1 travnja 2019,
 Off

 

1. travanj 2019. – U sklopu drugog izdanja Dana medijske pismenosti, od 8. do 12. travnja 2019. u dvanaest se neovisnih kina diljem Hrvatske održava poseban filmsko-obrazovni program namijenjen učenicima starijih razreda osnovne te srednje škole, a u organizaciji Agencije za elektroničke medije, UNICEF-a, Hrvatskog audiovizualnog centra, Kino mreže i Hrvatskog filmskog saveza.

Dani medijske pismenosti projekt su Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a Hrvatske, odnosno njihovog zajedničkog portala medijskapismenost.hr, kojem je i HAVC jedan od inicijalnih partnera. Prvi Dani medijske pismenosti održani su prošle godine uz niz događanja, radionica, predavanja, prezentacija i projekcija po cijeloj Hrvatskoj, uključujući i u nekim neovisnim kinima, uz odličan odaziv škola, učenika, nastavnika, roditelja i odgajatelja.

Za ovogodišnje Dane, HAVC je sinergijom svoja dva razvojna projekta, Filmske pismenosti i Kinoprikazivaštva, a u suradnji s Kino mrežom te uz stručnu podršku Hrvatskog filmskog saveza, oblikovao program od deset zabavnih, poučnih i originalnih domaćih kratkometražnih filmova – igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog roda – koje prate metodički uručci koji će kinoprikazivačima i nastavnicima poslužiti za vođeni razgovor s učenicima nakon kinoprojekcije.

Svih deset filmova proteklih su godina obrađivani na brojnim metodičkim radionicama za odgojno-obrazovne djelatnike koje je HAVC organizirao u sklopu djelatnosti Projekta filmske pismenosti, a neke od njih čak i potpisuju učitelji i profesori – polaznici Škole medijske kulture ‘dr. Ante Peterlić’ Hrvatskog filmskog saveza – što bi učenicima moglo biti posebno zanimljivo.

Metodičke materijale potpisuju Ana Đordić, Jelena Modrić, Višnja Vukašinović i Uroš Živanović, selektor programa, a svi naslovi odabrani su stoga što su izvrsni primjeri za poučavanje o filmskoj umjetnosti kao samostalnom nastavnom sadržaju, a da istovremeno svojim formalnim i sadržajnim obilježjima koreliraju s temama iz područja medijske pismenosti.

Učenici od 5. do 8. razreda moći će tako pogledati dokumentarnu zagonetku Sindrom 17 grupe autora (Škola medijske kulture ‘dr. Ante Peterlić’, HFS), klasik Krste Papića iz 1971. Mala seoska priredba (Zagreb film), urnebesnu Mucicu Alda Tardozzija (Propeler Film), dokumentarnu komediju Ne vjeruj nikome Luke Čurčića (KKZ) i dokumentarno-eksperimentalnu stop-animaciju Plac Ane Hušman (Bonobostudio).

Srednjoškolski program čine humorna drama koja se odvija na roditeljskom sastanku, Ne pričamo o vama nego o djeci Luke Rukavine (ADU), biografski dokumentarac Srećko Kramp – skica za portret Višnje Vukašinović (KKZ), ekperimentalni film Kartograf Darie Blažević (KKZ), zatim montažna zavrzlama Cijena tišine, još jedan film nastao na `Školi medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’ (HFS), te slapstick-komedija Rođendan Petra Oreškovića (ADU).

Neovisna kina koja u suradnji s osnovnoškolskim i srednjoškolskim obrazovnim institucijama iz svoje okoline sudjeluju u programu su: Kino Valli (Pula), Kino Urania (Osijek), Kino Gaj (Varaždin), Kinoklub Šibenik, Kino Hrvatski dom (Pakrac), Dvorana Relković (Nova Gradiška), Kino Pazin, Kino Samobor, Kino Slatina, Kino Gorica (Velika Gorica) i Kino Moslavina (Kutina).

Točan raspored projekcija i predavanja potražite na mrežnim ili Facebook stranicama pojedinih kina ili na portalu medijskapismenost.hr.

Comments are closed.