17 lipanj 2022
Category: 202206
17 lipnja 2022,
 Off

Zadarskoj Kino Zoni veliko priznanje na svjetskoj razini

U zoru četvrtog izdanja ljetnog kina za zadarsku Kino Zonu stiglo je strukovno priznanje na najvećoj razini. Naime, na godišnjoj skupštini jedinog međunarodnog udruženja art kina CICAE, održane u Cannesu tijekom istoimenog filmskog festivala, temeljem kvalitete i raznolikosti filmskog programa te kulturnog značaja donesena je odluka o primanju Kino Zone u članstvo!

Kino Zona se tako pridružuje osječkom kinu Urania, pulskom kinu Valli, riječkom Art Kinu, splitskim Zlatnim Vratima, kinu Metropolis te kinu Samobor kao sedmo hrvatsko kino u članstvu te prestižne svjetske organizacije.

„Članstvo Kino Zoni omogućava ostvarivanje međunarodne suradnje s kinima i festivalima diljem svijeta, pohađanje seminara, stručnih usavršavanja, umrežavanje s ostalim članicama, povezivanje s distributerima te sudjelovanje u razmjeni programa, selektiranje filmova netom nakon svjetskih premijera, prezentiranje aktivnosti kina na festivalu u Veneciji, Berlinu i Cannesu kao i gostovanje na festivalima u ulozi stručnih predavača i članova žirija.“ – istaknuo je voditelj Kino Zone, Andrej Fric.

CICAE (International Confederation of Art Cinemas) je osnovana 1955. od strane art kino udruženja Njemačke, Francuske, Nizozemske i Švicarske radi promicanja kulturoloških razlika u kinima i festivalima, odnosno postavljanja temelja i davanja podrške tržištu usmjerenog na produkciju kvalitetnih nacionalnih filmova, smatranih  „visokorizičnim“ oblicima umjetnosti.

Priznata od Vijeća Europe, CICAE predsjedava Međunarodnom vijeću za film, televiziju i audiovizualne komunikacije (IFTC) pri UNESCO-u, članica je Media Salles, koalicije Coalition française pour la diversité culturelle , a surađuje i s Europa Cinemas. CICAE-ina nadležnost jest umrežavanje i stvaranje spone između kina i festivala. Danas, CICAE okuplja preko 3.000 kina kroz nacionalne kino mreže, pedesetak individualnih nezavisnih kina u približno trideset država diljem svijeta, petnaestak festivala (uključujući Berlin, Cannes Locarno, Sarajevo, Veneciju, Annecy i Hamburg), kao i niz distributera art- filmova.

Ciljevi su potaknuti art kina da se okupe pod zajedničkim okriljem na nacionalnoj i međunarodnoj razini, dobiti podršku iz tijela državnih uprava, poticati distribuciju kvalitetnih filmova iz svih zemalja, u svim zemljama, a kako bi se povećao broj publika i poticala proizvodnja.


Ljetno kino Gaj u Varaždinu 

U srpnju 2022. godine Kino Gaj u Varaždinu planira Ljetno kino na tri nove gradske lokacije. Ove godine u organizaciju Ljetnog kina pridružili su se Hrvatsko narodno kazalište Varaždin, Gradski muzej Varaždin i cafe bar Picabia. Tako će tjedno organizirati po jednu vanjsku projekciju na tri čarobne lokacije u Varaždinu:

09.07.2022. – kod cafe bara Picabia

16.07.2022. – na Kazališnom trgu – prije projekcije filma “Dobra godina” (A Good Year) HNK Varaždin organizirat će koncert Mate Matišić kvarteta

23.07.2022. – kod cafe bara Picabia

28.07.2022. – u Atriju dvorca Stari grad

Ljetno kino Gaj u Varaždinu je svake godine sve bolje posjećeno, a ovim aktivnostima nastoje promovirati kulturu gledanja filma na velikom platnu, posebno nakon perioda lock-downa i pandemije. Projekcije su besplatne za sve, a sufinancirane su sredstvima Grada Varaždina.


POU Krapina: Kino pod zvijezdama

Pučko otvoreno učilište Krapina suorganizator je manifestacije “Ljeto u Krapini”. Između ostalog, u okviru kinoprikazivačke djelatnosti organizira Kino pod zvijezdama koje će se ove godine održavati na Hušnjakovom, uz Muzej Krapinskih neandertalaca. Kroz četiri vikenda, prikazivati će se filmovi za djecu i mlade. 


Dani nordijskog filma u kinu Urania – besplatne projekcije

U kinu Urania u Osijeku, u suradnji s veleposlanstvima Danske, Finske, Norveške i Švedske,  održat će se Dani nordijskog filma, od 30. lipnja do 1. srpnja 2022.

Posjetitelji će imati priliku besplatno pogledati 4 izvrsna naslova iz nordijskih zemalja i 2 tematske informativne izložbe – jednu o životu Ingmara Bergmana, a drugu o položaju žena za vrijeme Vikinga.

 Program započinje u četvrtak 30.6. u 19h kratkim obraćanjem veleposlanice Švedske koja će najaviti projekcije filmova i otvoriti izložbe. 

Filmski naslovi su pomno izabrani kako bi prikazali ne samo kvalitetu kinematografije pojedine zemlje, već kako bi i potaknuli gledatelje na razmišljanje o nekim bitnim društvenim pitanjima današnjice.

Riječ je redom o festivalskim laureatima, o filmovima koji su imali veliku pažnju kako kritike tako i publike, a svaki od njih prenosi veliku i važnu poruku: od klimatskih promjena i brige o okolišu do identiteta pojedinaca koji u društvu postaju identitet mase.


Ljeto s Hitchcockom u kinu Tuškanac

Tijekom srpnja zagrebačko kino Tuškanac donosi veliku retrospektivu Alfreda Hitchcocka, jedinstvenog filmskog autora koji je povodom stogodišnjice filma 1995. godine proglašen za redatelja stoljeća! Na programu će se tako naći 24 naslova čuvenog majstora trilera i suspensea nastalih u razdoblju od 1940-76, među kojima su i Psiho, Ptice, Sjever Sjeverozapad, Ozloglašena, Prozor u dvorište i brojni drugi. Program 01. srpnja u 21 sat otvara remek-djelo Vrtoglavica (1958), film koji je u anketi uglednog britanskog časopisa Sight & Sound 2012. godine proglašen najboljim filmom svih vremena.

Comments are closed.