[rev_slider slider1]

Sajam filma – Rijeka, 14. – 16. rujan 2016.

Od 14. do 16. rujna 2016. godine u Rijeci se održao Sajam filma i Izborna sjednica Skupštine Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača koje su zajednički organizirali Kino mreža, Hrvatski audiovizualni centar i Art-kino.

Drugi Sajam Kino mreže još jednom je predstavio nezavisna kina i podržao njihov daljnji razvoj kroz niz radionica, panel rasprava, edukacijskih programa, primjera dobre prakse  i filmskih projekcija. Sajam nam je pružio priliku da se međusobno bolje upoznamo, raspravimo o tekućim pitanjima, stvorimo nova partnerstva i zajedničke vizije.

Nezavisna su kina u brojnim lokalnim zajednicama ujedno i među rijetkim preostalim prostorima kulture te su kao takva neprocjenjiva za javni i društveni život sredina u kojima se nalaze. Upravo stoga, Sajam filma koji se održao 2016. godine u središte je stavio pitanje kako ojačati ulogu kina u lokalnim zajednicama? Kako na najbolji način iskoristiti resurse koje imamo i pretvoriti kina u živa društvena i kulturna središta? Kako proširiti krug publike i kako uključiti zajednicu u naš rad?

Radionice koje su se održale su na konkretnim primjerima i kroz potencijalne zajedničke programe pokazali neke taktike i strategije koje nam u tome mogu pomoći. Radionice su se bavile filmskim obrazovnim programima za osnovne škole te suradnjama u lokalnoj zajednici. Naime, suradnje s lokalnim kulturnim organizacijama, ustanovama, udrugama, manjinskim zajednicama u zajednici jedna je od mogućih strategija prevladavanja ograničenosti resursa s kojima raspolažemo jer snaga jedne organizacije postaje snaga svih. Od umjetničkih organizacija, neprofitnih organizacija, škola, manjinskih udruga… radionica je ogovorila kako možemo zajedno raditi i kako zajednički programi mogu unaprijediti partnerske organizacije, ali i širiti krug publike i jačati našu vidljivost.

Pored toga, bavili smo se i obrazovnim programima za osnovnoškolce. Ovi programi dugoročno doista razvijaju našu novu publiku, no, možda i važnije, predstavljaju snažan doprinos razvoju same zajednice i aktivnih građana.

Na Sajmu filma održala se prva Izborna sjednica Skupštine Mreže na kojoj smo birati predsjednika i Upravni odbor te vidjeli što smo učinili i što nas u narednoj godini čeka.

I na kraju, pridružili su nam se i distributeri koji su nam predstavili naslove sezone 2016/17, a prikazne su i tri premijerne filmske projekcije.

Stoga, iako djelujemo u različitim okolnostima, imamo različite poslovne modele i programske vizije, upoznavanje s radom kolega inspirira nas, a suradnja osnažuje.

Program Sajma filma 2016. nalazi se ovdje.

Sajam filma – Rijeka, 16.-18. rujan 2015.

Od 16. do 18. rujna 2015. godine u Rijeci je održan Sajam filma i Skupština Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača koje su zajednički organizirali Kino mreža i Hrvatski audiovizualni centar.

Sajam filma okupio je gotovo stotinjak profesionalaca, uglavnom kinoprikazivača, ali i drugih filmskih radnika, poput distributera, producenata, predstavnika državne uprave i lokalne samouprave, medija, međunarodnih gostiju te predstavnika šire kulturne javnosti.

Iako su programom digitalizacije neovisnih kina u Hrvatskoj postavljeni temeljni preduvjeti za programski razvoj, vjerujemo da svi zajedno trebamo još puno toga učiniti kako bismo upogonili ovu infrastrukturu na dobrobit filma, kao i lokalnih zajednica, tim više što djelujemo u izuzetno dinamičnom kulturnom i ekonomskom okruženju.

Tijekom tri intenzivna dana u Rijeci, kroz panel-rasprave, radionice, tribine, debate i predstavljanja primjera dobre prakse i uspješnih poslovnih modela, stvorili smo otvoreno i živo mjesto susreta i razmjene ideja, informacija i znanja, ali i pronašli strategije uspješnog suočavanja sa svim izazovima koji su pred nama.

