Kino Gaj - Varaždin

Kino Gaj kultno je varaždinsko kino, jedno od tri koja su nekada postojala i radila. Kinom Gaj upravlja POU Varaždin, nakon što je u od sredine 2012. do kraja 2016. godine kinom upravljala udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA koja je kino i digitalizirala.

Kino se nalazi tik do Gradske vijećnice, a uz dvoranu raspolaže i sa stotinjak kvadrata predvorja koje će se preurediti u AVE IP – audiovizualno-edukativni info pult te će se time dobiti novi društveno-kulurni prostor i urbani punkt u Varaždinu. Kino Gaj prikazuje nezavisne, europske i hrvatske filmove, veliku pažnju posvećuje suradnji sa školama iz Varaždina i Varaždinske županije, a tijekom ljeta ima ljetnu varijantu na otvorenom. Uz redovne projekcije, u kinu se održavaju i programi u suradnji s veleposlanstvima, pojedncima, drugim ustanovama i udrugama. Kino Gaj domaćin je dva varaždinska filmska festivala – festivala VAFI&RAFI i Trash Film Festivala.

POU Varaždin, uz obrazovnu djelatnost regostriran je i za audiovizualnu te je jedan od ciljeva POU Varaždina uz kinoprikazivačku, ojačati statut audiovizualne kulture u smjeru osnivanja Filmskog ureda Varaždin te poticanja produkcije filmova.