26 listopada 2020,
 Off

 

Zagreb, 26. listopad 2020. –  Od danas do subote 31. listopada, povodom obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine na Vimeo stranici Kino mreže (On Demand) uz korištenje koda BASTINA besplatno pogledajte četri vrijedna filmska djela iz zbirke Hrvatskog državnog arhiva. Za najmlađu publiku tu su filmovi Piko, Jurnjava za motorom te Sinji galeb, a za onu stariju tu je omnibus Ključ. Sve filmove možete pronaći ovdje ili niže.

Upute za besplatno gledanje filmova:

1. Odaberite film koji želite pogledati.
2. U gornjem desnom uglu kliknite na Rent 1$.
3. Ulogirajte se u Vimeo. Ako se do sada niste registrirali to možete učiniti jednostavno putem Facebooka, Google-a ili e-maila.
*Registracija je obavezno za besplatno gledanje filmova.
4. Kliknite na “Apply promo code”.
5. Upišite kod BASTINA i odaberite “Apply”.
6. Odaberite “Continue”, zatim “Watch now” ili zatvorite prozor i uživajte u filmu!

Napomena: Kako biste besplatno pogledali filmove ne morate upisivati podatke o kartici.

 

PIKO (1959.)

Film Piko (1959.) Srećka Weynganda donosi priču o čežnji za roditeljskom nježnošću dječaka Pika, čiji su roditelji stalno zaposleni i nemaju vremena za njega, a koja dovodi do toga da Piko bježi od kuće u svijet gdje se realnost ulice isprepleće sa svijetom njegove mašte.

JURNJAVA ZA MOTOROM (1959.)

Jurnjava za motorom (1959.) redatelja Branka Majera srednjometražni je film koji prati radoznalog dječaka koji se uvali u nevolje kada prilikom posjete rođacima na selu sjedne na motocikl koji se iznenada upali. Film je nastao na priči za djecu Jurnjava na motoru hrvatskog književnika Slavka Kolara, koji je napisao scenarij.

SINJI GALEB (1953.)

Sinji galeb (1953.) prvijenac Branka Bauera ekranizacija je romana Družina Sinjeg galeba (Bratovščina Sinjega galeba) slovenskog pisca Tone Seliškara u kojem ćemo pratiti pustolovine dječaka Ive koji uz pomoć prijatelja odlazi u avanturu čamcem na pučinu kako bi otplatio dug pokojnoga oca. Završivši u rukama krijumčara, dječaci preuzimaju brod na kojemu su zatočeni te im se uspješno suprotstave, pritom otkrivši tajnu iz prošlosti kapetana toga broda koja će Ivinog oca osloboditi duga.

KLJUČ (1965.)

Omnibus Ključ iz 1965. godine nastao je po ideji hrvatskog književnika, urednika, novinara i scenarista Fedora Vidasa u kojem su se po prvi puta u režiji igranog filma okušale tada mlade nade Antun Vrdoljak, Krsto Papić i Vanča Kljaković:

Duga ulica (Vanča Kljaković) – Shvativši kasno da je Vera izmislila priču o izgubljenom ključu, samo da bi bila u njegovoj blizini, Borisu ostaje samo sjećanje na jednu noć, tokom koje nije uspio uspostaviti kontakt s toliko željenom osobom.

Čekati (Krsto Papić) – Smrću starice koja im je ostavila stan, Sanja i Ivan ne postižu sreću o kojoj su maštali dok su bili bez stana: postaje im jasno da su željeli smrt starice, koja ih je voljela…

Poslije predstave (r: Antun Vrdoljak) – Igrom slučaja ostavši bez ključa od stana, muž i žena prezauzeti svakodnevnim poslovima, doživljavaju u hotelskoj sobi, jednu izuzetnu ljubavnu noć, poslije koje je opet ujutro započeo svakodnevni život.

Comments are closed.