4 listopada 2017,
 Off

 

4. 10. 2017. – I ove će godine, treći put za redom, tijekom listopada i studenog u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Francuskim institutom u nezavisnim kinima Kino mreže igrati francuski filmovi u programu nazvanom Rendez-vous au cinéma. Program u 18 hrvatskih kina 15. listopada otvara drama u režiji Jean-Luc Godarda sa Brigitte Bardot, Prezir, a osim toga do 15. studenog na platnima 24 kina diljem zemlje prikazat će se još četiri sjajna francuska animirana, humoristična i dokumentarna naslova.

Prezir (Le mépris, 1963.) drama je u režiji Jean-Luc Godarda u kojoj u glavnoj ulozi nastupa neponovljiva Brigitte Bardot. Radnja filma bavi se mladim scenaristom koji radi na ekranizaciji Homerove Odiseje u režiji Fritza Langa; Fritz Lang tumači samog sebe, a Godard njegova asistenta. Paul je oženjen s Camille (Brigitte Bardot), koja mu počne zamjerati što je zanemaruje. Ovom psihološkom dramom režiser Jean-Luc Godard uspio je dočarati svu slojevitost međuljudskih odnosa, neovisno je li riječ o njihovim ljubavnim ili profesionalnim vezama. Projekcija Prezira održat će se u nedjelju 15. listopada istodobno u 18 kina: Kinoteka Zlatna vrata i kino Karaman u Splitu, Kino Gorica (Velika Gorica), Art-kino Croatia (Rijeka), MM Centar, Kino Metropolis – MSU, kino Europa i kino Tuškanac u Zagrebu, Kino Moslavina (Kutina), Kino Valli (Pula), Kino Urania (Osijek), Kino Ivanec, Kino Zelina, Kino 30. svibnja (Daruvar), Kino Marof (Novi Marof), Kino Gaj (Varaždin), Kino Velebit (Koprivnica), Kino Samobor i Kino KPD ‘Sloga’ (Pakrac).

Osim što se zajedničkom projekcijom Godardovog filma otvara 3. Rendez-vous au cinéma, time se ujedno obilježava i još jedan za kina posebno važan datum. Naime, upravo je 15. listopada i dan europskih Art kina koji će zajednički raznim manifestacijama diljem svijeta proslaviti njih više od 400. Na taj se dan slavi raznolikost europske kinematografije i kulture, a sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici.

Ovu izniminu suradnju s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Kino mrežom pozdravlja i Francuski institut u Hrvatskoj: ‘Rendez-vous au cinéma nam omogućuje da s velikim brojem ljudi podijelimo jedinstvene osjećaje prema sedmoj umjetnosti i vrijednostima neovisnih kina s ovogodišnjim programom čija je okosnica bogatstvo i kompleksnost ljubavnih osjećaja.’, kažu iz instituta.

Uz Prezir, na programu 24 nezavisnih kina diljem zemlje, a sve do 15. studenog bit će još četiri sjajna francuska filma. Kralj i ptica (Le Roi et l’Oiseau, 1952.), redatelja Paula Grimaulta, klasični je francuski animirani film nastao prema knjizi Hansa Christiana Andersena ‘Pastirica i dimnjačar’. Radi se o jednom od onih umjetničkih djela čija maštovitost podjednako osvaja dječju maštu i fascinira odrasle. Treba istaknuti glazbu Wojciecha Kilara, te pjesme za koje je stihove napisao Jacques Prévert.

Nevidljivi (Les invisibles, 2012.) redatelja Sébastiena Lifshitza iz naslova su grupa muškaraca i žena rođenih između dva svjetska rata. Oni nemaju ništa zajedničko osim svoje homoseksualnosti i odluke da otvoreno o tome pričaju u vrijeme kada to nije bilo ni malo prihvatljivo. Riječ je o nagrađivanom dokumentarnom filmu o ljudima koji su usprkos okolnostima dozvoli sebi ljubav i slobodu.

