Sufražetkinje

Sarah Gavron, 2015., 106′, Velika Britanija

Četvrti Ženijalni dani donese povijesnu dramu Sufražetkinje povodom 100. obljetnice prava na glasovanje žena u Velikoj Britaniji, a 8. mart više je nego odlična prilika da se podsjetimo vremena rane feminističke borbe i razdoblja bitke britanskih sufražetkinja za pravo glasa i njihovom okretanju nasilju kao jedinom putu prema društvenim promjenama.

Britanske sufražetkinje koristile su se u svojoj borbi metodama direktne akcije koje nisu uvijek bile nenasilne. Vezivale su se za pruge, razbijale prozore, postavljale bombe. Brojne su bile zatvarane, na što su reagirale organiziranjem štrajkova glađu zbog čega ih je vlast tjerala na prisilno hranjenje.

U filmu redateljice Sarah Gavron glume zvijezde kao što su Meryl Streep i Helena Bonham Carter, a u glavnoj ulozi briljira Carey Mulligan, jedna od najzanimljivijih britanskih glumica mlađe generacije svojom izvedbom mlade izmučene pralje koja se priključuje sufražetskom pokretu. Film nudi pogled odozdo – iz rakursa žena koje su pripadale nižim i manje obrazovanim društvenim slojevima te su dodatno osjećale posljedice rodne opresije. Uvjerenje da su žene manje razumna bića nesposobna za samostalno upravljanje vlastitim životima te da njima stoga mora upravljati muškarac bilo je dominantno mišljenje tog vremena, a čitavih sto godina poslije, kao da nam se ta vremena vraćaju.

Trailer filma pogledajte ovdje: