Rendez-vous au Cinema

2017.

I 2017. godine, su po treći put za redom, tijekom listopada i studenog u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Francuskim institutom u nezavisnim kinima Kino mreže igrali francuski filmovi u programu nazvanom Rendez-vous au cinéma. Program u 18 hrvatskih kina 15. listopada otvara drama u režiji Jean-Luc Godarda sa Brigitte Bardot, Prezir, a osim toga do 15. studenog na platnima 24 kina diljem zemlje prikazat će se još četiri sjajna francuska animirana, humoristična i dokumentarna naslova.

Prezir (Le mépris, 1963.) drama je u režiji Jean-Luc Godarda u kojoj u glavnoj ulozi nastupa neponovljiva Brigitte Bardot. Radnja filma bavi se mladim scenaristom koji radi na ekranizaciji Homerove Odiseje u režiji Fritza Langa; Fritz Lang tumači samog sebe, a Godard njegova asistenta. Paul je oženjen s Camille (Brigitte Bardot), koja mu počne zamjerati što je zanemaruje. Ovom psihološkom dramom režiser Jean-Luc Godard uspio je dočarati svu slojevitost međuljudskih odnosa, neovisno je li riječ o njihovim ljubavnim ili profesionalnim vezama.

Uz Prezir, na programu 24 nezavisnih kina diljem zemlje, a sve do 15. studenog bit će još četiri sjajna francuska filma. Kralj i ptica (Le Roi et l’Oiseau, 1952.), redatelja Paula Grimaulta, klasični je francuski animirani film nastao prema knjizi Hansa Christiana Andersena ‘Pastirica i dimnjačar’. Radi se o jednom od onih umjetničkih djela čija maštovitost podjednako osvaja dječju maštu i fascinira odrasle. Treba istaknuti glazbu Wojciecha Kilara, te pjesme za koje je stihove napisao Jacques Prévert.

Nevidljivi (Les invisibles, 2012.) redatelja Sébastiena Lifshitza iz naslova su grupa muškaraca i žena rođenih između dva svjetska rata. Oni nemaju ništa zajedničko osim svoje homoseksualnosti i odluke da otvoreno o tome pričaju u vrijeme kada to nije bilo ni malo prihvatljivo. Riječ je o nagrađivanom dokumentarnom filmu o ljudima koji su usprkos okolnostima dozvoli sebi ljubav i slobodu.

Humoristična drama Victoria u režiji Justine Triet prikazana je u sklopu međunarodnog tjedna kritike u Cannesu 2016. godine, a glavna glumica Virginie Efira za ulogu razvedene majke dvoje djece i odvjetnice početkom ove godine nagrađena je Magritte nagradom na filmskom festivalu u Belgiji.

Romantičnu dramu Zbogom, prva ljubavi (Un amour de jeunesse, 2011.) potpisuje jedna od trenutačno najistaknutijih francuskih redateljica i scenaristica mlađe generacije Mia Hansen-Løve, a inspirirana je njenim vlastitim ljubavnim brodolomom. Film je 2011. prikazan u glavnoj konkurenciji prestižnog festivala u Locarnu gdje je i nagrađen posebnim priznanjem žirija.

Program i ostale detalje iz ovog programa u 2017. godini doznajte ovdje.

2016.

U rujnu 2016. je druge godine za redom održan program Rendez-vous au cinema u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Francuskim institutom. Program je otvoren projekcijom filma „Ludi Pierrot“ Jean-Luc Goddarda, a u prikazani su i sljedeći filmovi: “Praznik“ Jacquesa Tatija, “Sjećanja“ Jean-Paula Rouvea, “Hipokrat“ Tomasa Liltija, “Kao avion“ u režiji Bruna Podalydèsa, “Fatima“ Phillipea Faucona te dječji animirani film “Gus – mala ptica, veliko putovanje“ u režiji Christiana De Vita.

Program i ostale detalje iz ovog programa u 2016. godini doznajte ovdje.

2015.

Tijekom rujna 2015., u Kino mreži, u dvadeset kino dvorana diljem Hrvatske prikazali smo šest francuskih filmova koje je donijeo Festival Rendez – vous, Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža. Na velikim platnima prikazani su svevremenski klasici, “Les parapluies de Cherbourg”/ “Cherbourški kišobrani” Jacquesa Demyja i “Jules et Jim”/ “Jules i Jim” Françoisa Truffauta, ali i suvremene francuske filmske uspješnice “Quai d’Orsay” / “Francuski ministar”, Bertranda Taverniera, “Les Beaux jours” / “Lijepi dani”, Marion Vernoux i “Week-ends / Vikendi”, Anne Villaceque. U bogatom francuskom programu našla se i poslastica za najmlađe, “Ma maman est en Amérique, elle a rencontré Buffalo Bill” / “Moja je mama u Americi i upoznala je Buffalo Billa”, dugometražni animirani film redatelja Marca Boréala.

Program i ostale detalje iz ovog programa u 2015. godini doznajte ovdje.