18 veljača 2021
18 veljače 2021,
 Off

KinoVizija – Novi zimski mrežni program Kina Valli

https://www.kinovalli.net/kinovizija/

Novi zimski mrežni program Kina Valli, pod nazivom KinoVizija, donosi prijedlog niza aktivnosti s ciljem interakcije između ljubitelja raznolikog filmskog sadržaja i organizatora.

Za najmlađe, svake se večeri preporučuje jedan animirani film.

Crtići za laku noć, ležeran je program zabavnog karaktera čiji se naslovi kreću u širokom rasponu tema dok će nešto starijim ljubiteljima filmova i serija na raspolaganju biti avatar našeg kinooperatera Roberta Zubana – Robi preporučuje.

Bez dobnog ograničenja, na raspolaganju su upute za samostalnu virtualnu radionicu Stop animacije. Svatko tko izradi vlastiti film imat će priliku svoj uradak postaviti na mrežnoj i društvenoj stranici Kina, odnosno, kad epidemiološke prilike dopuste, i pogledati na platnu Kina Valli.

Za osobe koje se vole izražavati pisanim putem, otvorena je rubrika Moj prvi odlazak u kino, koja donosi prva iskustva gledanja filma na kino platnu. Ljubitelji filmova mogu svoje znanje potvrditi i dokazati na KinoKvizu. Najbolja tri tima bit će nagrađena s gratis kino ulaznicama.

Na novoj filmskoj radionici za djecu Crta, crtež, crtić, koja se odvija putem Zooma svaki će polaznik izraditi autorski animirani skeč od petnaestak segmenata u trajanju od desetak sekundi čime će savladati animaciju likova klasičnim stilom animacije – kadar po kadar i na taj način steći teorijsko i praktično znanje da i u budućnosti može izraditi vlastiti film tehnikom stop animacije.

FUŠ – Film u školi učionica, uz neke od već navedenih programa, donosi dodatne edukacijske materijale priručnika Filmska izražajna sredstva, kojima se najmlađi educiraju o osnovnom filmskom vokabularu i natječaj Izradi svoj filmski plakat, čija će se izložba, ovisno o odazivu, održati u foajeu Kina Valli.

Kino Gaj – Live talk Filmskog kluba

https://www.facebook.com/kinogaj.hr

U prosincu prošle godine na Facebook stranici varaždinskog kina Gaj pokrenuta je serija jednosatnih razgovara uživo (live talk Filmskog Kluba) u kojoj gostuju filmski kritičari, umjetnici i audio-vizualni profesionalci, a teme razgovora vezane su uz aktualno stanje u kinematografiji, s ciljem održavanja kontakta s publikom. Live talk održava se redovito jednom ili dvaput mjesečno.

Do sada su održane četiri epizode. U prvoj je gostovao filmski kritičar Marko Stojiljković, u drugoj redateljica Anja Strelec, u trećoj filmski kritičar i producent Kino Zone Zadar Ivica Perinović, a u četvrtoj animator, ilustrator i amaterski filmaš Ivica Pustički.

Sve epizode dostupne su na Facebook stranici kina Gaj. Peta epizoda, u kojoj gostuje mladi varaždinski redatelj Matija Benić,  bila je uživo 11. veljače u 18 sati.

Live talk Filmskog Kluba kina Gaj prvenstveno je zamišljen kao alternativa gostovanjima uživo koja je, nažalost, zbog trenutne situacije i mjera vezanih uz pandemiju COVID-19 teško realizirati. S obzirom na to da je projekt dobro prihvaćen, s online programom namjerava se nastaviti i ubuduće, kao dopuna redovnom programu kina.

Veljača u Art-kinu: Samo ljubav!

https://www.art-kino.org/hr/

Mjesec zaljubljenih u Art-kino donosi nastavak programa Ljubav u doba korone, a i program Kultno kino rezerviran je za jedan ljubavni klasik – Romea i Juliju Baza Luhrmanna.

U veljaču Art-kino ulazi dodatnim terminima prikazivanja filma Quo vadis, Aida? renomirane bosansko-hercegovačke redateljice Jasmile Žbanić (Grbavica, Na putu) koji se, zbog velikog interesa javnosti, prikazuje još četiri puta: 1., 2., 8. i 10. veljače.

