Art-kino Croatia - Rijeka

Art-kino je javna ustanova koja djeluje u području filmske umjetnosti i kulture i koju je osnovao Grad Rijeka. Glavna programska djelatnost Ustanove odvija se u Art-kinu Croatia, kinodvorani u samom središtu Rijeke u kojoj su prve projekcije održane 1926. godine. Dvorana je pod sadašnjim imenom ponovno otvorena za javnost u prosincu 2008. godine.

Tada je Grad Rijeka pokrenuo projekt Art-kino Croatia u namjeri stvaranja javnog prostora namijenjenog prikazivanju vrijednog filma, suvremenog i baštinskog, te razvoju filmske kulture. Cilj je bio također spasiti od propadanja i revitalizirati jedan od najljepših javnih prostora u gradu te jednu od najljepših kinodvorana u Hrvatskoj i šire. Projekt Art-kina Croatia prerastao je u kontinuirano djelovanje, a ono je po svojim obilježjima postalo kulturna institucija s profiliranim programom, brojnom publikom i jasnom javnom ulogom te je stoga u prosincu 2012. godine odlukom Gradskog vijeća Grada Rijeke osnovana ustanova Art-kino.

Art-kino djeluje kao platforma za razvoj riječke audiovizualne djelatnosti te je preuzelo na sebe ulogu promotora filmske kulture. Art-kino je mjesto, ne samo prikazivanja i gledanja filmova, već i raspravljanja o njima, edukacije, komunikacije i istraživanja umjetnosti pokretnih slika, filmske refleksije i refleksije o filmu.

Rad Art-kina utemeljili smo na četiri segmenta djelovanja, odnosno glavna programa:

Filmski program

Rad s djecom i mladima

Obrazovni i medijacijski programi

Podrška riječkoj filmskoj produkciji

Naša programska koncepcija temelji se na na umjetničkoj relevantnosti, svijesti o obrazovnoj ulozi kulturnih institucija, njihovoj odgovornosti za razvoj cjelovitog kulturnog polja u kojem djeluju i otvorenosti prema potrebama zajednice.

Filmski program

Filmski program Art-kina vrlo je jasno profiliran i sastoji se od programa nacionalne i svjetske filmske baštine, suvremenih umjetničkih ostvarenja pretežito europske i nezavisne produkcije te edukacijskih programa. Ono je središte riječkog filmskog života u kojem se odvijaju gotovo sve riječke filmske manifestacije te koje ugošćuje gotovo sve vodeće hrvatske filmske festivale čiji su profili raznoliki, no uvijek snažne umjetničke orijentacije. U svom redovnom programu prikazujemo igrane, animirane, dokumentarne, eksperimentalne, neprofesijske, kratke i duge filmove. Jedna od zadaća Ustanove je kontinuiran kinotečni program kako bi se osigurala dostupnost filmova od posebnog povijesnog značaja te umjetničke vrijednosti te često prikazujemo retrospektive posvećene pojedinim autorima, glumcima, žanrovima, temama, filmskim pravcima….Poseban naglasak stavljamo na suvremenu europsku filmsku produkciju, često putem organizacija revija nacionalnih kinematografija.  Program vodi računa i o eksperimentalnim filmovima, odnosno o umjetničkim praksama koje propituju granice filmskog jezika i forme ili pak povezuju medij filma s drugim umjetnostima. Art-kino sretan je spoj kinoteke i art-kina koje godišnje prikaže više od 600 filmskih naslova, ugosti dvadesetak filmskih festivala,  četrdesetak manifestacija, revija i autorskih ciklusa, niz filmskih premijera, tribina, predstavljanja filmskih knjiga i časopisa i brojne druge događaje vezane uz filmsku umjetnost.

Filmski se program odvija u Art-kinu Croatia, Ljetnom Art-kinu te Mini Art-kinu.

