Kino Metropolis - Zagreb

Kino Metropolis otvoreno je 2. rujna 2010. u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu zagrebačkom premijerom proslavljenog igranog filma »Samac« (A Single Man) redatelja Toma Forda.

Kino Metropolis član je lanca Europa cinemas od siječnja 2013. kao vođa mini grupe od šest hrvatskih kina (Art-kino Grič i Ljetno kino Tuškanac u Zagrebu, Kino Novska, kino POU Daruvar te Kinoteka Zlatna vrata u Splitu).

U glavnom programu Kina Metropolis prikazuju se europski, američki nezavisni i svjetski igrani filmovi odabrani ne samo s najprestižnijih svjetskih filmskih festivala (Cannes, Venecija, Berlin, Rim, Karlovy Vary i dr.) nego i repertoara europskih art-kina. Cilj ovog projekta je pomno odabranim i umjetnički vrijednim filmskim programom kvalitativno obogatiti filmski repertoar, kao i ponudu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. ProgramKina Metropolis realizira se u suradnji s Kulturnim klubom iz Zagreba, a voditelj programa je filmski kritičar Zlatko Vidačković.

U programu kina su i hrvatski kratki igrani filmovi koji se često prikazuju kao uvod u dugometražne igrane filmove. U dječjem programu  prikazuju se probrani hrvatski, europski i nezavisni svjetski animirani i igrani filmovi za djecu.

Dvorana Gorgona ima 233 mjesta i opremljena je najmodernijom projekcijskom opremom (35mm projektor, 2K digitalni projektor, titl projektor) i ozvučenjem (Dolby).