16 travanj 2024
16 travnja 2024,
 Off

Jubilarno, deseto izdanje Ženijalnih dana u organizaciji Kino mreže se održalo od 4. do 10. ožujka u kinima diljem Hrvatske. Program se tako pridružio obilježavanju Međunarodnog dana žena 8. ožujka te ujedno obilježni prvi program koji je napunio 10 godina izvođenja ali i obilježio desetogodišnjicu rada i postojanja same Kino mreže.

Ovogodišnji novitet Ženijalnih dana je Doku-dan koji se obilježio 6. ožujka dokumentarnim film Voljeti Patriciju Highsmith u desetak kina diljem Hrvatske. U Ženijalnim danima ove godine je sudjelovalo čak 30 nezavisnih kina, u kojima su gledateljice i gledatelji mogli vidjeti premijerne i reprizne filmske naslove u kojima glavnu riječ, na različite načine, vode žene. Kino Mreža je uključena i u Mjesec Frankofonije koji se tijekom ožujka realizira u suradnji s Francuskim institutom.

Posebna poslastica Ženijalnih dana je bilo premijerno prikazivanje iščekivanog dugometražnog prvijenca redateljice Une Gunjak,Ekskurzija, koji je nastao u koprodukciji s hrvatskom kućom Nukleus Film (koproducent je Siniša Juričić). Film je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je osvojio posebno priznanje u programu Concorso Cineasti del presente.

Podsjetimo, Una Gunjakje za svoj kratkometražni film Kokoška u njemačko-hrvatskoj koprodukciji (koprodukcija Nukleus Film, Siniša Juričić), 2014. osvojila Europsku filmsku nagradu (europski pandan Oscarima). Film govori o djevojci Iman koja privlači pažnju starijeg dečka, dok se njen deveti razred priprema za maturalac. Nakon što se poslije igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

Program uključuje i kultni film iz 1989. Čelične magnolije redatelja Herberta Rossa koji ove godine obilježava 35. obljetnicu, a za koji je Julia Roberts osvojila svoju prvu nominaciju za Oscara. Radnja se vrti oko šest ‘magnolija’, koje su, osim Julie Roberts, utjelovile Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Olympia Dukakis i Daryl Hannah, i salona ljepote, koji zapravo predstavlja njihov tajni hram u gradiću na jugu Amerike. Sve one drže se na okupu, pružajući si uzajamnu podršku te na svoj način govore o usponima i padovima u životu maloga gradića na jugu.

Norveški film Kraljica plesa redateljice Aurore Gossé (8+) filmsko je ostvarenje za cijelu obitelj premijerno prikazano na Berlinaleu, a donosi priču o dvanaestogodišnjoj Mini koja se, unatoč tome što ne zna plesati i nedostatak samopouzdanja, prijavljuje na audiciju za školsku plesnu skupinu. Podršku pronalazi u svojoj nekonvencionalnoj baki i najboljem prijatelju. 

U sklopu Mjeseca Frankofonije i u suradnji s Francuskim institutom Ženijalni dani publici predstavili su romantičnu dramu Okus ljubavi redatelja Trana Anh Hunga. Riječ je o francuskom kandidatu za Oscara 2024. te dobitniku nagrade za najbolju režiju na festivalu u Cannesu. Priča je to o neobičnoj ljubavnoj vezi između vrhunske kuharice i njezina poslodavca koja rezultira kreiranjem izvanrednih jela koja zadivljuju kuharski svijet.

Pored igranih filmova, Ženijalni dani uključuju i dva dokumentarna. Već spomenuti dokumentarac Voljeti Patriciju Highsmith švicarske redateljice Eve Vitije prikazao se 6. ožujka u sklopu novog programa Doku-dan u desetak kina diljem Hrvatske. Cilj je ovog programskog noviteta promocija dokumentarnog filma i poticanje na razmišljanje o važnosti dokumentarne forme. Temeljen na neobjavljenim dnevnicima Patricije Highsmith, najmoćnije autorice književnog krimića 20. stoljeća, film se fokusira na njezinu potragu za vlastitim identitetom, problematičnim ljubavnim životom te baca novo svjetlo na njezino pisanje. Dosad neviđena arhivska građa isprepletena kroz glasove obitelji, prijatelja i same autorice ispisuje živopisni portret jedne od najplodnijih autorica ikad, čija su mnoga djela ekranizirana (Nepoznati iz Nord Ekspresa, Talentirani gospodin Ripley i Carol).

Konačno, francuska doku – drama Mala plava djevojčica prikazala se također u sklopu Mjeseca frankofonije i u suradnji s Francuskim institutom. Redateljica Mona Achache na filmskom platnu oživljava lik vlastite majke, francuske spisateljice i fotografkinje Carol Achache, s ciljem istraživanja i razumijevanja njezina života i djelovanja. Glavnu ulogu utjelovila je renomirana francuska glumica Marion Cotillard.

Program Ženijalni dani održao se u partnerstvu Kino mreže i Francuskog instituta u Hrvatskoj, uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Nezavisna kina koja su sudjelovala u programu Ženijalni dani: Centar za kulturu Čakovec, KMC Bjelovar, Kino “30. svibnja” (Daruvar), Kinematografi Dubrovnik, Kino Ivanec, Centar za kulturu Korčula, Kino Krapina, Kino Velebit (Koprivnica), Kino Križevci, Kino Labin, Kino Nova Gradiška, Kino Marof (Novi Marof), Kino Pobjeda (Metković), Kino Moslavina, Kino Novska, Kino Pazin, Kino Valli (Pula), Kino Rab, Art-kino (Rijeka), Kino Samobor, Kino Slatina, Kinoteka Zlatna Vrata (Split), Kino Zelina (Sveti Ivan Zelina), Kuća umjetnosti Arsen (Šibenik), Kino Gaj (Varaždin), Kino Gorica (Velika Gorica), Kino Vrbovec, Kino Zabok, Kino Kinoteka (Zagreb), Kino Zona Zadar

Comments are closed.