8 ožujak 2021
8 ožujka 2021,
 Off

 

Donosimo vam mjesečni pregled novosti iz Kino mreže. Saznajte koje projekte i programe vode naši članovi te pročitajte više o cjelogodišnjem programu razvoja filmske kulture u Kinu Zelina, Danima dječjeg filma koje organizira kino Valli, retrospektivi Akija Kaurismäkija kina Tuškanac, Filmskoj naSTAVi u Samoboru, radionicama Centra za kulturu Čakovec i još mnogo toga.

 

FILMSKI LEKSIKON – Cjelogodišnji program razvoja filmske kulture u Kinu Zelina

Ove će se godine u Kinu Zelina provoditi prvi cjelogodišnji program razvoja filmske kulture. Od veljače pa do prosinca, jednom mjesečno prikazivat će se posebno odabrani naslovi iz povijesti kinematografije. 

Svaka projekcija bit će praćena predavanjem i razgovorom koji će publici približiti raznolik jezik filma, njegova izražajna sredstva, odrednice stila i estetike, i sveobuhvatni stvaralački izričaj.

 Uz stručne uvode prije projekcije, gostujući moderatori – filmolozi i teoretičari filma vodit će s publikom rasprave i razgovore poslije projekcije kako bi se potaknuo razvoj osobnog interesa i razumijevanja kod gledateljica i gledatelja.

 Osam filmova u programu Filmski leksikon predstavlja potragu za ishodišnim temama ljudske osobnosti: od neprilagođenog muškarca treće dobi, preko dječaka u odrastanju, nasilne ljubavi i odnosa muškarca i žene, do alegorijskog prikaza rutiniranosti svijeta, emotivnog odnosa jedne emigrantice i ribara, jedne filozofske analize mržnje i duhovnog rascjepa, i na kraju do čistog, pjesničkog egzistencijalizma duše. Ovi su filmovi putovanje kroz ljudsko ponašanje i odražavaju naš duboki vapaj za ljudskošću. Moderatori i stručni suradnici programa su dr. sc. Janica Tomić, prof. Silvestar Mileta i dr. sc. Nikica Gilić. Ulaz na sve projekcije je slobodan. Program nastaje pod pokroviteljstvom Grada Svetog Ivana Zeline i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Više o programu Filmski leksikon i raspored projekcija provjerite ovdje 

 

Kino Valli – online PULICA U KAPUTU, 6. DANI DJEČJEG FILMA

Pulica u kaputu – dani dječjeg filma, predstavlja niz dugometražnih i kratkometražnih igranih i animiranih filmova čiji likovi iz šarolikih europskih kultura na zabavan način provode malene gledatelje i njihove pratitelje kroz brojne teme kao što su prijateljstvo, školovanje, obitelj, ljubav, kućni ljubimci, priroda, idoli, mašta, snovi…

Na Pulici se zabavlja, mašta, leprša, divi, ali i uči o važnim životnim vrijednostima, kreativnom filmskom izričaju, povijesti, geografiji… životu općenito.

Film je jedinstven izvor inspiracije i informacija. Osim uživanja u otkrivanju novih filmskih naslova, djeca mogu naučiti osnove izrade stripa u sklopu radionice Crta, crtež, strip pod mentorstvom Vibora Juhasa. Radionica će se održati putem Zoom aplikacije.

Linkovi na filmove bit će dostupni na www.kinovalli.net u kategoriji Pulica u kaputu i na www.facebook.com/kino.valli/. Pristup filmovima se ne naplaćuje. Filmovi će se prema navedenom rasporedu objavljivati svakodnevno u 9.00 sati. Svaki film će biti dostupan 48 sati. Svi filmovi su prevedeni na hrvatski jezik.

 

Kino Tuškanac – Autsajderski svijet Akija Kaurismäkija u kinu Tuškanac

Od 1. do 10. ožujka kino Tuškanac prikazuje retrospektivu kultnog finskog filmaša Akija Kaurismäkija koju čini čak šesnaest naslova nastalih u razdoblju 1983.-2017.

Retrospektivu filmova Akija Kaurismäkija kino Tuškanac započinje u ponedjeljak 1. ožujka humornom dramom Čovjek bez prošlosti (2002.), središnjim djelom autorove tzv. finske trilogije kojom je dodatno proširio tematski i stilski opseg svog autorskog rukopisa. Ovjenčano u Cannesu s čak četiri nagrade, između ostalog i Velikom nagradom žirija i nagradom ekumenskog žirija, djelo predstavlja jedan od vrhunac Kaurismäkijeve karijere.

U nastavku retrospektive bit će prikazan prvi segment autorove tzv. finske trilogije, humorna drama Plutajući oblaci (1996.), ovjenčana najprestižnijom finskom nagradom Jussi u pet najvažnijih kategorija, te Svjetla u sumraku (2006.), drama ovjenčana nagradama Jussi za najbolji film, fotografiju i scenografiju. Dok se u prvom filmu trilogije fokusirao na temu nezaposlenosti, a u drugom beskućništva, u posljednjem filmu središnja tema je osamljenost.

Raspored projekcija te više informacija o svim filmovima u retrospektivi provjerite ovdje.

 

Kino Samobor – Filmska NaSTAVa u gostima  

Velik interes za Filmskom naSTAVom u gostima: u dva dana popunjena sva mjesta u Samoboru!

Samoborci su iskazali velik interes za programom Filmska naSTAVa u gostima te su mjesta popunjena u samo dva dana.

Filmska naSTAVa je program koji se niz godina uspješno održava u sklopu obrazovnih programa koje organizira Hrvatski filmski savez, utemeljen je na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica prof. Ane Đordić i doc. art. Jelene Modrić.

U sklopu Filmske naSTAVe u gostima polaznici iz Samobora i okolice će jednom mjesečno u kinu pogledati umjetnički relevantna filmska djela pomno odabrana za filmsku analizu koja slijedi nakon projekcija. Program podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s tim i razumijevanje filmskog jezika.

Program počinje 10. ožujka i u potpunosti je besplatan.

Više o programu provjerite ovdje

 

Centar za kulturu Čakovec – Kino za mlade

Od jeseni 2015. Filmski klub Centra za kulturu Čakovec i Kino za mlade organiziraju filmski program za srednjoškolsku publiku u dvorani Centra za kulturu Čakovec i ukazuju na društveni i umjetnički značaj filma.

Kino za mlade ulazi u sedmu sezonu sa novim filmskim naslovima za srednjoškolsku publiku, usprkos epidemiološkim uvjetima novog normalnog života koji zaokuplja sve elemente rada i života. Kino je tu da nas učini boljim ljudima u zajednici, u koju ulazimo sa zajedničkom energijom nakon odgledanog filma.

U cilju razvoja medijske pismenosti kod srednjoškolaca, program Kina za mlade donosi europske filmske projekcije, prilagođene uzrastu i temama bliskim srednjoškolcima. Više o programu provjerite ovdje. 

Online program Film za vrtiće i osnovne škole zajedno sa Školom animiranog filma u ožujku je za učenike 5. i 6. razreda pripremio filmove U šumi i Ispod maske. U edukativnoj programskoj online knjižici opisano je: što je animirani film, koje vrste postoje, kako nastaju animirani filmovi i koje se sve tehnike koriste. Pored svakog filma nalazi se i radni zadatak koji smo pripremili.

Uz vrtiće i osnovne škole iz Čakovca i Međimurja, program se provodi i na nacionalnoj razini.

 

Centar za kulturu Korčula – projekcije i programi u ožujku

Program u Centru za kulturu u Korčuli u ožujku započinje filmom MAURITANAC temeljenom na istinitoj priči i memoarima Guantanamo Diary, u kojima su opisana zlostavljanja i mučenja kojima je Mohamedou Ould Slahi bio izložen tijekom zatočeništva. Fil se prikazuje u petak, 5. ožujka s početkom u 19:30 sati. Uloge tumače: Jodie Foster, Tahar Rahim, Benedict Cumberbatch, Shailene Woodley. Preporučujemo ga starijima od 15 godina. Vikend nastavljamo programom 7. Ženijalni dani u Kino mreži. Centar za kulturu Korčula već tradicionalno sudjeluje u Ženijalnim danima – zajedničkom programu Kino mreže koji povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena na velika platna diljem zemlje donosi izvrsne i nagrađivane filmove o snažnim ženama i njihovim izazovima u današnjem društvu.

Film za vrtiće i škole provodi se u suradnji s Centrom za kulturu Čakovec i Školom animiranog filma Čakovec, a provodi se i u Centru za kulturu Korčula. U ožujku su na programu filmovi za 5. i 6. razrede U šumi i Ispod maske. Alternativno provođenje i izvođenje filmske i medijske pismenosti putem online sadržaja u učionicama ili kod kuće uspješno se provodi u Korčuli od siječnja 2021. godine. Do sada je animirane filmove pogledalo više od 200 djece u Korčuli, Žrnovu, Pupnatu i Čari uzrasta od vrtićke skupine do 4. razreda.

Više o programu Centra za kulturu Korčula i raspored projekcija provjerite ovdje.

 

Pozivaju se sve članice Kino mreže da novosti za mjesec travanj dostave najkasnije do 25. ožujka 2021. na e-mail adresu press@kinomreza.hr.

Comments are closed.