Kino Valli - Pula

Javnu ustanovu Pula Film Festival osnovao je Grad Pula 2003. godine s osnovnim zadatkom organizacije Pulskog filmskog festivala, ali i u ostvarivanju mnogobrojnih manifestacija na području stvaralaštva i kulture. Ustanova upravlja Kinom Valli i pozornicom u Areni te pruža logističku i tehničku potporu mnogobrojnim gradskim i drugim manifestacijama.

Kino Valli
Današnje jedino pulsko kino smješteno u samom centru grada datira s početka 20. stoljeća kada je nosilo naziv L’Alhambra. Bila je to dvorana u kojoj se, izuzev u filmskim projekcijama, uživalo i u praćenju sportskih, osobito boksačkih susreta. Za vrijeme talijanske uprave 40-ih godina dvorana mijenja ime u Sala Umberto. Desetljeće kasnije u nju se smješta Centralni dom kulture, a nedugo zatim kino Zagreb koje je, zbog zanemarene infrastrukture, zatvoreno 2006. godine. Nakon kompletne rekonstrukcije, uz financijsku podršku Grada Pule i Ministarstva kulture RH, novoobnovljeno kino otvara svoja vrata 18. srpnja 2008. godine pod nazivom Valli u čast glumice Alide Valli, rođene Puljanke.

Dvorana Kina Valli broji 209 sjedećih mjesta, a godišnje bilježi nešto manje od 80  000 gledatelja. Uz svjetske filmske hitove, prikazuju se europska i svjetska nezavisna filmska ostvarenja raznih žanrova i rodova, održavaju izložbe, predavanja, prezentacije… Od posebnih programa ističu se FUŠ – Film u školi, edukativni programi za djecu i mlade, Metropolitan opera HD uživo, Matineje za umirovljenike, rođendanske proslave te niz drugih specijaliziranih programa koji se ostvaruju u suradnji s brojnim ustanovama i udrugama iz Pule, Istre i šire. Značajan dio programa Pulskog filmskog festivala koji se održava u srpnju svake godine, odvija se u Kinu Valli.

Kino Valli  je član međunarodnih filmskih organizacija Europa Cinemas, CICAE i Europske federacije filmova za djecu – ECFA.

U foajeu Kina Valli nalazi se izložbeni prostor.