14 srpanj 2021
14 srpnja 2021,
 Off

Lipanjski Newsletter Kino mreže donosi vam sve o projekcijama na otvorenom riječkog Art kina Croatia, a ponavljamo sve i o programu Za Mrežu na mreži na čijim su radionicama i popratnim programima mnogi od članova sudjelovali. Kino Marof i Kino Samobor donose nove programe za umirovljenike, dok nam Dokukino KIC donosi pregršt kultnih dokumentaraca. Više pročitajte u nastavku.


U svibnju održan Za Mrežu na mreži, program na kojem su kroz dva tjedna članovi Kino mreže sudjelovali na dvjema radionicama, projekcijama najnovijih filmova i prezentaciji nove aplikacije

U dva tjedna članovi Kino mreže imali su prilike sudjelovati na dvjema radionicama – Škola za kino – Kino na otvorenom i Oglašavanje na Instagramu. Također su održane projekcije najnovijih hrvatskih filmova, ali i prezentacija najnovije aplikacije za audiodeskripciju.

Za Mrežu na mreži svojevrsna je online zamjena za Proljetnu konferenciju Kino mreže koja je zbog epidemiološke situacije odgođena. Ovog je svibnja Kino mreža za svoje članove održala dvotjedni online program Za Mrežu na mreži s čak dvjema radionicama. Voditelji radionice Kino na otvorenom Alen Munitić, Goran Akrap i Duje Duplančić upoznali su polaznike s logističkim, tehničkim i programskim zahtjevima pri organiziranju ljetnog kina kroz prenošenje iskustava predavača prema polaznicima. Hrvoje Laurenta, voditelj radionice Oglašavanje na Instagramu, upoznao je polaznike sa svim izazovima i prednostima oglašavanja na ovoj društvenoj mreži, kao i s primjerima dobre prakse, odnosno primjerima dobrih objava i profila.

Članovi su pratili i online projekcije, pa su tako mogli pretpremijerno pogledati tri domaća filma čija kino distribucija počinje u lipnju: dramu Tereza37 u režiji Danila Šerbedžije, dokumentarni film Ljubav oko svijeta Davora i Anđele Rostuhar te dokumentarni film Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu u režiji Tomislava Jelinčića.

Predstavljena je i nova aplikacija za audiodeskripciju koju su održale Tina Hajon iz udruge Pari Pikule i Jana Šivak iz Festivala o pravima djece. Riječ je o aplikaciji MovieReading koja filmski sadržaj čini pristupačnim osobama s oštećenjem vida, a njezinim dolaskom u Hrvatsku osigurana je inkluzija i pristupačnost filmova, serija i ostalih audiovizualnih sadržaja odraslim osobama i djeci s oštećenjem vida.

Članovi Mreže pokazali su, kao i inače, veliki interes te su na radionicama sva mjesta bila popunjena, a svi popratni sadržaji imali su veliku online posjećenost. Radujemo se našim novim susretima te se iskreno nadamo što skorijem druženju uživo!


Lipanj u Art-kinu: Ljetno Art-kino otvara se novim filmom Dalibora Matanića

Ljetno Art-kino u dvorištu Kapucinskog samostana s večernjim projekcijama na otvorenom kreće 10. lipnja uz prikazivanje novog filma renomiranog domaćeg redatelja Dalibora Matanića, psihološke triler-drame Zora, drugog dijela tzv. Trilogije Sunca.

Lipanj već tradicionalno donosi i novo gostovanje Animafesta Zagreb, drugog najstarijeg živućeg festivala animacije i jednog od četiriju vodećih međunarodnih festivala animacije u svijetu. Gostovanje od 12. do 13. lipnja u fokus stavlja teme ljubavi i erotike, uz neizostavnu selekciju najboljih uradaka s ovogodišnjeg, 31. izdanja Animafesta Zagreb.

Iščekivana premijera dokumentarnog filma Riječki orao u Ljetno Art-kino stiže 17. lipnja u 21:30 sati, uz gostovanje autora filma. Gabriele D’Annunzio i njegovo osvajanje Rijeke jedan su od bizarnijih i važnijih fenomena političkog i kulturnog života 20. stoljeća, a Riječki orao, dokumentarni film prema scenariju Velimira Grgića i u režiji Darija Lonjaka, donosi duboki uvid u taj fenomen, kroz priču o nestaloj i pronađenoj glavi dvoglavog orla s riječkog gradskog tornja.

