Kino Tuškanac - Zagreb

Hrvatski filmski savez u suradnji s Hrvatskom kinotekom pokrenuo je 2001. godine Filmske programe zbog potrebe za obrazovnim sadržajem za pedesetak tisuća srednjoškolaca i studenata u Zagrebu kojima je studij vezan uz medijsku kulturu odnosno povijest filma.

Programi kina Tuškanac kontinuirano prate programske smjernice zadane u samim počecima projekta; održava se prepoznatljivost repertoara za sve zaljubljenike u filmsku umjetnost, a briga o kvaliteti programa je primjerna; pomno je izbalansirana programska ravnoteža između kinotečnih sadržaja i suvremene nekomercijalne produkcije u svim vrstama audiovizualnog izraza i to za sve gledalačke ukuse. Tako se izmjenjuju kinotečni programi klasičnog hrvatskog i stranog filma, autorski i tematski ciklusi filmova, prezentacije novijih filmskih produkcija različitih europskih i neeuropskih zemalja, programi kratkih dokumentarnih, igranih, animiranih filmova, uz posebne programe eksperimentalnih filmova, organiziranje i suorganiziranje posebnih premijera, festivala i posebnih zbivanja u dvorani.

Programe prate redovite programske knjižice (pomalo monografskoga tipa), s posebno naručenim stručnim ogledima uglednih filmskih kritičara, intervjuima s autorima, sve je opremljeno iscrpnim podacima o autorima i filmovima koji se prikazuju. A u posebnim prigodama tiskaju se i dodatni programski listići. Uz programe se povremeno u auli Kina pripremaju i izložbe plakata, slika iz filma i ostalih prigodnih materijala.

U samim počecima pokrenuta je i izrada baze podataka hrvatskog igranog filma na kojoj surađuju ugledni filmološki stručnjaci (Nenad Polimac, Damir Radić, Josip Grozdanić, Krešimir Mikić), a sve je dostupno na internetskim stranicama Filmskih programa.

Tako u sveopćoj komercijalizaciji Hrvatski filmski savez u prikazivačkim programima kina Tuškanac iznimno ustrajno ostvaruje filmsko kulturno središte grada Zagreba, mjesto gdje će se okupljati ne samo filmski znalci nego prvenstveno srednjoškolci i studenti, koji i čine najbrojniji dio tuškanačke publike.

Važnost i značaj projekta ogleda se ponajviše u cilju koji je prvenstveno obrazovni –  posrijedi je pedesetak tisuća srednjoškolaca i studenata u Zagrebu kojima je studij posredno ili neposredno vezan uz medijsku kulturu odnosno povijest filma. Riječ je o zbiljskom ostvarenju mjesta gdje se sustavno mogu gledati kinotečni sadržaji i sva ostala suvremena nekomercijalna produkcija, alternativa, amaterski film itd. Ustrajno se održava suradnja s fakultetima i mala dvorana je prostor povremenih predavanja uz namjenske projekcije za studente i srednjoškolce.

U suradnji s nekoliko udruga, par puta godišnje održavaju se radionice za najmlađe gdje uče osnove teoretske i praktične filmske umjetnosti te imaju priliku vidjeti najznačajnije filmove za djecu iz hrvatske i europske baštine.

Cijena individualne ulaznice simboličnih je 10 kuna, a godišnje članske iskaznice za sve projekcije i popratna događanja za studente stoje svega 150 kuna. Osim te nekomercijalne cijene, od ostalih neovisnih prikazivača kino Tuškanac se razlikuje i po sasvim specifičnoj politici prikazivanja: svaki film prikazuje se samo dva puta što zahtijeva velik broj naslova godišnje, a time i mnogo veće napore u konačnom slaganju repertoara, što se mora dogovarati od tri do šest mjeseci unaprijed. No, to nas i čini programski jedinstvenim kinom u Hrvatskoj. Uobičajeno se dnevno prikazuju dva filma u dva termina, 19 i 21 sat, šest dana u tjednu. Nedjelja najčešće nije terminirana unaprijed, u nju se ‘ubacuju’ programi koje nije bilo moguće unaprijed dogovoriti.