[rev_slider slider1]

Programske aktivnosti

U suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom provodimo brojne zajedničke programske aktivnosti u kojima sudjeluju svi ili dio članova Mreže. Cilj ovih aktivnosti je organizacija raznovrsnih zaokruženih filmskih programa kako bi se došlo do što više publike te odjeka u medijima i javnosti. Kreativnim programiranjem te objedinjenom promocijom i odnosima s javnošću nastojimo zajednički raditi na razvoju publike u svakoj od sredina u kojima naši članovi djeluju.

Do sada smo organizirali sljedeće zajedničke programske aktivnosti:

Maraton kratkometražnih filmova

Maraton kratkometražnih filmova je manifestacija kojom se na najkraći dan u godini 21. prosinca slavi kratka filmska forma. Prikazuju se svi kratkometražni rodovi i vrste iz Hrvatske i nekoliko europskih zemalja, a do sada su kod nas uspješno organizirana četiri Maratona – 2013., 2014., 2015. i 2016. godine.

Inicijativu ‘Najkraći dan’ (Le jour le plus court) započeo je 2012. godine Francuski nacionalni centar za kinematografiju (Centre national du cinéma et de l’image animée) u suradnji s Agencijom za kratkometražni film (l’Agence du court métrage) s idejom cjelodnevne promidžbe bogatog repertoara kratkometražnog filma u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj, inicijativa je dobila međunarodni karakter te u njoj sada sudjeluje 14 europskih zemalja.

Program i ostale detalje iz ovog programa u 2013. godini doznajte ovdje.
Program i ostale detalje iz ovog programa u 2014. godini doznajte ovdje.
Program i ostale detalje iz ovog programa u 2015. godini doznajte ovdje.
Program i ostale detalje iz ovog programa u 2016. godini doznajte ovdje.

Ženijalni vikend – Kino 8. mart

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. ožujka, u 2015. godini smo realizirali program Ženijalni vikend – Kino 8. mart koji je na filmska platna diljem zemlje donio izvrsne i nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i njihovim izazovima u današnjem društvu.

Ova manifestacija obilježila je početak revitalizacije malih kina i svojevrstan je uvod u novu programsku shemu kojom ćemo obilježavati zanimljive i značajne datume te se i na taj način približiti lokalnoj publici.

Drugi ‘Ženijalni vikend’ održao se od 5. do 8. ožujka 2016., a prikazano je pet filmskih ostvarenja koja su na kino platna donijela ženske priče koje niste smjeli propustiti. U ‘Ženijalnom vikendu’ 2016. godine sudjelovalo je 20 gradova i 26 nezavisna kina, u kojima su gledateljice i gledatelji mogli vidjeti premijerne i reprizne filmske naslove kojima su u fokusu, naravno, žene.

Treći Ženijalni dani održavali su se od 7. do 12. ožujka 2017. i na kino platna su donijeli tri filmska ostvarenja koja niste smjeli propustiti. U programu su u 2017. godini sudjelovala 25 grada i 28 neovisnih kina, u kojima su gledateljice i gledatelji mogli vidjeti jedan kultni klasik i dva značajna suvremena filmska naslova.

Četvrti Ženijalni dani održat će se od 8. do 11. ožujka 2017. u 27 gradova, 32 neovisna kina i 3 otoka diljem zemlje u slavu još jednog 8. marta – ženijalnog i borbenog praznika kakvog svi i sve zaslužujemo!

U četiri dana, od četvrtka do nedjelje, bit će prikazana četiri filma za svaku ponešto iz recentnog ženskog i/ili feminističkog filmskog tanjura, a tri od četiri filma režirale su upravo žene. Ove godine raspoložene smo za malo feminističke lektire i ponavljanja najvažnijih lekcija iz prvog (‘Sufražetkinje’, 2015.) i drugog (‘Božja volja‘, 2017.) vala feminiz(a)ma, sa skokom na pop kulturu osamdesetih godina i njezinu kraljicu, Whitney Houston (‘Whitney: Biti svoja‘, 2017.) pa sve do odustajanja od daljnjeg educiranja i početka promišljanja i to preko najrecentnijeg ostvarenja kultne francuske redateljice Claire Denis (‘Isabellino sunce‘, 2017.), jedne od najprominentnijih ženskih glasova europske kinematografske današnjice.