Festival mediteranskog filma Split ove godine u Ljetno Art-kino stiže 25. i 26. lipnja s dvama filmovima nagrađenim na prestižnom Black Nights Film Festivalu u Tallinnu – prvi istanbulske redateljice Nisan Dağ Još jedan dah (Najbolja redateljica) te Strah Ivajla Hristova (Najbolji film) iz Sofije.

Filmska razonoda za najmanje filmofile osigurana je u novoj kinodvorani Dječje kuće koja i u lipnju donosi filmski program za djecu i čitave obitelji. Petkom, subotom i nedjeljom u popodnevnim terminima riječki mališani mogu uživati u najnovijim animiranim hitovima.

Ljetno Art-kino, koje s projekcijama u 21:30 sati kreće 10. lipnja, nalazi se u dvorištu Kapucinskog samostana u koje se ulazi kroz hodnik Art-kina. U slučaju lošeg vremena, projekcije se u istom terminu premještaju u dvoranu Art-kina.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/


Kino Marof za seniore

Kino Marof koje djeluje unutar Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof trenutno provodi projekt “Nemirni uMirovljenici” gdje je jedan od partnera na projektu.

U sklopu projekta jedna od aktivnosti je Kino Marof za seniore, te u sljedeću subotu 12.6.2021. u 18:00  biti će prikazan dokumentarni film Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu, uz panel raspravu o aktivnom starenju umirovljenika kroz teme obrađene u filmu.

Gosti panelisti su Tomislav Jelinčić, redatelj filma i Stjepan Vokić, glavni lik.


Kino Samobor: Zlatna Matineja i Bunker u kinu

Nakon uspješnih projekcija u travnju i svibnju, Kino Samobor u lipnju nastavlja program Zlatnih matineja – besplatnih programa za umirovljenike u sklopu kojih se prikazuju i filmske matineje. U utorak, 8.6 u 11h, u prostoru Kina Samobor prikazujemo komediju nastalu prema istinitom događaju, Skandalozno ponašanje. Projekt je rezultat suradnje samoborskih kulturnih ustanova, s ciljem kontinuiranog pružanja postojećih i novih sadržaja starijim osobama u našem gradu te jača socijalizacija i povećanje participacije umirovljenika u društvenom životu.


Bunker u kinu – program kasnonoćnih subotnjih projekcija za mlade. Dana 12.6. gledamo
Mjesto tišine 2 – hororac u kojem i najmanji zvuk znači smrt, a 26.6. prikazujemo Čuvaj me s leđa 2 – akcijsku komediju o plaćenom ubojici i tjelohranitelju, a glavne uloge imaju Ryan Reynolds, Salma Hayek i Samuel L. Jackson! Obje filmske projekcije zakazane su s početkom u 23 sata, a osigurali smo i posebnu cijenu ulaznica, 15 kn. Također, za sve gledatelje pripremili smo i male poklone iznenađenja!


Dokukino KIC – Raznovrstan program klasika i suvremenih ciklusa filmova

Na programu Dokukina KIC u lipnju će se naći više ciklusa koji tematiziraju bogat raspon društvenih i kulturnih događanja. U prvoj polovici mjeseca donosimo tri kultna animirana dokumentarca (Traženih 18, Tito na ledu, Jesu li visoki ljudi sretni?), uz projekcije nagrađivanog filma Rubike Shah o inicijativi „Rock Against Racism“, White Riot.

Drugi dio lipnja proći će u znaku intimnih priča o djetinjstvu, odrastanju i mladenačkoj ljubavi u ciklusu Prekinuta mladost i avetima prošlosti svijeta koji se bori za mir i ravnopravnost u ciklusu posvećenom antifašističkoj borbi. Ostali programi uključuju Upoznaj autora s Ivanom Ramljakom, In Memoriam posvećen Bogdanu Žižiću i Hall of Fame koji govori o krvavo ugušenim meksičkim studentskim prosvjedima ’68. Više o svim filmovima pratite na stranici: https://www.dokukino.net

Comments are closed.