11 prosinca 2015,
 Off

 

11.12.2015. – Treću godinu zaredom u kinodvoranama diljem Hrvatske održat će se Maraton kratkometražnih filmova, kojim se povodom najkraćeg dana u godini slavi kratka filmska forma. Ove godine maraton traje od 18. do 21. prosinca, odvija se u 23 kina u 19 gradova, a posebne projekcije na otvorenom organizirane su u Zagrebu te po prvi put u Splitu! Ulaz na sva događanja je besplatan.

Ukupno će na trećem Maratonu kratkometražnih filmova biti prikazano više od 20 naslova podijeljenih u četiri programa: ‘Hrvatski maratonci I i II‘ donose recentno nagrađivane domaće ‘kratkiše’, ‘Priče iz prirode‘ donose europske naslove namijenjene najmlađim gledateljima, dok ‘Prvi filmovi poznatih redatelja‘ donose kratkometražne naslove četiri francuska renomirana autora.

U programu ‘Hrvatski maratonci I i II’ nalazi se 11 domaćih filmova svih rodova. Tu su igrani filmovi Belladonna Dubravke Turić, nagrađena u Veneciji kao najbolji kratki film programa Horizonti, višestruko nagrađivani Piknik Jure Pavlovića nominiran za Europsku filmsku nagradu, Zvjerka Daine O. Pusić proglašena najboljim filmom programa Kockice nedavno završenog 13. Zagreb Film Festivala, Da je kuća dobra i vuk bi je imao Hane Jušić premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, Medo mali Igora Jelinovića, nagrađen na festivalima u Novom Sadu i Sofiji te dokumentarni film Riba ribi grize rep Nevena Hitreca. Animirane filmove predstavljaju također nagrađivani naslovi Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren, Vučje igre Jelene Oroz, Simulacra Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, Levitacija Marka Meštrovića te animirano eksperimentalno ostvarenje Tu tamo Alexandera Stewarta.

Priče iz prirode‘ donose program europskih animiranih filmova namijenjenih najmlađima, a među njima je i jedan hrvatski naslov, Slatki snovi Dinka Kumanovića. Osim toga, najmlađi će gledatelji vidjeti animirane filmove iz Španjolske (Nebo, r.Jorge García Velayos), Švicarske (Ptičica i vjeverica, r. Lena von Doehren), Francuske (Rukavica, r. Clémentine Robach), Njemačke (Zebra, r. Julia Ocker) i Italije (Gusjenica i kokoš, r. Michela Donini i Katya Rinaldi).

Četvrti program ‘Prvi filmovi poznatih redatelja‘ donosi prve radove Jean-Luc Godarda(Svi se dečki zovu Patrik, 1959.), Jeana Roucha (Udovice od 15 godina, 1967.), Françoisa Reichenbacha (U spomen rocka, 1963.) i Laurenta Canteta (Svi na prosvjede, 1995.).

Gradovi i kina koja sudjeluju u trećem Maratonu kratkometražnih filmova su Rijeka(Art kino Croatia), Zagreb (Kino Europa, Art-kino Metropolis MSU, Dokukino KIC, SC Zagreb – MM centar), Osijek (Kino Urania/caffe bar Pepermint), Sisak (Dom kulture Kristalna kocka vedrine), Split (Kino Karaman i Kinoteka Zlatna vrata), Kutina(Kino Moslavina), Pakrac (Kino Hrvatski dom), Velika Gorica (Kino Gorica), Varaždin(Kino Galerija), Pula (Kino Valli), Čakovec (Centar za kulturu Čakovec), Novska (Kino Novska), Sinj (Gradsko kino Sinj), Zabok (Kino Zabok), Koprivnica (Kino Velebit),Samobor (Kino Samobor), Daruvar (Kino 30. svibnja), Dubrovnik(Kinematografi Dubrovnik – Dvorana Visia/Luža) i Sveti Ivan Zelina (Kino Zelina).

Posebni programi na otvorenom, koji će se u Zagrebu i Splitu održati u petak 18. prosinca kao uvod u maratonski vikend, donose još atraktivnih domaćih naslova prilagođenih svakom od gradova-domaćina. Zagrebačka će se projekcija na otvorenom odvijati u sklopu Adventa na zagrebačkom Europskom trgu, dok će se splitska istodobno odvijati kod kućica na splitskoj Rivi. Program filmova na otvorenom u Zagrebu i Splitu objavit ćemo naknadno.

Raspored projekcija i ostalih događanja u 23 kina, te više detalja o filmovima, možete pronaći na njihovim službenim ili Facebook stranicama.

Facebook event nalazi se na sljedećem linku.

Comments are closed.