Program i ostale detalje iz ovog programa u 2015. godini doznajte ovdje.
Program i ostale detalje iz ovog programa u 2016. godini doznajte ovdje.
Program i ostale detalje iz ovog programa u 2017. godini doznajte ovdje.
Program i ostale detalje iz ovog programa u 2018. godini doznajte ovdje.

Obiteljsko filmovanje

Kino je mjesto za cijelu obitelj pa smo povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji 15. svibnja u 2015. godini odlučili organizirati i realizirati program recentnih domaćih i stranih filmova obiteljske tematike.

Program i ostale detalje iz ovog programa u 2015. godini doznajte ovdje.

Animafestov vikend

13. i 14. lipnja 2015. održan je Animafestov vikend za staro i mlado u nekoliko kina u Mreži. Prikazani su filmovi “Dječak i svijet” namijenjen djeci i film za odrasle “Rocks in my pockets“.

Animafestov vikend je 11. i 12. lipnja 2016. u pet neovisnih kina donio animirane filmove za djecu i roditelje koje je odabrala medijska psihologinja Martina Peštaj. Na programu je bio dugometražni film “Phantom Boy“ i blok kratkih filmova (“Deep in moss“, “Stick man“, “The girl and the sun“). Osim dječjih filmova prikazani su i filmovi za odrasle – najbolji europski kratki animirani filmovi iz 2015-te godine nominirani za nagradu Cartoon d’Or koju dodjeljuje CARTOON – Europsko udruženje animiranog filma uz potporu Kreativne Europe – Programa MEDIA.

Rendez-vous au cinéma 

Tijekom rujna 2015., u Kino mreži, u dvadeset kino dvorana diljem Hrvatske prikazali smo šest francuskih filmova koje je donijeo Festival Rendez – vous, Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža. Na velikim platnima prikazani su svevremenski klasici, “Les parapluies de Cherbourg”/ “Cherbourški kišobrani” Jacquesa Demyja i “Jules et Jim”/ “Jules i Jim” Françoisa Truffauta, ali i suvremene francuske filmske uspješnice “Quai d’Orsay” / “Francuski ministar”, Bertranda Taverniera, “Les Beaux jours” / “Lijepi dani”, Marion Vernoux i “Week-ends / Vikendi”, Anne Villaceque. U bogatom francuskom programu našla se i poslastica za najmlađe, “Ma maman est en Amérique, elle a rencontré Buffalo Bill” / “Moja je mama u Americi i upoznala je Buffalo Billa”, dugometražni animirani film redatelja Marca Boréala.

U rujnu 2016. je druge godine za redom održan program Rendez-vous au cinema u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Francuskim institutom. Program je otvoren projekcijom filma „Ludi Pierrot“ Jean-Luc Goddarda, a u prikazani su i sljedeći filmovi: “Praznik“ Jacquesa Tatija, “Sjećanja“ Jean-Paula Rouvea, “Hipokrat“ Tomasa Liltija, “Kao avion“ u režiji Bruna Podalydèsa, “Fatima“ Phillipea Faucona te dječji animirani film “Gus – mala ptica, veliko putovanje“ u režiji Christiana De Vita.

Program i ostale detalje iz ovog programa u 2015. godini doznajte ovdje.
Program i ostale detalje iz ovog programa u 2016. godini doznajte ovdje.

U kinu je bolje

“U kinu je bolje!” je projekt promocije hrvatskih filmova koji dolaze u kina u nadolazećoj kino sezoni.

Hrvatski audiovizualni centar je u suradnji s Kino mrežom krenuo u decentralizaciju premijera domaćih naslova pa su najavljeni filmovi uz zagrebačku imali i lokalne premijere u gradovima u kojima su naporima HAVC-a i Ministarstva kulture digitalizirane i obnovljene stare kinodvorane.

Odličan „Zvizdan Dalibora Matanića, nakon uspjeha po festivalima diljem svijeta, ostvario je vrlo dobar rezultat u kinima te su dva hrvatska naslova privukla još gledatelja u kina.

Film „Život je truba Antonia Nuića obišao je pet hrvatskih gradova. Film je u distribuciju krenuo 3. prosinca, a ekipa „Trube“ je nakon premijere 1. prosinca gostovala u Rijeci (2. prosinca), Daruvaru (3. prosinca), Čakovcu (4. prosinca), Samoboru (10. prosinca) i Bjelovaru (8. prosinca).

