Isabellino sunce

Claire Denis, 2017.,94′, Francuska

U ovoj od kritike izvrsno ocijenjenoj romantičnoj komediji, vrlo neobičnom žanru za inače vrlo političnu i angažiranu redateljicu kao što je Claire Denis, mapiraju se prolazni trenuci užitka, emocionalnih zamki i fajronta žene u tzv. srednjim godinama koja još uvijek dejta.

Komedija puna ironije prema opsjednutosti muškarcima svoje glavne junakinje, inače uspješne i samostalne žene, bavi se rijetkom temom na još rjeđi način: sa zrcalom nemilosrdno okrenutim prema rijetko osvijetljenim unutarnjim životima tzv. single žena u još takozvanijim ozbiljnim godinama.

Glavna junakinja Isabellinog sunca, koju u filmu sjajno utjelovljuje Juliette Binoche, slikarica je u svojim pedesetim godinama, vodi svoju galeriju, ima uspješnu karijeru; razvedena je i ima dijete. Neprestano se sapliće iz afere u aferu s muškarcima različitih karaktera, bračnih statusa, godina i neuroza, kojima je zajedničko samo to da nemaju baš ništa zajedničko s njom.

Ono što glavnu junakinju čini zauvijek nesretnom je nedostatak ljubavi i Isabelle očajnički želi neku od svojih kratkotrajnih ushita zamijeniti nečim trajnijim, ali jedino što joj uspijeva je iznova i iznova upadati u žrvanj afera iz kojih se nerijetko teško izbavlja.

Ili kako je u osvrtu na ovaj film premijerno prikazan ljetos u Cannesu napisao kritičar Varietyja: „Claire Denis, kao i svi najbolji umjetnici, zna da je ljudski život samo komedija, pa i onaj bez sretnog završetka“.

Trailer filma pogledajte ovdje: