9 lipanj 2024
9 lipnja 2024,
 Off

ZagrebDoxovi dokumentarni naslovi više ne stanuju samo u našem  glavnom gradu!

Od 15. do 16. lipnja, naš najznačajniji festival dokumentarnog filma odlazi u niz hrvatskih gradova s tri filma koja su obilježili ovogodišnje izdanje Festivala. April u Francuskoj, Nasmijana Gruzija i Sretni kamperi bez problema su osvojili mnogobrojnu publiku 20. ZagrebDox-a a sada će to isto pokušati napraviti u Bjelovaru, Daruvaru, Klanjcu, Labinu, Novskoj, Puli, Rijeci, Samoboru, Slatini, Varaždinu, Zaboku i…  još malo u Zagrebu!

April u Francuskoj prati April, petogodišnju Engleskinju nezadovoljnu preseljenjem svoje obitelji u Francusku. Nakon vremena lockdowna provedenog u Parizu seli se u malo srednjovjekovno selo u jugozapadnoj Francuskoj gdje je živio njen pradjed. Posjećujući mjesno groblje, April misli da ljudi tamo samo spavaju. Razgovara sa svojim pradjedom i čvrsto vjeruje da bi se on na kraju mogao vratiti. Dok čeka pradjeda, susreće njegove bivše prijatelje i zajedno s njima otvorit će se svijetu, otkriti svoju nutrinu i zauvijek promijeniti svijet odraslih oko sebe.

Nasmijana Gruzija pokušava odgovoriti na pitanje koja je cijena poluistina koje nam govore političari. Godine 2012. gruzijski predsjednik htio je izmamiti osmijeh naciji. U utrci za ponovni izbor predsjednička stranka najsiromašnijima je obećala subvencioniranu stomatološku skrb. Po cijeloj zemlji državni zubari počeli su vaditi pokvarene zube uz obećanje da će ih zamijeniti u predstojećim mjesecima – a onda je predsjednik izgubio.

Sretni kamperi žive u kampu uz obalu Virginije. Provode ljeta u zbijenim, zahrđalim kamp-prikolicama. Zabavlja ih to što plaćaju skromnu najamninu za lokaciju od milijun dolara, ali ono što ih čini najsretnijim ljudima na svijetu nisu samo divni zalasci sunca. Ispod stereotipa o parku za prikolice krije se nevjerojatna utopija u kojoj si susjedi međusobno pomažu i dijele sve što imaju. Nažalost, njihov je raj prodan – pripremaju za deložaciju i gubitak generacijama dugih veza. Dok se još jednom odvija poznata priča o raseljavanju, oni se čvrsto drže svojih posljednjih sunčanih dana. Imućniji ljudi, koji će zauzeti njihovo mjesto, nikada neće biti tako bogati.

Kina u kojima se ZagrebDox u gostima može posjetiti su: Art-kino (Rijeka), Dokukino KIC (Zagreb), Kino “30. svibnja” (Daruvar), Kino Gaj (Varaždin), Kino Labin, Kino Novska, Kino Slatina, Kino Valli (Pula), Kino Zabok, Kuća Klajn (Klanjec), Kulturni i multimedijski centar Bjelovar i Pop up Art kino (Samobor).

Comments are closed.