7 svibanj 2021
7 svibnja 2021,
 Off

 Svibanj u Kino mreži zaista je dinamičan, pa tako i donosimo sve o akciji sadnje stabala u Ljetnom kinu Bačvice, novom programu revitalizacije kina Glina, Filmskoj reviji „Može i bez Hollywooda 2021.“ u organizaciji POU Velika Gorica, a možete saznati i sve o pozivu kina Urania na njihov programu “27 Times Cinema”


Posađeno 30 novih stabala u Ljetnom kinu Bačvice

U Ljetnom kinu Bačvice održana je akcija sadnje stabala čime su započele i službene pripreme za početak nove sezone projekcija na otvorenom.

“Ovo naše kultno kino nekoć je krasila bogata vegetacija, međutim, postojeća stabla u kinu posađena su pedesetih godina prošlog stoljeća i trenutno su na kraju svog životnog vijeka. Drveće je u lošem stanju, dobar je dio već i pao, te je neophodno uklanjanje suhih i nakrivljenih stabala i, naravno, sadnja novih. Sredstva za nove sadnice osigurali smo kroz natječaj INA Zeleni pojas i posadili smo 20 stabala Alepskog bora i 10 stabala tamarisa. Cijeli proces odradili smo u suradnji s timom iz Parkova i nasada, kojima se zahvaljujemo na suradnji. Pošumili smo dijelove na južnoj strani kina, prema moru, gdje smo u zadnjih 10 godina i izgubili najviše stabala. Iako će nam trebati nekoliko godina da uživamo u njihovu hladu, od neizmjerne je važnosti krenuti s hortikulturnom obnovom, jer znamo koliko je u tom smislu ovaj prostor bio zapušten”, izjavio nam je Alen Munitić, direktor Kina Mediteran, koji u partnerstvu s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata upravlja prostorom Ljetnog kina Bačvice.

 

Akcija sadnje trebala je biti volonterska i otvorena i za javnost, međutim, zbog epidemioloških razloga sudjelovao je manji broj volontera i djelatnika kina. Akciji se pridružio i Ivica Serdarević, Inin direktor Regije jug. „INA kroz Zeleni pojas već osmu godinu zaredom pomaže lokalnim zajednicama u realizaciji njihovih ekoloških ideja. Veliko nam je zadovoljstvo što je INA dio jedne lijepe priče koja za cilj ima obnovu vegetacije na značajnoj lokaciji za grad Split – Ljetnom kinu Bačvice. Čestitam Kinu Mediteran i Zlatnim vratima na hvalevrijednoj inicijativi, kao i na uspješno realiziranom projektu ’Hortikulturna obnova Ljetnog kina Bačvice‘. Ujedno koristim priliku kako bih im se zahvalio što su u Ini prepoznali pouzdanog partnera s kojim zajedno mogu poboljšati kvalitetu života građana Splita“, rekao je Ivica Serdarević.

Danijela Ćukušić, ravnateljica Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, naglasila je kako je hortikulturna obnova Ljetnog kina Bačvice samo jedan od segmenata infrastrukturnog uređenja kina. “Prošli tjedan razveselile su nas vijesti o 250.000,00 kuna investicije od strane Ministarstva kulture i medija, kojima će se nastaviti obnova kina. Važno je naglasiti da je ovo treća investicijska potpora u tri godine od kada Zlatna vrata i Kino Mediteran upravljaju kinom te ćemo nakon nove opreme, sanacije vanjske ograde i električnih instalacija, kroz ova sredstva osigurati sigurnosne i protupožarne izlaze te pristupni put za osobe s invaliditetom. Kako je zelenilo glavno obilježje ovog prostora, jako se veselimo upravo ovom dijelu obnove te ćemo u svim budućim fazama radova nastaviti s hortikulturnim uređenjem kina”, najavila je ravnateljica Ćukušić.

“Na kraju moram naglasiti kako je prošle sezone Ljetno kino Bačvice unatoč pandemiji uspješno održalo ljetnu sezonu prikazivanja filmova, a kako smo se svi zaželjeli novih druženja, u planu je da nova sezona započne već sredinom svibnja! Pratite naše stranice i društvene mreže, uskoro ćemo krenuti s najavama svih odličnih filmova koji nas čekaju ovog ljeta”, dodao je Alen Munitić.


