Kino Europa - Zagreb

Kino Europa kultno je zagrebačko kino. Sagradila ga je 1924./25. godine bogata zagrebačka obitelj Müllerprema nacrtu arhitekta Srećka Florshütza sa željom da se napravi najljepše, najvažnije i najmodernije kino na ovim prostorima. Kino Europa svečano je otvoreno 8. travnja 1925. projekcijom filma ‘Nibelunzi’ Fritza Langa te domaćeg filma ‘Dalmacija, zemlja sunca’.

Grad Zagreb otkupio ga je u listopadu 2007. nakon uspješne akcije Zagreb Film Festivala i Hrvatskog Filmskog Saveza “Daj mi kino”. Hrvatska filmska i kulturna javnost te svi zaljubljenici u film apelirali su na gradske vlasti da otkupe ovu dvoranu i ostave je korištenju u filmske svrhe.

Početkom 2008. upravljanje kinom Europa povjereno je Zagreb Film Festivalu s namjerom da kino postane regionalni centar filma i filmske umjetnosti.

2013. godine Ministarstvo kulture donijelo je Rješenje prema kojem je kino Europa zaštićeno kulturno dobro te nacionalno blago Republike Hrvatske. Interijer kina se sa svojim bogatim štukaturskim dekoracijama i postsecesijskim klasicističkim detaljima smatra jednim od naljepših gradskih prostora.

Programi kina Europa sufinancirani su sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, HAVC-a te mreže Europa cinemas.

Dvorana Müller je višenamjenski prostor u kinu Europa, ujedno i kino dvorana, u kojoj se u visokoj rezoluciji prikazuju filmovi s redovnog programa. U prostoru se, osim filmskih projecija, održavaju i izložbe, promocije knjiga, predavanja i slična događanja.

Dvorana je dobila ime u čast obitelji Müller, a posebno njenom članu Adolfu Mülleru koji je još 1913. sagradio Helios kino, današnje kazalište Gavella. Godine 1924. naručio je nacrt za izgradnju kina i trgovačke stambene zgrade i cijeli posao prepustio sinu Alfredu koji je dalje, sve do njegove prodaje, upravljao kinom. Kino Europa svečano je otvoreno 8. travnja 1925. projekcijom filma ‘Nibelunzi’ Fritza Langa te domaćeg filma ‘Dalmacija, zemlja sunca’. Kino je tada imalo 1100 sjedala.

Dvorana Müller ima 40-tak udobnih fotelja, a kino je opremljeno suvremenom opremom te se filmovi prikazuju u visokoj rezoluciji.