Kino Mediteran Bol

“Kino Mediteran” je putujuće kino čiji je glavni cilj revitalizacija kino repertoara u manjim gradovima diljem Dalmacije gdje su kina odavno zatvorena. Projekt u Lastovu, Hvaru, Komiži i Bolu traje kroz cijelu godinu, a u ostalim gradovima domaćinima traje u ljetnim mjesecima – od projekcija koje se održavaju svakog tjedna, pa do trodnevnih gostovanja. Dugoročni cilj projekta je da se što više gradova pridruži cjelogodišnjoj mreži kina.

Važno je napomenuti da osim grada Korčule, u trenutku pokretanja projekta, niti jedan drugi grad domaćin nije bio dio digitalizacije kina, pa je iz tog razloga ovaj projekt od izuzetne važnosti za Dalmaciju. Zahvaljujući dobrim rezultatima i odličnoj suradnji s lokalnim partnerima u ožujku 2015. kroz natječaj za investicije Ministarstva kulture uspješno smo digitalizirali Bol, Hvar, Imotski i Komižu.

“Kino Mediteran” lokalnom stanovništvu nudi uvid u filmove europske i svjetske kinematografije, a važnije od svega otvara im kino vrata barem na nekoliko dana. Uključivanjem filmova za djecu u naš program mnogim najmlađim posjetiteljima omogućili smo da po prvi puta dođu u kino i budu na kino projekciji. Kino Mediteran, uz distribuciju vlastitih filmova, surađuje sa svim hrvatskim distributerima i velikim brojem filmskih festivala, te tako publici osigurava novi i atraktivni kino program.

Kako niti jedno kulturno ljeto u gradovima domaćinima nije publici nudilo filmski program, željeli smo dati i doprinos razvoju kulturnog turizma Dalmacije. Dvojezičnim titlanjem filmova omogućili smo turistima sudjelovanje u projekcijama, a to je rezultiralo time da je njihov udio u publici tijekom ljetne sezone 30%.

Prvo “Kino mediteran” 2012. na sveukupno 33 projekcije u 11 gradova posjetilo je gotovo 4.000 zadovoljnih gledatelja, a već u drugom izdanju 2013. godine broj gradova domaćina raste na 14, a 41 projekciju posjetilo je oko 7.000 gledatelja.

“Kino Mediteran” zajednički je projekt Festivala mediteranskog filma Split i svih gradova domaćina koji nam financijski pomažu da uspješno realiziramo gostovanja. Gradovi domaćini su: Lastovo, Hvar, Komiža, Bol, Supetar, Sutivan, Pučišća, Jelsa, Stari Grad, Korčula, Goveđari (Mljet), Makarska, Imotski, Omiš i Stobreč. Naše programe ugoste i Art Kino Croatia u Rijeci, Dubrovačke ljetne igre, Kotar FEST! u Delnicama, Kastafsko kulturno leto i Zagreb film festival.

Kino Mediteran Bol prvo je digitalno kino u mreži “Kina Mediteran”. Program se održava u zimskoj dvorani svaki drugi vikend, dok ljeti otvoreno kino radi svakodnevno.
Oko 40% filmskog programa namijenjenog odraslim gledateljima su naslovi europske kinematografije. U ljetnoj sezoni europski filmovi se prikazuju s dvostrukim titlovima radi stranih posjetitelja, a 30-40% ukupnog programa namijenjeno je djeci.