29 veljače 2016,
 Off


29. 02. 2016.

I ove će se godine u nezavisnim kinima diljem Hrvatske održati ‘Ženijalni vikend’, filmska fešta povodom Međunarodnog dana žena koji se slavi 8. ožujka. Drugi ‘Ženijalni vikend’ održava se od 5. do 8. ožujka, a prikazuje pet filmskih ostvarenja koja na kino platna donose ženske priče koje ne smijete propustiti. Proslavite Dan žena s ovim kompliciranim, duhovitim, ranjivim ali i hrabrim junakinjama i inspirirajte se njihovim pričama s velikog platna.

U ‘Ženijalnom vikendu’ ove godine sudjeluje 20 gradova i 26 nezavisna kina, u kojima će gledateljice i gledatelji moći vidjeti premijerne i reprizne filmske naslove kojima su u fokusu, naravno, žene.

‘Poslastica’ drugog po redu ‘Ženijalnog vikenda’ pretpremijerno je prikazivanje filma S one strane Zrinka Ogreste, koji je svjetsku premijeru doživio u programu Panorama 66. Berlinalea, gdje je i dobio posebno priznanje žirija Europa Cinemas Label. Ovo je sedmi Ogrestin dugometražni film, koji u nacionalnu distribuciju kreće 10. ožujka, a govori o patronažnoj sestri Vesni koja se se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva, međutim, na površinu ispliva tajna koju je Vesna kroz sve te godine nastojala skriti. Maestralno je glavnu ulogu u filmu odigrala Ksenija Marinković, jedna od naših najzaposlenijih glumica, a u sporednoj se ulozi pojavljuje Tihana Lazović, koja se na festivalu u Berlinu predstavila u programu Shooting Stars, koji predstavlja deset najperspektivnijih europskih glumaca. Ekipa filma S one strane gostovat će na pretpremijernoj projekciji u Splitu, gdje stižu nakon prikazivanja filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu – FEST.

Na programu je još jedan premijerni naslov – romantična drama Brooklyn, u režiji Johna Crowleyja i po scenariju dobro znanog pisca Nicka Hornbyja. Mlada glumačka zvijezda Saoirse Ronan glumi Eilis Lacey, djevojku koja odlučuje napustiti Irsku i odseliti u SAD. Doseljava u Brooklyn gdje se sprijateljuje s irskim svećenikom te se zaljubljuje u Talijana Tonyja. No, vijesti od kuće Eilis će udaljiti od Tonya. Brooklyn je nominiran za Oscara za najbolji film, najbolju glumicu i adaptirani scenarij, a o 22-godišnjoj Saoirse sigurno ćemo još mnogo čuti, budući da ju je Vanity Fair nedavno uvrstio u društvo najrelevantnijih glumica današnjice.

Još jednu romantičnu priču donosi film Carol u režiji Todda Haynesa, ekranizacija romana Patricije Highsmith o ljubavnom odnosu dviju žena različite dobi i društvenog statusa tijekom ranih 1950-ih u New Yorku. Glavne uloge tumače Cate BlanchettRooney Mara, obje nominirane za Oscara za svoje izvedbe. Film je nominiran i u kategorijama najboljeg adaptiranog scenarija, kamere, kostimografije i glazbe.

Biografska drama Joy u režiji Davida O. Russella inspirirana je istinitom pričom i govori o emotivnom putovanju žene odlučne u namjeri da na okupu održi svoju ekscentričnu obitelj unatoč naizgled nepremostivim razlikama. Vođena vlastitom genijalnošću i željom za ostvarenjem životnoga sna, Joy uspijeva u svojem naumu i postaje osnivačica carstva vrijednog bilijune dolara, transformirajući time vlastiti život, ali i živote članova njezine obitelji. Jennifer Lawrence je za ulogu Joy zaslužila nominaciju za nagradu Oscar za najbolju žensku glavnu ulogu.

Osim holivudskih uspješnica, na programu ‘Ženijalnog vikenda’ jedna je europska koprodukcija. Bugarsko-grčki film Lekcija u režiji Kristine Grozeve i Petra Valchanova govori o Nadeždi, profesorici engleskog u srednjoj školi blizu Sofije. Šokirana informacijom o krađi koju je počinio netko od njenih učenika, odlučuje pronaći krivca i kazniti ga. No, dok se raspliće situacija u školi, njezin privatni život se drastično mijenja, pa Nadežda zaboravlja na sve lekcije kojima je podučavala svoje učenike. Film je osvojio niz nagrada na priznatim svjetskim festivalima, među kojima se ističu one u San Sebastiánu, Göteborgu, Solunu, Tokiju i Varšavi.

Drugi ‘Ženijalni vikend’ organiziran je u suradnji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u 26 nezavisnih kino dvorana:
Centar za kulturu Čakovec – 5.- 8.3.
Kino 30. svibnja (Daruvar) – 3.-6.3. i 8.3.
Centar za kulturu Đakovo – 7.3.
Kino Velebit (Koprivnica) – 5.- 9.3.
Kino Moslavina (Kutina) – 5. i 6.3.
Kino Pobjeda (Metković) – 8.3.
Kino Novska – 5. i 6.3.
Kino Urania (Osijek) – 5.-9.3.
Kino Hrvatski dom (Pakrac) – 8.3.
Kino Pazin – 5.3., 10.3. i 12.3.
Dom kulture Grada Preloga – 7. i 8.3.
Art-kino Croatia (Rijeka) – 5.-8.3.
Kino Samobor – 4.-8.3.
Gradsko kino Sinj – 7. i 8.3.
Dom kulture Kristalna kocka vedrine (Sisak) – 5. i 6.3.
Kino Slatina – 8.3.
Kino Karaman (Split) – 8.3.
Kinoteka Zlatna Vrata (Split) – 5. – 8.3.
Kino Galerija (Varaždin) – 5. i 6.3.
Kino Gorica (Velika Gorica) – 8.3.
Kino Zabok – 7. i 8.3.
Art-kino Metropolis (Zagreb)- 5. i 8.3.
Kino Europa (Zagreb) – 8.3.
MM centar (Zagreb) – 7.3.
Kino Tuškanac (Zagreb) – 6.3.
Dokukino KIC (Zagreb) – 3. – 6.3.

Detalji o rasporedu projekcija moći će se pronaći na web stranicama ili Facebook profilima kina, a sve informacije možete naći i na Facebook stranici događaja.

Vidimo se na Ženijalnom vikendu!

Comments are closed.