Kino 30. svibnja

Suvremena kinodvorana ’30. svibnja’, u sastavu Pučkog otvorenog učilišta Daruvar, broji 286 udobnih sjedala španjolskog proizvođača Figueras i opremljena je suvremenim digitalnim projektorom Barco DP2K- 15C, zatim klasičnim kinoprojektorima za prikazivanje 35 mm filma, DOLBY digitalnim surround EX kino ozvučenjem te klimatizacijom.

Na repertoaru se godišnje nađe više od stotinjak filmova, uglavnom dugometražnih igranih, animiranih te nešto dokumentarnih koji su dospjeli u redovitu kino distribuciju. Presjek po kinematografijama pokazao bi da dominira komercijalni dio američke produkcije i ostalih zemalja engleskog govornog područja iako nastojimo zadovoljiti i zahtjevniju publiku kvalitetnijim ostvarenjima sedme umjetnosti te filmovima drugih kinematografija – prvenstveno europskih zemalja te napose domaća ostvarenja, rijetka, no time dragocjenija. Veći dio repertoara ugovaramo s distribucijama BLITZ, Duplicato, Continental film, 2i film i Discovery, ali surađujemo i s manjim distribucijama i veleposlanstvima u RH koji nam posreduju filmove nacionalne kinematografije (češke i francuske).

Kino je član novoosnovane nezavisne kino mreže te europske fondacije za potporu europskog filma EUROPA CINEMAS. Surađuje i s Hrvatskim audiovizualnim centrom (javna je ustanova koja se bavi poticanjem proizvodnje audiovizualne djelatnosti i promicanjem audiovizualne kulture), a preko njega i s manjim specijaliziranim distribucijama i brojnim udrugama poput Djeca susreću umjetnost.

Predstave se prikazuju četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom u 16, 18, 19  ili 20 sati, ovisno o broju i dužini filmova određenog vikenda. (Ljetni termini su sat kasnije). Četvrtak je obiteljski dan sa sniženom cijenom ulaznice.

Pučko otvoreno učilište Daruvar je kulturno-obrazovna ustanova kojoj je osnivač grad Daruvar i punopravna je članica Hrvatske zajednice pučkih i otvorenih učilišta sa sjedištem u Zagrebu. Svojom širokom lepezom djelatnosti posljednjih godina POU Daruvar postalo je prepoznatljivo središte kulturnih i obrazovnih sadržaja na širem području Bjelovarsko-Bilogorske županije, a njegovim programima služe se i korisnici iz susjednih županija. Naša ustanova osnovana je 1961.godine kao Narodno sveučilište te je vremenom mijenjala svoje ustrojbene oblike i sadržaje. U sastavu sveučilišta bila je autoškola, Radio Daruvar, knjižnica te u dva navrata glazbena škola.

Od 1999. godine, sukladno zakonskim odredbama te odlukama osnivača, naša ustanova djeluje pod nazivom Pučko otvoreno učilište Daruvar, na čijem je čelu ravnatelj.

Pored navedenih osnovnih djelatnosti, POU Daruvar skrbi i o razvitku kulturnog amaterizma u gradu Daruvaru (Gradska limena glazba, mažoretkinje, folklor, plesne, dramske i dr. sekcije), a u sklopu svog trgovačkog društva DARUC d.o.o pruža i ugostiteljske usluge u caffe-baru ‘Kino’ u predvorju kinodvorane.

Ustanova se manjim dijelom financira iz dotacija proračuna, a većim dijelom ostvaruje prihod pružanjem svojih usluga na tržištu.

Osnovne djelatnosti Učilišta su kultura i obrazovanje:

U obrazovnom području Učilište nudi razne obrazovne programe, od škole stranih jezika, informatičke škole do ostalih oblika stručnog osposobljavanja i usavršavanja kao i hobi programe.

Sva nastava održava se u prostorima dviju učionica u sklopu Gradske sportske dvorane te u informatičkoj učionici Gimnazije Daruvar.

Na kulturnom području Učilište organizira mnogobrojne glazbeno-scenske manifestacije: kazališne predstave, koncerte, prigodne akademije, amaterske festivale, izložbe i naravno, kino predstave. Polivalentna kinodvorana služi i za potrebe većih seminara ili skupova.