24 listopad 2023
24 listopada 2023,
 Off

Svake godine, 27. listopada, cijeli svijet slavi Svjetski dan audiovizualne baštine kako bi istaknuo važnost očuvanja dragocjenih filmskih i televizijskih sadržaja koji čine neizbrisiv dio našeg kulturnog nasljeđa. Od 26. do 29. listopada 2023., Kino mreža će u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom, besplatno u 29 kina diljem Hrvatske prikazivati tri kultna filma iz osamdesetih godina, kao i jedan film za djecu.

Na programu su tri nezaboravna naslova koji su obilježili osamdesete godine. Komedija Servantes iz malog mista (Daniel Marušić, 1982.), vraća gledatelje u svijet kultne televizijske serije Naše malo misto, uz smijeh i nostalgiju.

Posjetitelji kina moći će pogledati i ljubavnu dramu koja je bila i jedan od najvećih kino hitova 1980-ih. Radi se o melodrami Oficir s ružom (Dejan Šorak, 1987.). Film prati zabranjenu ljubav između partizanskog poručnika (Žarko Laušević) i buržujke (Ksenija Pajić).

Tu je i glasovita ekranizacija dramskog klasika Miroslava Krleže sa zvjezdanom glumačkom postavom koju čine Ena Begović, Mustafa Nadarević, Tonko Lonza Glembajevi (Antun Vrdoljak, 1988.). 

Uz to, najmlađa publika moći će uživatu u dječjem klasiku Izgubljena olovka redatelja Fedora Škubonje. Priča je to o potrazi seoskog dječaka za izgubljenom (ili ukradenom) olovkom. Film je osvojio niz nagrada, uključujući i Zlatnoga lava za film za djecu na festivalu u Veneciji.

“Nadamo se da će nas ovi klasici podsjetiti na bogatstvo  hrvatske audiovizualne baštine, te na hitnu potrebu za njezinom zaštitom. Uzmite si vremena da uživate u ovim filmovima i putujete kroz vrijeme uz kvalitetne priče koje su ostavile neizbrisiv trag u našem kinematografskom nasljeđu,” poručuju organizatori. 

Kina u kojima možete zaroniti u bogati svijet našeg kulturnog audiovizualnog nasljeđa: Kulturni i multimedijalni centar Bjelovar, Kino 30. svibnja (Daruvar), Kinematografi Dubrovnik, Kino Ivanec, Kino Velebit (Koprivnica), Kino Krapina, Kino Križevci, Centar za kulturu Korčula, Kino Moslavina (Kutina), Kino Mediteran (Makarska), Kino Pobjeda (Metković), Centar za kulturu “Rudar” (Mursko Središće), Kino Nova Gradiška, Kino Marof (Novi Marof), Kino Novska, Kino Labin, KPD “SLOGA” (Pakrac), Kino Valli (Pula)Art-Kino Croatia, Art-kino “Dječja kuća” (Rijeka), Kino Samobor, Dom kulture Kristalna kocka vedrine (Sisak), Kino Slatina, Zlatna vrata (Split), Kino Zelina (Sveti Ivan Zelina)Kino Gaj (Varaždin), Kino Gorica (Velika Gorica), Pučko otvoreno učilište Vrbovec i Kino Zabok.

Program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine održava se u partnerstvu Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva/Hrvatske kinoteke uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra. Svi materijali koji se koriste za održavanje programa arhivsko su gradivo iz zbirke Hrvatskog državnog arhiva.

Comments are closed.