Kino Novska

Kino Novska posluje u sklopu Pučkog otvorenog učilišta Novska i trenutačno je središnja ustanova za kulturu u gradu Novska. U kinu se redovito održavaju projekcije svaki vikend  te u posebno dogovorenim  terminima za organizirane projekcije.

Kino Novska je opremljeno suvremenim digitalnim projektorom s 3D sustavom te smo u mogućnosti prikazivati sve suvremene filmske sadržaje kako u 2D tako i u 3D.  Dvorana je renovirana 2008. godine te je opremljena svom multimedijalnom opremom. Ima 222 sjedeća mjesta.

Osim uobičajene audio opreme potrebne za razne multimedijalne događaje, dvorana je opremljena Dolby Digtal zvučnim sustavom koji pruža vrhunsku audio sliku u filmskim projekcijama. U Kinu Novska se osim popularnih filmova sve više mogu pratiti razni alternativni sadržaji, dokumentarni filmovi, domaći film, europski filmovi te sve češće amaterski film u sklopu raznih projekata i školskih radionica. Kino Novska je član Europa Cinemas organizacije te Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača.

Povijest Kina Novska

Godine 1928. održana je prva kinopredstava u Novskoj u dvorištu obiteljske kuće Ivana Pejakovića u tadašnjoj Kolodvorskoj ulici na kućnom broju 26. Isti prostor se koristio i za nastupe amaterske glumačke družine novljanskih obrtnika. Filmove je prikazivala obitelj Kočka čije su kćeri bile i artistice te izvodile svoje glumačke točke prije filmskih predstava.

Pokraj zgrade u Ulici kralja Tomislava u kojoj se kasnije nalazilo i kino, vlasnik je dao postaviti slavoluk s natpisom ‘Kino Edison’ u čast izumitelju kina. Sredinom 30-ih godina 20. stoljeća kino predstave su za Novljane važan dio kulturnog života. Iz povijesnih zapisa vidi se kako su ‘gledatelji očarani pokretnim slikama’. Najčešće su se gledali filmski žurnali, ali i filmovi koji u Novsku stižu iz Zagreba željeznicom kao ‘brzim i redovitim prometnim sredstvom’.

Mađarska obitelj Fodor doselivši se iz Vojvodine u Novsku prije Drugog svjetskog rata sa sobom donosi i prvu kino opremu za prikazivanje filmova s tonom. Kino se tada nalazilo u Hrvatskom domu u Osječkoj ulici. Danas se na tom mjestu nalazi Vatrogasni dom.
Filmski programi priređivani su i u nekadašnjem hotelu ‘Knopp’ kojeg je krajem 19. stoljeća sagradio trgovac i veleposjednik Adalbert Knopp. Osim plesnih zabava, koncerata i predstava putujućih kazališnih skupina, građani su mogli gledati i filmove.

Kino ‘Partizan’ započelo je s radom 1946. godine. Kino na uglu današnje Ulice kralja Tomislava i Zagrebačke prikazivalo je filmove svakog dana u tjednu osim petka. Kino je raspolagalo sa 190 sjedala.

Krajem 50-ih godina započelo se s izgradnjom novog kina na današnjem trgu dr. Franje Tuđmana. Za potrebe tadašnje gradnje na popisu za rušenje našle su se brojne starinske kuće i zgrade pa je i za novo kino srušena uređena jednokatnica s učiteljskim stanovima.
Na novoj lokaciji kino je radilo pri Narodnom sveučilištu Novska.

4.listopada 1991. kada je početkom Domovinskog rata raketirano samo središte Novske stradalo je i kino, kao i čitava zgrada Narodnog sveučilišta Novska. Zgrada kina obnovljena je 1992. godine, a s ponovnim projekcijama kino je započelo 1993. godine.

Godine 2008. kinodvorana nanovo je potpuno uređena te opremljena najsuvremenijom kino opremom. Osim za kino predstave, dvorana je predviđena i za ostale kulturne te obrazovne sadržaje.