Kultno kino: Romeo i Julija

Najveća ljubavna priča svih vremena rezervirana je, naravno, za mjesec ljubavi pa program Kultno kino u Art-kinu donosi film Romeo i Julija (1996.) u režiji Baza Luhrmanna. Da bi svi zaljubljenici u film i ljubav, uz postojeće mjere, stali u kino, film se prikazuje tri puta: 13., 14. i 15. veljače. Nekonvencionalna i osuvremenjena adaptacija ljubavne tragedije Williama Shakespearea, s ondašnjim tinejdžerskim zvijezdama Claire Danes i Leonardom DiCaprijom u ulogama nesretnih ljubavnika, prikazuje se povodom 25. godišnjice filma.

Ljubav u doba korone 2

Mjere opreza nastavljaju se i u veljači, a isti je slučaj i s uspješnim siječanjskim programom: Ljubav u doba korone. Koncept je stoga isti: raniji termin predviđen je za mlađe uzraste, a kasniji za ponešto starije. Dio za mlađu publiku donosi pet animiranih romansi novijeg datuma: Aladin (1992.), Mala sirena (1989.), Anastazija (1997.), Princeza i žabac (2009.) i Heraklo (1997.).

Drugi dio ciklusa sastavljen je od šest filmova koji pričaju šest romantičnih sudbina ovog stoljeća: Ljubav i košarka (2000.) Gine Prince-Bythewood, mjuzikl Moulin Rouge (2001.) Baza Luhrmanna s Ewanom McGregorom i Nicole Kidman u glavnim ulogama, indie romantična komedija Garden State (2004.) Zacha Braffa, s Braffom i Natalie Portman u glavnim ulogama, Prije sumraka (2004.) Richarda Linklatera, drugi dio kultne ljubavne trilogije o susretima Jessea i Céline (Ethan Hawke i Julie Delpy), (500) dana ljubavi (2009.) Marca Webba, prava hipsterska romansa s tada mladim zvijezdama u usponu Zooey Deschanel i Josephom Gordonom-Levittom i Ta luda ljubav (2011.) sa zvjezdanim glumačkim sastavom (Steve Carell, Ryan Gosling, Julianne Moore).

Novi filmovi u programu

Prvog dana veljače u Art-kino stiže O beskraju – novi film iz radionice renomiranog švedskog redatelja Roya Anderssona, svojevrsni rezime njegove životne trilogije nagrađen na venecijanskoj Mostri Srebrnim lavom za najbolju režiju, a već idućeg dana na programu je napeta iranska drama Yalda, noć oprosta.

Irska melodrama Bračne nevjere dramaturga i scenarista Marka O’Rowea na program stiže 7. veljače, a slijedi priču dva mlada dablinska bračna para na početku poteškoća u svojim vezama. Talentiranu, kompletno irsku glumačku postavu filma čine Cillian Murphy, Eva Birthistle, Catherine Walker  i Andrew Scott.

Na veliko platno Art-kina 9. veljače stiže Fotografija, četvrta romantična drama Ritesha Barte koji u svom novom filmu inspiraciju crpi iz bolivudskih mjuzikla i Shakespeareovih komedija ne bi li prikazao malo drugačiju priču o ljubavi u kontradiktornom svijetu urbane Indije.

Za ljubitelje talijanske kinematografije istog dana na program stiže novi film nagrađivanog redatelja Gabrielea Muccina, Najljepše godine, koji tematizira dugogodišnje prijateljstvo trojice muškaraca i jedne žene, čiji se naizmjenični i nepredvidivi usponi i padovi prožimaju s iskustvima velikih povijesnih događaja.

Film za vrtiće i osnovne škole – Centar za kulturu Čakovec

https://czk-cakovec.hr/

Slijedom nastale situacije uzrokovane pandemijom i širenjem virusa COVID19, ograničena je provedba programa Film za vrtiće i osnovne škole u dvorani Centra za kulturu Čakovec. Voditeljica programa Film za vrtiće i osnovne škole Helga Lajtman i voditeljica Škole animiranog filma Čakovec Jasminka Bijelić Ljubić, odlučile su se na alternativno provođenje i izvođenje filmske i medijske pismenosti putem online sadržaja u učionicama ili kod kuće.