Iza Nuićevog filma, na repertoar 31. prosinca stigla je “najveća komedija od 1945.”,“Narodni heroj Ljiljan Vidić u režiji Ivana-Gorana Viteza. Premijere su se održale u kinu Urania (Osijek)  28. prosinca 2015., kinu Samobor 14. siječnja 2016., u Art-kinu Croatia (Rijeka) 31. prosinca 2015. te se istoga dana održala premijera u kinu Galerija (sadašnje kino Gaj u Varaždinu).

27. kolovoza  2016. u kinu Urania ekipa filma gostovala je na premijeri navijačke komedije ZG80 redatelja Igora Šeregija. Kako je bilo na premijeri pogledajte ovdje.

3. istopada 2016. u riječkom Art-kinu održana je premijera filma Ustav Republike Hrvatske. Na premijeri su prisustvovali redatelj Rajko Grlić, scenarist Ante Tomić i glumica Ksenija Marinkovič.

6. prosinca 2016. u splitskom kinu Karaman održana je premijera filma “Sve najbolje“ na kojoj je prisustvovala redateljica filma Snježana Tribuson i dio glumačke ekipe. Kako je bilo na premijeri pogledajte ovdje.

26. siječnja 2017. u osječkom kinu Urania održana je premijera filma “Uzbuna na Zelenom Vrhu“ na kojoj je prisustvovala redateljica filma Čejana Černić i članovi mlade glumačke ekipe – Marko Tocilj koji tumači ulogu Koka, Alex Rakoš (Tomo), Lucija Philips (Emica), Tin Gregorić (Božo) i Jakov Piljek (Crni). Kako je bilo na premijeri pogledajte ovdje.

28. siječnja 2017. u riječkom Art-kinu Croatia održana je premijera filma “Uzbuna na Zelenom Vrhu“. Na premijeri su prisustvovale redateljica Čejena Černić, producentica Ankica Jurić Tilić (Kinorama) i članovi mlade glumačke ekipe – Marko Tocilj koji tumači ulogu Koka, Alex Rakoš (Tomo), Lucija Philips (Emica), Tin Gregorić (Božo) i Jakov Piljek (Crni).

Više o programu doznajte ovdje.

Ljeto je u kinu: Najbolji festivalski filmovi u Kino mreži!

Ljubitelji sedme umjetnosti diljem Hrvatske na ljeto 2016. imali supriliku uživati u izboru najboljih naslova s tri prestižna filmska festivala. Naime, Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača i Hrvatski audiovizualni centar pripremili su program “Ljeto je u kinu”, koji je u Kino mrežu doveo kvalitetna europska i domaća filmska ostvarenja s festivala u Splitu, Puli i Motovunu.

Ideja projekta “Ljeto je u kinu” je da filmskoj publici diljem Hrvatske približi i ponudi programe prestižnih ljetnih filmskih festivala u Hrvatskoj i susjedstvu. Tako su svi filmoljupci u Kino mreži vidjeli izbor filmova s Festivala mediteranskog filma SplitPulskog filmskog festivala i Motovun film festivala. Programi su se u Kino mreži ‘vrtili’ tijekom čitavog ljeta, a filmovi su u kina stizali odmah po završetku pojedinog festivala.

Program smo započeli s filmovima prikazanim na Festivalu mediteranskog filma Split. Od 3. do 11. lipnja 2016. prikazani su sljedeći filmovi: “Druga majka“ u režiji Anne Muylaert, “Put za Istanbul“ u režiji Rachida Bouchareba te “U suton života” u režiji Sylvaina Biegeleisena.

Od 19. srpnja do 8. kolovoza 2016. prikazani su filmovi sa 63. izdanja Pula Film Festivala. Gostovanje Pule u Kino mreži donosi jedan pretpremijerni naslov: debitantski dugometražni igrani film “Trampolin“ Zrinke Katarine Matijević te tri nagrađivane manjinske koprodukcije, “Dobru ženu“ Mirjane Karanović, “Vrapce“ Rúnara Rúnarssona i “Puni udar“ Davida Verbeeka.

U kolovozu smo nastavili s navedenim programom i prikazali filmove prikazane na Motovun Film Festivalu. Prikazani su film “Viva“ u režiji Paddyja Breathnacha i film „Klan” u režiji Pabla Trapera.

Vidimo se u kinu jer u kinu je bolje!