosno kinematografijskih retrospektiva, tematskih ili periodnih cjelina. Također, bit će tu i programski blokovi sačinjeni od ostvarenja važnih po kriterijima zajedničkih distinktivnih elemenata poput žanra, filmskih struka (tekstopisci, redatelji, skladatelji, glumci, snimatelji, kostimografi…), metra, nagrađivanosti, zabranjivanosti ili neopravdanog zaborava.