12 veljače 2020,
 Off

 

12. veljače 2020. – Danas počinje peti Zimski sajam filma, manifestacija koja će ove godine po prvi puta trajati tri dana, od 12. do 14. veljače 2020. u Kinoteci Zlatna vrata u SplituPeti Zimski sajam Kino mreže još jednom će okupiti neovisne kinoprikazivače i podržati njihov daljnji razvoj kroz razgovore, edukacijske i informativne programe te projekcije hrvatskih filmova.

Prvog dana Zimskog sajma filma održat će se okrugli stol “Digitalizacija i investicije – jučer, danas, sutra” koji će tematizirati proces digitalizacije te koliko je značio za decentralizaciju prikazivaštva u Hrvatskoj, ali će se osvrnuti i na procese koje kinoprikazivače očekuju u budućnosti te kakav oblik institucionalne podrške je kinima bitan kako bi opstala na tržištu i zadržala održivost. Sudionici okruglog stola su predstavnici Ministarstva kulture, Hrvatskog audiovizualnog centra, dcinex-a, tvrtke koja se bavi prodajom opreme za kina i predstavnik Kino mreže.

Drugi dan održat će se okrugli stol pod nazivom „Kino-pravda – osigurajmo jednakopravnu dostupnost audiovizualnih sadržaja osobama oštećena vida i sluha“. Gluhe, nagluhe, slijepe, slabovidne i gluhoslijepe osobe imaju jednako pravo na dostupnost kulturnih sadržaja i slobodu umjetničkog i medijskog izražavanja kao čujuće i videće osobe. Iako je u mnogim domaćim i međunarodnim zakonskim aktima, pa i ustavima, to pravo garantirano, stvarnost je daleko od idealne. Gdje su u svemu tome hrvatska kina? Na ovom okruglom stolu, uz sudjelovanje domaćih stručnjaka iz udruga i festivala posvećenih području prilagodbe AV sadržaja, raspravit ćemo mogućnosti, ograničenja i izazove osiguravanja jednakopravnog pristupa kinima i filmskoj umjetnosti u Hrvatskoj. Okrugli stol se realizira u suradnji s Projektom filmske pismenosti HAVC-a, a sudionici su predstavnici Festivala prava djece, Udruge Zamisli, Centra za audiodeskripciju i Festivala mediteranskog filma Split.

Nakon okruglog stola se održat će se predavanje na temu PDV-a koje će kinoprikazivačima razjasniti sve nedoumice vezane za besplatne ulaznice, besplatno ustupanje prostora i sl. Očekuje nas i sjednica Skupštine Kino mreže na kojoj ćemo rezimirati što smo napravili u 2019. godini i razgovarati o planovima za budućnost. Zadnji dan Zimskog sajma pridružit će nam se i distributeri koji će predstaviti naslove za sezonu proljeće/ljeto 2020.

Veselimo se razmjeni svojih poslovnih iskustava, programskih vizija i upoznavanjem s radom naših kolega koji nas iz godine u godinu inspirira i osnažuje!

Zimski sajam filma održava se u organizaciji Kino mreže, Hrvatskog audiovizualnog centra, Festivala mediteranskog filma Split i Centra za kulturu i obrazovanje Zlatna vrata, a uz financijsku potporu Zaklade “Kultura nova” i Hrvatskog audiovizualnog centra.

 

Comments are closed.