Humoristična drama Victoria u režiji Justine Triet prikazana je u sklopu međunarodnog tjedna kritike u Cannesu 2016. godine, a glavna glumica Virginie Efira za ulogu razvedene majke dvoje djece i odvjetnice početkom ove godine nagrađena je Magritte nagradom na filmskom festivalu u Belgiji.

Romantičnu dramu Zbogom, prva ljubavi (Un amour de jeunesse, 2011.) potpisuje jedna od trenutačno najistaknutijih francuskih redateljica i scenaristica mlađe generacije Mia Hansen-Løve, a inspirirana je njenim vlastitim ljubavnim brodolomom. Film je 2011. prikazan u glavnoj konkurenciji prestižnog festivala u Locarnu gdje je i nagrađen posebnim priznanjem žirija.

Treću godinu za redom Kino Gorica se uključuje u program Rendez-vous au cinéma – mjesec francuskog filma. U četiri nedjeljna večernja termina, besplatnim projekcijama odabranih klasičnih i suvremenih naslova francuske filmske produkcije pokušavamo filmoljupcima približiti tu veliku europsku kinematografiju jer ona to definitivno zaslužuje. Kao nezavisno kino upravo ovakvim  programima pokušavamo ukazati na vrijednost europskog, nacionalnog, art i nezavisnog filma, a ono što nas raduje je polagan ali stalan rast broja gledatelja i na Rendez-vous au cinéma, ali i drugim sličnim programima. Ovogodišnji izbor filmova na Rendez-vous au cinéma je, po mojoj procjeni, opet pun pogodak. Svi koji prate i vole film ne mogu ostati ravnodušni na mogućnost da na velikim ekranima pogledaju prekrasnu Brigitte Bardot iz njezinih najslavnijih dana u filmu ‘Prezir’ velikog redatelja Jean – Luc Godarda, kao i pravo malo umjetničko djelo, jedan od najljepših crtanih filmova svih vremena ‘Kralj i ptica.‘, izjavila je Vesna Gjurković, voditeljica kinematografske djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

S njom se slaže i Ana Šegrt, suradnica za programe riječkog Art-kina te dodaje: ‘Francuska je kinematografija zbilja posebna. Kada god je to moguće pratimo suvremenu europsku filmsku produkciju, no frankofon je film oduvijek privlačan riječkoj publici. Posebnost Rendez-vous programa je što zbilja okuplja fantastične, ali ujedno i raznolike filmove koji su u rasponu od adaptacije Andersenove bajke za sve uzraste, preko dokumentarca o zabranjenim ljubavima pa sve do Godardovog klasika. Stavljajući te filmove pod ‘Rendez-vous kišobran’ donosi veću vidljivost samog programa, ali i pokazuje što sve francuska kinematografija jest. Teško je izdvojiti ovogodišnji favorit, ali ovaj je put to ‘Zbogom, prva ljubavi’ Mie Hansen-Løve čiji smo film ‘Sve što dolazi’ prikazivali početkom ove godine i koji je dobio odlične ocjene publike.‘.

Mjesec francuskih filmova Rendez-vous au cinéma odvijat će se u 24 nezavisna kina Kino mreže: Centar za kulturu Čakovec, Kino Kinoteka, MM Centar, Art-Kino Metropolis – MSU, Kino Europa i Kino TuškanacZagrebu, Dom kulture Kristalna kocka vedrine (Sisak), Kino Slatina, Kino Zabok, Kinoteka Zlatna vrata i kino KaramanSplitu, Kino Gorica (Velika Gorica), Art-kino Croatia (Rijeka), Kino Moslavina (Kutina), Kino Valli (Pula), Kino Urania (Osijek), Kino Ivanec, Kino Zelina, Kino 30. svibnja (Daruvar), Dvorana Relković (Nova Gradiška), Kino Gaj (Varaždin), Kino Velebit (Koprivnica), Kino SamoborKino Hrvatski dom (Pakrac) i Dom kulture Grada Preloga.

Više informacija o terminima prikazivanja možete pronaći na Facebook ili službenim stranicama svakog kina, a najave i novosti u vezi programa možete naći i na Facebook događaju.

Comments are closed.