Ženijalni dani

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. ožujka, u 2015., 2016., 2017. i 2018. godini realizirali smo program “Ženijalni dani” – koji je na filmska platna diljem zemlje donio izvrsne i nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i njihovim izazovima u današnjem društvu.

Ova manifestacija obilježila je početak revitalizacije malih kina i svojevrstan je uvod u novu programsku shemu kojom ćemo obilježavati zanimljive i značajne datume te se i na taj način približiti lokalnoj publici.

2018.

4. izdanje Ženijalnih dana, filmske fešte u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, održalo se od 8. do 11. ožujka u 27 gradova, 32 neovisna kina i 3 otoka diljem zemlje u slavu još jednog 8. marta – ženijalnog i borbenog praznika kakvog svi i sve zaslužujemo!

U četiri dana, od četvrtka do nedjelje, bila su prikazana četiri filma za svakoga ponešto iz recentnog ženskog i/ili feminističkog filmskog tanjura, a tri od četiri filma režirale su upravo žene. Ove godine raspoložene smo za malo feminističke lektire i ponavljanja najvažnijih lekcija iz prvog (‘Sufražetkinje‘, 2015.) i drugog (‘Božja volja‘, 2017.) vala feminiz(a)ma, sa skokom na pop kulturu osamdesetih godina i njezinu kraljicu, Whitney Houston (‘Whitney: Biti svoja‘, 2017.) pa sve do odustajanja od daljnjeg educiranja i početka promišljanja i to preko najrecentnijeg ostvarenja kultne francuske redateljice Claire Denis (‘Isabellino sunce‘, 2017.), jedne od najprominentnijih ženskih glasova europske kinematografske današnjice.

Program i ostale detalje iz ovog programa u 2018. godini doznajte ovdje.

2017.

Treći “Ženijalni dani” održavali su se od 7. do 12. ožujka 2017. i na kino platna su donijeli tri filmska ostvarenja koja niste smjeli propustiti. U programu su u 2017. godini sudjelovala 25 grada i 28 neovisnih kina, u kojima su gledateljice i gledatelji mogli vidjeti jedan kultni klasik i dva značajna suvremena filmska naslova.

„Poslastica“ trećih Ženijalnih dana bio je kultni klasik Federica Fellinija 8 1/2 iz 1963. godine, jedan od najboljih i najznačajnijih filmskih klasika svih vremena. Nagrađen je, među ostalim, dvjema nagradama Oscar i to za Najbolji strani film i Najbolju kostimografiju te Glavnom nagradom na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi. Dugometražni igrani prvijenac Katarine Zrinke Matijević, Trampolin, film je o ljubavi, ali ne i ljubavni film. U njegovom je fokusu lice i naličje odnosa između majke i kćeri koji prelazi granicu, probija povjerenje i iz podržavajućeg i nježnog prelazi u mračan i nasilan. U glavnim ulogama nastupaju Franka Mikolaci, Tena Nemet Brankov (Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu) i Marija Tadić, u ostalim Lana Barić, Frano Mašković, Asja Jovanović, Nina Violić, Igor Kovač i Enes Vejzović. Sve što dolazi djelo je mlade francuske redateljice Mie Hansen-Løve za koji je ovjenčana Srebrnim medvjedom za najbolju režiju na Berlinaleu, a brojni kritičari uvrstili su film među najbolja ostvarenja u 2016. godini. Govori o Nathalie, profesorici filozofije u srednjoj školi u Parizu kpoju tumači poznata francuska glumica Isabelle Huppert. Strastveno radi svoj posao i obožava učenicima prenositi ljubav prema kritičkom razmišljanju. Udana s dvoje djece, rastrgana je između svoje obitelji, bivših učenika i vrlo posesivne majke. Jednoga dana, suprug joj objavi da je napušta zbog druge žene. S novostečenom, nametnutom slobodom, Nathalie se nalazi pred izazovom da iznova stvori svoj život.

Program i ostale detalje iz ovog programa u 2017. godini doznajte ovdje.

2016.

Drugi “Ženijalni vikend” održao se od 5. do 8. ožujka 2016., a prikazano je pet filmskih ostvarenja koja su na kino platna donijela ženske priče koje niste smjeli propustiti. U ‘Ženijalnom vikendu’ 2016. godine sudjelovalo je 20 gradova i 26 nezavisna kina, u kojima su gledateljice i gledatelji mogli vidjeti premijerne i reprizne filmske naslove kojima su u fokusu, naravno, žene.

‘Poslastica’ drugog po redu ‘Ženijalnog vikenda’ bila je pretpremijerno prikazivanje filma S one strane Zrinka Ogreste, u kojem je maestralno glavnu ulogu u filmu odigrala Ksenija Marinković, jedna od naših najzaposlenijih glumica, a u sporednoj se ulozi pojavljuje Tihana Lazović, Ekipa filma S one strane gostovala je na pretpremijernoj projekciji u Splitu. Na programu je bio još jedan premijerni naslov – romantična drama Brooklyn, u režiji Johna Crowleyja i po scenariju dobro znanog pisca Nicka Hornbyja u kojem je glumila mlada glumačka zvijezda Saoirse Ronan. Još jednu romantičnu priču donio je film Carol u režiji Todda Haynesa, ekranizacija romana Patricije Highsmith o ljubavnom odnosu dviju žena različite dobi i društvenog statusa tijekom ranih 1950-ih u New Yorku. Glavne uloge u filmu tumače Cate Blanchett i Rooney Mara, obje nominirane za Oscara za svoje izvedbe.  Biografska drama Joy u režiji Davida O. Russella inspirirana je istinitom pričom i govori o emotivnom putovanju žene odlučne u namjeri da na okupu održi svoju ekscentričnu obitelj unatoč naizgled nepremostivim razlikama. Jennifer Lawrence je za ulogu Joy zaslužila nominaciju za nagradu Oscar za najbolju žensku glavnu ulogu.

Program i ostale detalje iz ovog programa u 2016. godini doznajte ovdje.

2015.

Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača i Hrvatski audiovizualni centar su u sklopu programa ‘Ženijalni vikend – Kino 8. mart’ koji se od 6. do 8. ožujka 2015.  održavao u 17 neovisnih kina diljem Hrvatske, ali i na mrežnim stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra, donijeli izvrsne i nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i izazovima s kojima se susreću u današnjem društvu.

‘Ženijalni vikend’ gledateljima je tako donijeo pretpremijernu projekciju poljskog filma IdaStill Alice (Zauvijek Alice) u režiji Richarda Glatzera i Washa Westmorelandsa, debitantski dugometražni film Vanje Sviličić, Zagreb Cappuccino, koji se pretpremijerno prikazao kino publici, domaći naslov Ljubavna odiseja Tatjane BožićMommy redatelja Xaviera Dolana te latvijski film Mama, volim te.

‘Ženijalni vikend – Kino 8. Mart’ na velika platna donio je i šest kratkih filmova domaćih autora. To su bili filmovi Srami se Darije BlaževićTek tako Sanje MilardovićCura koja je voljela bajke redateljice Čejen ČernićDove sei, amor mio Veljka PopovićaBalavica Igora Mirkovića i Ljepotan Saše Bana

Program i ostale detalje iz ovog programa u 2015. godini doznajte ovdje.