Božja volja

Petra Volpe, 2017., 96′, Švicarska

Iz Švicarske nam stiže feel good komedija o vrlo ozbiljnoj temi koja je otvorila prošlogodišnje izdanje Zagreb Film Festivala, film Božja volja redateljice Petre Volpe o kućanici iz malenog sela koja mora naučiti kako postati čvrsta predvodnica lokalnih sufražetkinja.

1971. godina je, i dok cijeli svijet drmaju posljedice seksualne revolucije, za maleni grad u ruralnoj Švicarskoj vrijeme je stalo. Dok u ostatku Europe žene ravnopravno sudjeluju u društvenom i političkom životu ili su visoko rangirane dužnosnice, pa čak i premijerke, ovdje u srcu Europe, u toj toliko uređenoj i bogatoj Švicarskoj, nema ni političarki ni glasačica. Žene su i dalje, toliko daleko u budućnosti, pravno i ekonomski potpuno ovisne o muškarcima, a sve pod izgovorom „božje volje“. Iako slavna upravo po svojoj direktnoj demokraciji, Švicarskoj je upravo zbog nje trebalo puno duže nego ostalim zemljama da ozakoni žensko pravo na glas jer je ovo pitanje moralo proći referendum na kojem su se dotada mogli izjasniti isključivo muškarci.

Ovo nije film samo o pravu na glas već i o ženskom oslobođenju i postajanju subjektom, kako na političkoj tako i na osobnoj razini.

Trailer filma pogledajte ovdje: