Gaj CInema - Varaždin

Krajem 2011. godine zatvoreno je tada još jedino kino koje je radilo u Varaždinu – kino Gaj. Sredinom 2012. godine kino je na četverogodišnje korištenje dobila udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA koja je ujedno tada postala i nositeljem novootvorene audiovizualne djelatnosti u Gradu Varaždinu. Kino Galerija otvoreno je u prostoru kina Gaj na Svjetski dan audiovizualne baštine, 27. listopada 2012. godine.

Filmsko-kreativni studio VANIMA udruga je koja na području Varaždina djeluje od 1986. godine. VANIMA je počela kao mali školski klub, a danas je jedna od najaktivnijih udruga u gradu i aktivni kreator varaždinske kulturne politike i života. Uz godišnje grupe i radionice za animirani film, a uz vođenje kina Galerija, najvažniji projekt VANIME je VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin koji od 2010. godine okuplja zaljubljenike u animirani film iz cijeloga svijeta i ima dvije sekcije – JUNIOR – animirani filmovi OD djece i mladih i SENIOR – animirani filmovi za djecu i mlade. Svaka sekcija ima tri kategorije – MINI (do 10 godina), MIDI (od 11 do 14 godina) i MAXI (od 15 do 18 godina).

Program kina temelji se na nezavisnom, europskom i hrvatskom filmu svih rodova, a uz recentne filmove kino prikazuje i klasike u suradnji s udrugom Variete. Uz obilježavanje važnih (filmskih) datuma kino je krenulo i s ciklusima hrvatskih redatelja, a uz VAFI u kinu Galerija održava se i Trash Film festival. U budućnosti najvažniji projekt kina bit će KID – akronim od kino i djeca koji će djeci i mladima iz odgojno-obrazovnih ustanova pružati kvalitetan filmski program. Kino kroz program GIFF – Galerija i filmski festivali predstavlja hrvatske filmske festivale poput Zagreb Film Festivala, Dorfa i Tabora, a kroz likovni natječaj MUGI – mladi u Galeriji izlažu – potiče regionalnu suradnju sjeverne Hrvatske i radi na zajedničkom cilju – popularizaciji filmske umjetnosti kod djece i mladih kroz dvodimenzionalni medij s glavnom nagradom – izložbom u predvorju kina Galerija i Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb. MUGI ide pod sloganom ‘Izađi iz ladice, izloži se!’. Uz izložbe MUGI u predvorju kina se izlažu stari filmski plakati. Tijekom ljeta, kino Galerija seli se u dvorište palače Sermage.

Kino Galerija nije digitalizirano te radi s posuđenim video projektorom od Hrvatskog filmskog saveza, raspolaže sa 198 mjesta u parteru i radi prosječno tri dana u tjednu. U 2013. i 2014. godini kino je imalo gotovo 10 000 posjetitelja svake godine. Zgrada kina Gaj nije u vlasništvu Grada Varaždina pa trenutno VANIMA radi na tome da za potrebe kinoprikazivačke djelatnosti i u svrhu razvoja audiovizualne djelatnosti u Varaždinu dobije na korištenje prostor bivšeg kina Dom. Kino Galerija digitalizirano je 2015. godine sredstvima Ministarstva kulture i Grada Varaždina.

VANIMA je članica nekoliko nacionalnih i internacionalnih organizacija i platformi:

Nacionalna:

Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača – Kino mreža
Hrvatski filmski savez – HFS
Zajednica tehničke kulture Varaždinske županije
Zajednica tehničke kulture grada Varaždina
Platforma EDIT Comics

Međunarodna:

ASIFA – Association Internationale du Film d’Animation
AWG – ASIFA Workshop Group
ECFA – European Children’s Film Association
CICAE – Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai
YCN – Youth Cinema Network