Idemo u kino! – Program revitalizacije kina u Glini

U suradnji s Kinom Mediteran, u nedjelju 2. svibnja, Glinska kulturno razvojna agencija, Knjižnica i čitaonica Glina i udruga Ljudi za ljude organizirali su besplatnu projekciju filmova za stanovnike Gline, djecu i odrasle.

Prikazani su filmovi:

1. “Pljačka stoljeća” – argentinska krimi-komedija temeljena na istinitom događaju iz 2006. godine, kada je grupa lopova organizirala pljačku poslovnice Banco Río u Acasusu. Događaj je postao najoriginalnija i najpoznatija pljačka banke u povijesti Argentine. Ovaj akcijski triler s elementima komedije predvođen je odličnom glumačkom postavom i zabavit će sve filmofile.

2. “Tom i Jerry” – za najmlađe posjetitelje prikazat će se u dugometražnoj i sinkroniziranoj verziji. Nezaboravni mačak i miš koji su obilježili mnoga djetinjstva, vraćaju se u najvećem metežu na velikom platnu kojeg će napraviti u jednom od najljepših hotela u New Yorku.

Ovim projekcijama želja je aktualizirati pitanje revitalizacije kina u Glini te ga što prije staviti u funkciju kako bi kinoprogram postao redovit, na zadovoljstvo svih filmofila. Cilj je i želja građanima omogućiti kvalitetniji društveni i kulturni život te pružiti bogatiji sadržaj za sve dobne skupine, a pogotovo za najmlađe. U organizaciji ove akcije pomaže Kino Mediteran, projekt udruge Festival mediteranskog filma iz Splita, koji već 10 godina revitalizira kina u Dalmaciji i koji je oživio kinoprograme u više od 20 gradova i malih mjesta, prvenstveno na otocima. Posebna zahvala ide Kinu Mediteran na doniranim filmovima te tvrtki Cinema Next koja je besplatno servisirala projektor.


Kino Urania poziva vas da se prijavite na program „27 Times Cinema“  

Jesi li zaljubljenik u filmsku umjetnost? Rado svoju strast za film dijeliš s drugima? Jesi li nekad poželio biti sudionikom Venecija Film Festivala? 27 Times Cinema će ostvariti tvoj san! Osmisli i snimi video-selfie u kojem ćeš opisati kakvo značenje kino ima za tebe. Video započni rečenicom “Cinema for me is…” Budi zabavan i originalan!

Tko može sudjelovati?

§ Filmoljupci i redovni posjetitelji kina Urania starosti između 18 i 25 godina

§ Naprednog znanja engleskog jezika (u govoru, jeziku i pismu)

§ Aktivni na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Snapchat)

§ S vještinama u bloganju, uređivanju videozapisa, fotografiranju ili bilo kojim drugim komunikacijskim alatima i s razvijenim sposobnostima za pisanje članaka i blogova.

Baci pogled na https://vimeo.com/showcase/4645377 i pogledaj kako su to radili prethodni sudionici.

Ispuni aplikacijski obrazac na linku: https://form.jotformeu.com/EuropaCinemas/27TCForm2021
Deadline za poslati video i ispuniti prijavnicu je srijeda 19.5.2021.

Više o programu i tehničkim uvjetima pročitajte na: https://kinematografi-osijek.hr/27-times-cinema/


POU Velika Gorica – Filmska revija “MOŽE I BEZ HOLLYWOODA” 2021.

Tradicionalna filmska revija Kina Gorica „Može i bez Hollywooda“ponovno donosi na veliki ekran odabrane nezavisne, ponajprije europske filmove koji su svoju kvalitetu potvrdili brojnim nagradama na svjetskim filmskim festivalima.

Intrigantni, zabavni, odlično režirani i odglumljeni, ovi su filmovi dokaz da itekako postoji kvalitetna filmska produkcija i izvan holivudskih studija. Cijena ulaznice je 15 kuna.

Revija traje od 20. do 26. 5., a raspored projekcija pogledajte ovdje: http://pouvg.hr/vijesti/filmska-revija-moze-i-bez-hollywooda-2021/

 


Pozivaju se sve članice Kino mreže da novosti za mjesec lipanj dostave najkasnije do 25. svibnja 2021. na e-mail adresu press@kinomreza.hr.

Comments are closed.