Prvi dan Sajma filma predstavljeni su gotovo svi ključni hrvatski distributeri i filmski naslove koji su planirani u narednoj kino sezoni i najavljene moguće zajedničke programske akcije Mreže i HAVC-a. Ujedno, razmotrili smo  suradnju prikazivačkog i distributerskog sektora, mogućnosti njezinog daljnjeg razvoja, nove izazove i trendove u prikazivačkom sektoru. U cilju što kvalitetnije i dinamičnije komunikacije, održani su i kratki sastanci, “jedan na jedan”, prikazivača i distributera.

Drugi dan smo u fokusu imali prijenos konkretnih znanja i vještina predstavnicima nezavisnih kina, a obuhvatili smo široki raspon tema poput razumijevanja i razvoja publike, promjena u čitavom sektoru uslijed novih načina produkcije, distribucije i recepcije audiovizualnih sadržaja, programiranja nezavisnih kina, radionice pisanja i prijavljivanja projekata, predstavljanja domaćih i međunarodnih natječaja za sufinanciranje programa, mogućnosti razvoja zajedničkih projekata i distribucije, filmske pismenosti i programa filmske kulture za škole, radionica marketinga i promocije, korištenja digitalnih kanala i društvenih mreža u promociji itd.

Posljednjeg dana Sajma, 18. rujna, održana je Skupština Mreže na kojoj smo vidjeli što smo učinili i što nas u narednoj godini čeka.

Također, Sajam je premijerno prikazao kino naslove koji će biti u distribuciji krajem 2015. te u 2016. godini uz gostovanja filmskih autora.

Cilj ovog događanja bio je u prvom redu osigurati informacije, ali i prijenos konkretnih znanja i vještina predstavnicima nezavisnih kina kako bi se potaknula stabilnost i razvoj nezavisne kino mreže, kao i promovirala nezavisna kina kao živa i dinamična mjesta društvenog i kulturnog života u svojim zajednicama.

Program Sajma filma nalazi se ovdje.

Zimski sajam filma – Zagreb,17. i 18. siječnja 2017.

Zimski Sajam filma i Izvanredna Skupštinu Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača održao se 17. i 18. siječnja 2017. godine u Zagrebu u kinu Europa.

Fokus Zimskog sajma filma bio je na projekcijama hrvatskih filmskih naslova koji će biti u distribuciji u narednim mjesecima. Na njemu se okupilo pedesetak profesionalaca, uglavnom kinoprikazivača.

Osim projekcija filmskih naslova koje su se održavale oba dana, prvoga dana se, osim projekcija filmskih naslova, održala i Izvanredna Skupština Mreže na kojoj smo rezimirali što smo napravili u 2016. godini., a drugoga dana Programski savjet predstavio je zajedničke programe Mreže za 2017. godinu.

Vođeni pozitivnim iskustvom sa svih Sajmova koje smo do sada održali, ponovo smo stvoriti otvoreno i živo mjesto susreta, razmjene ideja, informacija i znanja.

Program Zimskog sajma filma nalazi se ovdje.

Zimski sajam filma – Zagreb,3. i 4. veljače 2016.

Zimski Sajam filma i Izvanredna Skupština Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača održali su se 3. i 4. veljače 2016. godine u Zagrebu u kinu Europa.

Fokus Zimskog sajma filma bio  je na predstavljanju distributera i filmskih naslova koji će biti u distribuciji u narednim mjesecima te na osmišljavanju i dogovaranju zajedničkih programa Mreže u prvoj polovici 2016. godine. Na njemu se okupilo pedesetak profesionalaca, uglavnom kinoprikazivača i distributera. Predstavljanje distributerskih novina je ovog puta bilo je podjeljeno na dva dana kako bi svi skupa lakše i fokusiranije pratili prezentacije.

Prvoga dana održala se i Izvanredna Skupština Mreže na kojoj smo rezimirali što smo napravili u 2015. godini. Također, održala se edukativna radionica  te su se premijerno prikazali neki filmski naslovi koji će biti u distribuciji tokom 2016. godine.

Drugoga dana, osim predstavljanja distributerskih novina, održale su se prezentacije na kojima su se predstavili primjeri novih praksi, iskustava i programa, raspravljalo se i utvrđivali su se zajednički programi Mreže za nadolazeći period te su se predstavili tehnološki noviteti.

Program Zimskog sajma filma nalazi se ovdje.