17 kolovoz 2022
Category: 202208
17 kolovoza 2022,
 Off

Centru za kulturu Čakovec, Pučkom otvorenom učilištu Samobor i Pučkom otvorenom učilištu Novska odobren europski projekt „BACK TO THE LOCAL CINEMA“

U 2022. godini obilježavamo Europsku godinu mladih, simbolično ili ne, ali upravo je u 2022. godini Centru za kulturu Čakovec, Pučkom otvorenom učilištu Samobor i Pučkom otvorenom učilištu Novska odobren europski projekt „BACK TO THE LOCAL CINEMA“ koji će se na nacionalnoj razini provoditi pod nazivom “MOJE MALO KINO“, a bazira se na razvoju filmske pismenosti kod djece i mladih. Projekt je odabran među 13 novih projekata u okviru 2. izdanja COLLABORATE TO INNOVATE poziva i jedini je odobreni projekt iz Hrvatske na ovogodišnjem pozivu! Pokrenut od strane Europa Cinemas uz potporu Creative Europe / MEDIA 2021., ova nova vodeća shema ima za cilj nagraditi izvanredne inovativne i suradničke projekte koje provode članovi mreže Europa Cinemas iz iste zemlje ili na europskoj razini. Podržani projekti moraju imati stvarni utjecaj na filmski sektor, promicati cirkulaciju i vidljivost europskih filmova, razvijati publiku, posebice mlade, te povećati vještine i konkurentnost kina. Iz 16 europskih zemalja, odabrano je 13 projekata koji predstavljaju punu raznolikost Mreže, a pokrivaju širok raspon tema: filmska pismenost i razvoj mlade publike, cirkulacija filmova, tehnološke inovacije, digitalni marketing, poboljšano iskustvo odlaska u kino, kao i zelene prakse i uključivanje publike u nepovoljnom položaju.

Projekt „Back to the local cinema“ koordinira Centar za kulturu Čakovec, paralelno će se provoditi u tri ustanove ( CZK Čakovec – Helga Lajtman, POU Samobor- Jelena Vojvoda i POU Novska – Miroslav Perošević) odnosno u tri grada Čakovec – Samobor -Novska.

Selektorica filmskog programa na projektu je Selma Mehadžić (direktorica zagrebačkog dječjeg filmskog festivala KinoKino, programska koordinatorica Zagreb Film Festivala) koja je odabrala 14 europskih filmskih naslova (7 dugometražnih i 7 kratkometražnih), edukativni filmski vodič za 14 filmova na 84 stranice, izradila je Marina Zlatarić(profesorica hrvatskoga jezika i književnosti te voditeljica filmske skupine u OŠ Bartola Kašića u Zagrebu, ujedno i autorica niza nagrađivanih filmova), a edukacije za prosvjetne djelatnike i odgajatelje voditi će Ana Đordić (osnivačica, voditeljica Filmske naSTAVe u kinuTuškanac, voditeljica filmskih edukacija za nastavnike, autorica knjige „Film u školi) i Margareta Đordić (nastavnica Hrvatskog jezika, vanjska je suradnica Hrvatskoga filmskog saveza na obrazovnim i revijskim programima kao jedna od predavačica u programu Filmska naSTAVa) . 

Do kraja listopada održati će se 7 besplatnih radionica za prosvjetne djelatnike. Na projektu su angažirani i koordinatori za škole i vrtiće u sva tri grada.

Projekt u Centru za kulturu Čakovec počinje u rujnu kada su na rasporedu četiri projekcije za vrtiće. Tijekom školske godine 2022./2023. svaka ustanova će održati 28 europskih filmskih projekcija za predškolski i osnovnoškolski uzrast uz popratna uvodna predavanja i radionice.

Projekt je vrijedan 75.136,00 eura i izrealizirati će se u školskoj godini 2022./2023.


Kino Tuškanac: Retrospektiva filmova Fadila Hadžića i promocija monografije Protest

Rujanski program u kinu Tuškanac započinje retrospektivom Fadila Hadžića, jedne od središnjih osoba hrvatske kulture druge polovice 20. stoljeća. Program čini jedanaest filmova, a uoči projekcije filma Protest (1967), u četvrtak, 01. rujna u 19 sati, bit će održana promocija monografske knjižice Protest – 55 godina poslije, koju će predstaviti filmski kritičar Dean Šoša i urednica Diana Nenadić. Ulaz na promociju i projekcije filmova je besplatan.

Fadil Hadžić bio je filmski redatelj, scenarist, akademski slikar, dramski pisac, književnik, komediograf, publicist, novinar i jedna od središnjih osoba hrvatske kulture u drugoj polovici dvadesetoga stoljeća. Veliku retrospektivu njegovih najznačajnijih filmova organiziraju Hrvatska kinoteka i zagrebačko kino Tuškanac u razdoblju od 01. do 06. rujna, u sklopu koje će biti prikazano ukupno jedanaest naslova. 

Comments are closed.