Kino Urania - Osijek

Kinematografi Osijek d.d. bave se kinoprikazivačkom djelatnošću još od 1901.g., a u svom prostoru imaju kino Europa i kino Urania koji su zaštićeni spomenici kulture. Prostor kina Europa danas ima drugu namjenu i u njemu se održavaju različiti kulturni događaji poput koncerata i konferencija.

U kinu Urania iz tjedna u tjedan organiziramo projekcije najnovijih filmskih naslova za gledatelje različite životne dobi. Prva kino predstava u Uraniji održana je još davne 1912.g., a prostor je i danas mjesto okupljanja Osječana na filmskim projekcijama, koncertima i predstavama na kojima se redovito traži karta više. Sama zgrada kina Urania izgrađena je u secesijskom stilu i savršeno se uklapa u programe koji potiču jačanje svijesti o važnosti kvalitetne filmske produkcije, art i kulturnog filma i tradicije (Axmann 1912.g., jedno od rijetkih djela hrvatske secesije koje je dobilo prestižno međunarodno priznanje u Beču).

Član smo i najvećeg kinoprikazivačkog udruženja na globalnoj razini Europa Cinemas i veliku pažnju poklanjamo europskoj kinematografiji. Najnoviji europski filmski naslovi redovito se nalaze na našem programu, a osječka publika iz tjedna u tjedan pokazuje kako interes za europski film ne jenjava. Osim navedenog, član smo i ostalih udruženja poput CICAE i Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača. Uz redoviti program razvijamo i održavamo posebne programe, festivale i revije poput Mjeseca frankofonije, Cool Tour, Sichtwechsel – festivala tolerancije i promjene gledišta, Modern Silence Film Festival, Maratona kratkometražnih filmova, SEDECO festivala, različitih In memoriam ciklusa i brojnih drugih.

Ponosni smo i na suradnju s lokalnom zajednicom, osobito s djecom iz vrtića, osnovnih i srednjih škola, studentima, institucijama i nevladinim udrugama. Radimo na prepoznavanju važnosti audiovizualne baštine kod mladih kroz velik broj projekata pri čemu nastojimo mlade educirati i prenijeti im pozitivne vrijednosti multikulturalnosti, intermedijalnosti, interdisciplinarnosti, društvene odgovornosti i tolerancije. Mlade želimo potaknuti na audiovizualno stvaralaštvo s naglaskom na filmsku građu, jezik, tradiciju i kulturu europskih naroda.

Uvijek nastojimo obogatiti kulturni život grada Osijeka i povezati Osječane s kinom Urania na nove načine i kroz nove sadržaje, uz aktivno sudjelovanje s gledateljima.

Dodatni sadržaji

U foajeu kina Urania dostupan je izložbeni prostor gdje su trajno izloženi plakati klasika svjetske i domaće kinematografije.