19 rujna 2019,
 Off


Koprivnica, 19. rujan 2019.
– Drugi dan 5. Sajma filma započeo je s nimalo laganom temom – e-Računima i njihovom obaveznom primjenom koja je započela s provedbom novog Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi. Kinoprikazivače u temu je uputio i sve postojeće nedoumice razjasnio
Ivica Milčić, voditelj stručne službe Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika.

 Kinoprikazivači su na jutarnjoj sesiji tako mogli saznati da li uopće sa svojim aktivnostima upadaju u kategoriju javnih naručitelja, kako su definirana njihova prava i obaveze te kako poslovati u novim uvjetima novog Zakona.

 Posebna je pozornost posvećena razjašnjavanju članka 30. istog Zakona s kojim se od njegove provedbe izuzimaju audiovizualne usluge. Najbolji savjet koji su dobili po ovom pitanju je da se drže onoga što je propisano od strane Ministarstva gospodarstva koje je zakon i kreiralo.

Nakon nimalo laganog uvoda u današnji dan, popodne je bilo posvećeno distributerima koji su predstavili katalog svojih recentnih igranih i dokumentarnih filmova, od kojih će neovisna kina moći izabrati nove filmove za prikazivanje ove jeseni i zime u gradovima diljem Hrvatske. Filmove su predstavili brojni distributeri kao što su Blitz, Discovery, Continental film, 2i Film, Festival mediteranskog filma Split, Factum, Restart Label, Editus i Hulahop.

Uslijedila je projekcija filma Dnevnik Dane Budisavljević uz gostovanje i razgovor nakon filma s redateljicom Danom  Budisavljević. Film o fascinantnoj i hrabroj ženi koja je za vrijeme NDH spasila više od deset tisuća djece iz ustaških logora osvojio je ovo ljeto na Pulskom filmskom festivalu 6 Zlatnih arena, od toga za najbolji film i režiju, uskoro kreće u redovnu kino distribuciju.

Dan je završio projekcijom još jednog domaćeg filma, Zagrebački ekvinocij redatelja Svebora Mihaela Jelića.

 

Comments are closed.