Centar za kulturu Čakovec i Škola animiranog filma Čakovec od prosinca 2020. provode online program Film za vrtiće i škole.

Program od deset kratkih nagrađivanih filmova iz produkcije čakovečke Škole animiranog filma bit će dostupan nastavnicima u terminima naznačenima u on-line programskoj knjižici koja će biti dostavljena na e-mail adrese škola i vrtića. U edukativnoj programskoj on-line knjižici opisano je: što je animirani film, koje vrste postoje, kako nastaju animirani filmovi i koje se sve tehnike koriste. Pored svakog filma nalazi se i radni zadatak.  Svaki mjesec nude se po dva animirana filma koja se mogu učitati pomoću bar koda koji vodi na YouTube stranicu Škole animiranog filma. Program je proteklih sezona bio sastavljen od odabranih i nagrađivanih europskih filmova, posebno s temama bliskim djeci, a ove godine zbog nemogućnosti dolaska na organizirane projekcije osmišljen je online format  trajanjem prilagođen skraćenim satima koji se može proći u nastavi ili kod kuće.

Odabrani su animirani filmovi ŠAF-a nastali u razdoblju od 2003. do 2019. godine, koje su za djecu radili njihovi vršnjaci. Uza svaki je film kratak opis njegova nastanka i pripadajuća pitanja, a autori animiranih filmova su većinom vršnjaci određene skupine kojoj su namijenjeni odabrani naslovi. Na taj se način stvara i svojevrsna povezanost između tema i stila na koji su one obrađene. U program su se uključile osnovne škole i vrtići diljem Hrvatske. Ostvarena je uspješna suradnja s Centrom za kulturu Korčula tako da su vrtićka i osnovnoškolska djeca iz Korčule, Pupnata i Čare uživala u kratkim filmovima. Pored uspješne provedbe na području Međimurske županije, program će se uskoro provoditi i u Dječjem vrtiću Zapruđe. Online program ide do 30. travnja 2021. godine.

Kino Urania prvo u Kino mreži dobilo 4K projektor

https://kinematografi-osijek.hr/tjedni-pregled/

Kino Urania bogatije je za novi, najmoderniji laserski 4K projektor, prvi takav u Kino mreži. Došao je u pravo vrijeme s obzirom na to da je 2K digitalni projektor koji je dosad bio u funkciji imao dva ozbiljna kvara.

Nabava projektora osigurana je u provedbi programa Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds vrijednog ukupno 150 tisuća eura sufinanciranog od strane Europske Unije. Resonance Cinema je projekt stvaranja kulturnih hubova koji uključuju četiri kino dvorane: osim osječkog kina, tu su još i Cinema House u Sofiji (Bugarska), TISZApART Mozi u Szonoku (Mađarska) i Mestni kino u Ptuju (Slovenija).

Što 4K znači za naše gledatelje?

Jasniju i realističniju sliku. To znači više piksela odjednom na platnu koji stvaraju slike koje su oštrije i sposobne prikazati više detalja nego standardni HD. Prikazuje milijardu boja, a sadržaj se može gledati iz veće blizine pri čemu su detalji i dalje besprijekorni.Više piksela znači više informacija, a više informacija znači oštriju sliku. Oštrija slika je zanimljivija, a zanimljiviji sadržaj je zabavniji. A zabava, zabava je ono što svi želimo i trebamo.

Slogan projektora „Spreman za sutra, spreman za danas“ u skladu je s poslovnom strategijom kina kao i nastavkom prethodnih uređenja.Ministarstvo kulture investicijskom potporom od 200 tisuća kuna pomoglo je kompletnu obnovu strujnih instalacija, obnovu projekcijske kabine i vanjsku rasvjetu primjerenu secesijskom biseru.

Filmove u novoj i poboljšanoj kvaliteti možete gledati već od danas, a naš program možete naći na službenoj web stranici te društvenim mrežama kina. U novu smo godinu ušli u velikom stilu i ako je gledati po tome, čeka nas odlična godina prepuna novosti i raznih događaja.

Pozivaju se sve članice Kino mreže da novosti za mjesec ožujak dostave najkasnije do 25. veljače 2021. na e-mail adresu press@kinomreza.hr.

 

Comments are closed.