18 ožujka 2020,
 Off

 

Zagreb, 18. ožujak 2020. – Vi koji nas pratite sigurno već znate da se vaša najdraža lokalna kina pridržavaju uputa lokalnih i nacionalnih tijela vlasti te da su odgodila sve programe koji se održavaju u njihovim prostorima ili prostorima u kojima djeluju, sve kako bi očuvali vaše i zdravlje svojih djelatnika. Vjerojatno jedva čekate da se sve vrati u normalu i da opet svi skupa gledamo filmove na velikom platnu – i mi isto. Nadamo se da svi vi koji ne morate nužno biti na svojim radnim mjestima kako bi obavljali svoje radne zadatke većinu svoga dana provodite doma.

Kako ne bi ostali bez kvalitetnog audiovizualnog sadržaja naši kinoprikazivači, koji se uz vođenje kina bave i distribucijom filmova, otvorili su “vrata” svojih VOD platformi kako biste besplatno pogledali domaće i europske, dugometražne i kratkometražne filmove svih žanrova, a koje ste do sada možda propustili pogledati u kinima ili za to niste ni imali priliku.

Uz kod “KARANTENA” na Vimeo stranici Festivala mediteranskog filma Split koji kroz projekt Kino Mediteran revitalizira kina u Dalmaciji možete besplatno pogledati 22 filma iz distribucije prikazana na prethodnim izdanjima festivala.

Restart label koji svoj program održava u Dokukinu KIC otvara svoju online doku-riznicu volimdokumentarce.net na kojoj uz kod “DOKU-IZOLACIJA” možete besplatno pogledati 20 naslova dok je ostatak kolekcije sa stotinjak raznolikih dokumentarnih filmova dostupan za gledanje uz minimalnu naknadu.

Tu je i Zagreb film festival kojem unatoč tome što od kraja lipnja 2019. ne upravlja Kinom Europa ne nedostaje inovativnih ideja. Na platformi croatian.film koja je zamišljena kao prostor za razvoj i nadogradnju Kockica – natjecateljskog programa domaćeg kratkometražnog filma te namijenjena promociji i gledanju hrvatskih profesionalnih kratkometražnih filmova, od 5. veljače možete besplatno pogledati hrvatske kratkometražne filmove svih rodova. Teško da ćete svih 135 filmova pogledati u kratkom roku, ali se svakako sjetite ponedjeljkom posjetiti platformu jer je to dan kada na nju stižu novi filmovi.

KINO.hr (Radar) koji djeluje u kinima diljem Karlovačke i Primorsko-goranske županije na svojoj Vimeo stranici koju možete pronaći ovdje uz kod “zaraznodobarsvaki tjedan nudi jedan film iz svoje ponude pa tako do petka na možete besplatno pogledati norvešku avanturističku komediju “Los bando” 2019. godine nominiranu za nagradu EFA Young audience award redatelja Christiana Loa.

Ne smijemo zaboraviti ni ostale kolege i prijatelje iz audiovizualnog sektora:

Motovun film festival postao je partner novog online festivala naziva My Darling Quarantine koji se održava na platformi Talking Shorts u sklopu kojeg će svakog tjedna birati i besplatno objavljivati po sedam kratkometražnih distopijskih filmova, a gledatelji će moći glasati za najbolje naslove. Pokrenuta je i crowdfunding kampanja, a sve informacije i filmove možete pronaći ovdje.

Pulska filmska tvornica također nastavlja svoj program bez javnog okupljanja, uvođenjem novog koncepta ‘Digitalne filmske karantene‘ kojim omogućuje projekcije, moderacije i rasprave oko filmova aktualnih tema putem interneta i interakcijom putem društvenih mreža pa je tako u četvrtak, 12. ožujka prikazan eksperimentalni kratkometražni film ”Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji” Dalibora Barića. Novosti o ‘Digitalnoj filmskoj karanteni’ možete pratiti ovdje.

Pazite na sebe, pazite na druge i ne zaboravite na svoja gradska kina jer vaši dolasci na projekcije itekako pomoći njihovom opstanku.

Comments are closed.