Programi za djecu i mlade

Art-kino nastoji razvijati filmsku kulturu u svim aspektima. Posebno se trudimo razvijati programe za djecu i mlade te ih potaknuti da gledaju, razumiju i stvaraju filmove. Kontinuirano provodimo nekoliko projekata kojima je cilj probuditi interes za film kod djece i mladih te ih upoznati s pojedinim elementima filmske, odnosno medijske kulture.  Kao primjer ističemo projekt  Škola u kinu koji provodimo zajedno s Odjelom gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke i Hrvatskim filmskim savezom od 2009. godine.  Program Škole u kinu sastavljen je prema važećem Planu i programu medijske kulture u osnovnoj školi, a sastoji se od organiziranih filmskih projekcija (u prosjeku osamdeset godišnje) i uvodnih predavanja o pojedinim elementima filmskoga jezika. Godišnje kroz ovaj program Art-kino posjeti oko sedam tisuća učenika i učenica. Posebnu pažnju u našem redovitom prikazivačkom programu posvećujemo izboru kvalitetnih filmskih naslova za djecu i mlade, svih filmskih rodova.

Obrazovni i medijacijski programi

Ovi su programi, uz prikazivačke, imperativ u našem djelovanju.  Vjerujemo da je o filmskom djelu nužno nastavljati dijalog i nakon prikazivanja. Otvaranje dijaloga je jedan od najvažnijih momenata kulture te se trudimo kontekstualizirati okvir djela i proširiti filmsku priču izvan kino-platna. Ove programe ostvarujemo kroz nekoliko projekata, poput Filmskog kluba, Art-kino Laba i Medijateke.

Medijateka, specijalna javna filmska knjižnica, sastoji se od knjižne, periodične i audiovizualne građe. Audiovizualna građa se širi u dva smjera: redovna zbirka suvremenih i kinotečnih vrijednih filmova te razvoj filmske zavičajne zbirke. Medijateka je tako prostor u kojem se koriste, ali i posuđuju filmovi (kinotečni i suvremena umjetnička produkcija), knjige vezane uz filmsku umjetnost te video-igre. Djeci do 15 godina je osigurano besplatno članstvo.

Podrška lokalnoj filmskoj produkciji

Prikazivanje filmova lokalnih autora bitan je dio našeg programa putem kojeg značajno širimo krug publike koja kroz prepoznatljivu socijalnu mrežu i lokacije razvija interes za film kao umjetnost. Također, pružajući podršku lokalnoj filmskoj produkciji kroz osiguranje dovoljnog prikazivačkog prostora i promociju filmova, doprinosimo njezinom jačanju i uključivanju riječkih filmskih djelatnika u nacionalne i međunarodne okvire filmske djelatnosti. Tako je Art-kino zaista postalo čvorište razvoja filmske djelatnosti u Rijeci.

Partneri

Realizacija ovako bogate i raznolike programske koncepcije zahtijeva snažnu suradnju Ustanove sa širokim krugom suradnika – filmskim djelatnicima, distributerima, produkcijskim kućama, udrugama, filmskim festivalima, mrežama, drugim kinima i organizacijama. Nastojimo publiku, kao i stručnu zajednicu uključiti u svoj rad i razvoj te pridonijeti razvoju svojih partnera. Suradnja je temeljnji princip našeg djelovanja. Naši su ključni partneri Hrvatski filmski savez, Hrvatska kinoteka te organizacije koje stoje iza najjačih hrvatskih festivala poput Zagreb Film Festivala, Animafesta, Motovun film festivala i brojnih drugih. Naši su partneri i sva hrvatska nezavisna kina, posebice kino Europa i kino Tuškanac. No, osim s filmskom zajednicom, surađujemo i s brojnim

udrugama i ustanovama u kulturi, školama, fakultetima i pojedincima. U kreiranju programa posebno smo otvoreni prema manjinskim zajednicama kako bismo zajedno, kroz filmski medij, otvarali prostore istraživanja kulture, identiteta i reprezentacije.

Art-kino je član mreža Europa Cinemas, CICAE te Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača.

Publika

Art-kino je u 2014. godini posjetilo nešto više od 34.000 posjetitelja čime je nastavljen kontinuirani rast publike. U prvoj godini rada, 2009. godini Art-kino je posjetilo 19.000 posjetitelja i od tada njihov broj neprestano raste čime je izvan snage argument kako zbog razvoja tehnologije nema više potrebe za gradskim kinom. Kino i dalje pruža jedinstven doživljaj filma i to su građani Rijeke prepoznali. Broj publike postaje još značajniji u svjetlu činjenice da se program Ustanove ne sastoji od komercijalnih naslova nego isključivo od najvrijednijih ostvarenja iz povijesti filma i recentne umjetničke filmske produkcije.