Whitney: Biti svoja

Nick Broomfield, Rudi Dolezal, 2017., 105′, Velika Britanija/SAD

Whitney Houston, kraljica disko popa osamdesetih, 2012. godine nađena je mrtva u hotelskoj sobi uoči dodjele nagrada Grammy na kojoj je trebala i nastupiti. Slučajnim utapanjem u kadi završio je zvjezdan i turbulentan život započet u crnom getu Newarka. Njezini hitovi bit će na vrhovima top-lista i u neprestanoj rotaciji MTV-a, zbog čega će postati najbogatija afroamerička izvođačica tog vremena, sa zaradom i popularnošću dotad rezerviranom samo za njezine kolegice bijele boje kože.

U dokumentarcu Whitney: Biti svoja prepunom nikad prije viđenog materijala iz kojeg je sasvim jasno kako je izgledala svakodnevna borba ove kraljice popa sa slavom, ovisnošću i ulogama supruge i majke.

Počela je pjevati s jedanaest godina u dječjem gospel zboru koji je vodila njezina majka, pjevačica Cissy Houston. Sa 22 godine izdala je svoj prvi album koji je postao najprodavaniji debitantski album neke pjevačice svih vremena i svakako do tada neviđeni uspjeh jedne afroameričke pjevačice što je označilo početak neke nove ere i otvorilo put drugima poput nje. Zlatna djevojčica crne protestantske Amerike sa šarmom djevojke iz susjedstva ubrzo je postala pop ikona i u američkoj javnosti poznata kao The Voice zbog nevjerojatnih mogućnosti njezinog glasa.

Ali kako pokazuje ovaj razotkrivajući dokumentarac, iako je Whitney u svojoj karijeri zaradila na desetine milijuna dolara, češće bila na vrhu top-lista nego sami Beatlesi, bez obzira na sve, nikad nije imala privilegiju biti slobodna i vjerna sama sebi.

Trailer filma pogledajte ovdje: