23 prosinac 2022
23 prosinca 2022,
 Off

“Kratki umjesto reklama” novi je program Hrvatske mreže neovisnih prikazivača koji će se odvijati u 24 nezavisna kina diljem Hrvatske kroz prosinac 2022. Publika će tako a u kinima diljem Hrvatske imati priliku vidjeti niz nagrađenih kratkometražnih filmova koji će se prikazivati kao “poklon” gledateljima, prije dugometražnog filma koji u rasporedu kino programa.

Naš odnos s kratkometražnim filmovima ljubav je na prvi pogled još od prvih pokretnih slika snimljenih davnih 1890-ih. Ljudi su gledali kratke filmove mnogo prije nego što su se pojavili digitalni i društveni mediji, tako da ne može biti da ih volimo gledati samo zato što se uklapaju u naš raspored. Čvrsto vjerujemo da je glavni razlog zašto ih toliko volimo to što je kratki film umjetnost sama po sebi. Zato nam je neizmjerno drago što se možemo predstaviti novi program Kino Mreže i Društva hrvatskih filmskih redatelja. 

Program Kratki umjesto reklama zamišljen je s ciljem promocije domaćih kratkometražnih filmova u kinima i to na način da se jedan kratkometražni film prikaže publici uoči igranog filma koji je na redovnom programu kina. 

Program provodi Kino mreža u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja.

Umjesto reklama, nezavisna kina prikazivat će niz nagrađivanih kratkometražnih filmova

Sam naziv programa referira se na prikazivanje reklama u multipleksima koje ponekad traju i po 15 minuta. Umjesto reklama, nezavisna kina prikazivat će niz nagrađivanih domaćih kratkih filmova. 

“Iznimno smo sretni što krećemo s ovim programom, te se nadamo da ćemo ga uskoro realizirati i kao cjelogodišnji program. Ovo je sjajna prilika za promociju kratkometražnih filmova i njihovo dopiranje do najšire publike. Smatramo da ovakav program s vremenom može rezultirati porastom popularnosti kratkometražne filmske forme te ju učiniti još dostupnijima široj publici”, rekla je Koviljka Lazar, tajnica Kino mreže.

Ovim programom želi se potaknuti distribucija kratkometražnih filmova po kinima diljem Hrvatske, što do sada nije bila uobičajena praksa

Program je osmišljen po uzoru na brojne filmske festivale koji često kratkometražne filmove

prikazuju prije dugometražnih te koji su tako dali veliki doprinos razvoju publike za ovu filmsku formu. Do sada nije postojao običaj redovne distribucije kratkih filmova u kinima pa upravo kroz ovaj program želimo promijeniti ovu praksu.

U programu tako gledamo ukupno 8  nagrađivanih kratkometražnih filmova:

“Osim što smo vodili računa o kvaliteti samih filmskih naslova u vidu smo imali i njihovu komunikaciju prema širokoj publici upravo s ciljem razbijanja predrasuda koje gledatelji mogu imati prema ovoj filmskoj formi”, izjavila je Koviljka Lazar, tajnica Kino mreže.

Na programu su tako tri višestruko nagrađivana animirana filma: Ježeva kuća Eve Cvijanović, Biciklisti Veljka Popovića te Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren.

Gledat će se i Zvir, igrani film Miroslava Sikavice koji uz brojna priznanja ima i posebno priznanje iz Cannesa. 

Na programu su i dva studentska kratkometražna filma: igrani film Minute u režiji Ivana Stanića i triler Palikuća u režiji Davida Gaše. 

Goranova ulica igrani je film za odrasle ali i za djecu u režiji Matije Vukšića, a gledamo i igrani film Horvatovi u režiji Arsena Oremovića. 

Prosinac je zaista vrijeme kada trebamo pokloniti više pažnje sebi i svojim bližnjima. Odaberite zajedničko gledanje filmova u vašem gradskom kinu, jer filmovi su najbolji kada ih gledamo zajedno. 

Za poklon, kina će vam umjesto reklama pokazati još jedan kratki film i odvesti vas u kratku, ali pravu pustolovinu u čudesan svijet koji se otkriva samo kada upalimo kino projektore. 

Kina koja sudjeluju u programu:  Kulturni i multimedijski centar BjelovarKino 30 Svibnja DaruvarKinematografi DubrovnikKino Mediteran ImotskiKino IvanecRADAR (Karlovac), Kino Velebit (Koprivnica), Kino Moslavina KutinaKino LabinKINO Nova GradiškaKino Marof (Novi Marof), Kino NovskaKino Valli (Pula), Kino SamoborKino Slatina,Kino Zelina (Sveti Ivan Zelina), Kuća umjetnosti Arsen (Šibenik), Dom kulture Grada PrelogaKino Gaj (Varaždin), Kino Gorica Pouvg (Velika Gorica), Pučko otvoreno učilište VrbovecKino ZabokKino Kinoteka (Zagreb), Skuc – Pauk / Kino Forum (Zagreb)

Vidimo se nezavisnim kinima diljem Hrvatske! 

Comments are closed.