PROGRAM – Sajam filma, 16. – 18. rujan 2015., Rijeka

16. rujan 2015., srijeda

10:30 Prijave

11:00 Svečano otvorenje

Sajam će otvoriti Hrvoje Hribar (ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra), Hrvoje Laurenta (predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača), Slobodanka Mišković (ravnateljica JU Art-kino Croatia) i Vojko Obersnel (gradonačelnik Grada Rijeke)

11:30 – 13:00 Okrugli stol: Digitalizacija, prikazivači i distributeri u novoj digitalnoj eri

Koji su pozitivni učinci digitalizacije nezavisnih kino-dvorana, koji su zajednički izazovi u razdoblju intenzivnog tehnološkog razvoja, koja je uloga kina u lokalnim zajednicama i kako kina mogu postati živa gradska društvena i kulturna središta? Koje su moguće poslovne strategije i kako koristiti postojeće primjere dobre prakse? Kako unaprijediti suradnju distributera i prikazivača? Kako distributeri i neovisni kinoprikazivači mogu zajedno razvijati publiku za hrvatski film? Jesu li neovisna kina prava mjesta za distribuciju domaćeg filma?

Sudjeluju: Hrvoje Hribar (HAVC), Ines Juričić (Blitz), Ivor Šiber (2i Film), Marijana Bošnjak (Kinematografi Osijek), Slobodanka Mišković (Art-kino Croatia, Rijeka), Hrvoje Laurenta (Kino Europa, Zagreb)
Moderira: Emina Višnić

13:00 – 14:30 Pauza za ručak

14:30 – 18:00 Predstavljanje distributerskih novina za narednu sezonu (jesen 2015. – jesen 2016.)

Hrvatski distributeri predstavit će programske novine za narednu sezonu. U cilju što kvalitetnije suradnje, planiranja kino-sezone i plasmana filmskih naslova, predstavit će se najznačajniji partneri neovisnih kino-prikazivača: 2i Film, Blitz, Continental, Discovery, MRTN, Editus / VTI, Restart, Zagreb Film Festival i Festival mediteranskog filma Split.

18:30-19:30 Sastanci „jedan na jedan“

20:00 Filmski program: „Zvizdan“ / svečana pretpremijera uz gostovanje autorske ekipe

zemlja Hrvatska
godina 2015.
trajanje 123 min.
žanr drama
režija Dalibor Matanić
scenarij Dalibor Matanić
uloge Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković
fotografija Marko Brdar
montaža Tomislav Pavlic
glazba Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz
produkcija Kinorama (Hrvatska), Gustav film (Slovenija), SEE Film Pro (Srbija), uz potporu programa MEDIA i Eurimagesa
distribucija 2i Film
festivali i nagrade Cannes Film Festival, 2015. – nagrada žirija u programu „Un Certain Regard“ / Pulski filmski festival, 2015. – Velika Zlatna Arena za najbolji film, Zlatna Arena za režiju, Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu (Tihana Lazović), Zlatna Arena za najbolju sporednu žensku ulogu (Nives Ivanković), Zlatna Arena za najbolju sporednu mušku ulogu (Dado Ćosić), Zlatna Arena za kostimografiju, Oktavijan (nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara) za najbolji film / Sarajevo Film Festival 2015. – nagrada CICAE

Zvizdan govori o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom.

17. rujna 2015., četvrtak

10:00 – 14:00 (pauza: 12:00 – 12:15) Radionica: Strategije financiranja nezavisnih kina

Nezavisna kina u Hrvatskoj vrlo su različita, ali veže ih zajednička misija: prikazivati kvalitetne i raznolike filmske naslove što širem krugu publike. Da bi postigla svoju misiju, pored visoko motiviranih ljudi, njihovih specifičnih znanja, prostora i tehničke opreme, kina, kao i sve druge organizacije u kulturi, trebaju i relativno stabilna sredstva. Financijska održivost kina samo se djelomično može osigurati klasičnom prodajom programa, kao što je to u slučaju tzv. komercijalnih kinoprikazivača. Stoga ona moraju razviti strategije prikupljanja sredstava (fundraising) iz različitih izvora u široj zajednici. Gdje se sve obratiti i kako pristupiti određenim vrstama donatora i sponzora? Kako razviti, provoditi i pratiti plan održivosti? Kako doći do korisnih informacija? Kakva su konkretna iskustva? – neka su od pitanja koja će ova radionica otvoriti i pokušati ponuditi odgovore koji će pomoći dugoročno održivom razvoju nezavisnih kina u Hrvatskoj.

Sudjeluju: Hrvoje Laurenta (Kino Europa, Zagreb), Slobodanka Mišković (Art-kino Croatia, Rijeka), Josip Nakić Alfirević (Pučko otvoreno učilište Koprivnica), Marijana Bošnjak (Kinematografi Osijek)

Moderira: Emina Višnić

14:00 – 15:30 Pauza za ručak

15:30 – 16:30 Predavanje: Komunikacijski tango

Kako bismo upoznali svoju publiku i s njima uspostavili kvalitetne i dugotrajne odnose potrebno je znati učinkovito komunicirati. Komunikacija s publikom je kao da plešemo tango – pratimo korake svojeg partnera, osluškujemo njegove potrebe, a zatim strastveno i efektno uzvraćamo i pratimo ih svojim koracima. Zato ćemo se na ovom predavanju baviti temama profiliranja ciljanih javnosti, formuliranjem i plasiranjem efektnih ključnih poruka, osmišljavanjem i provedbom komunikacijskih aktivnosti te komunikacijom na društvenim mrežama. Cilj predavanja je osvijestiti i upoznati polaznike s vrlo lako primjenjivim komunikacijskim aktivnostima i alatima za učinkovitu komunikaciju s publikom.

Predavačica: Ana Šimunović

16:30 – 18:30 Radionice:

  • Razvoj publike, učinkovito komuniciranje i društvene mreže – Ana Šimunović: Koraci komunikacije

Kao nastavak predavanja „Komunikacijski tango“, cilj radionice bit će osposobljavanje polaznika za određivanje ciljanih javnosti, analiziranje njihovih potreba, osmišljavanje efektnih ključnih poruka, odabir komunikacijskih kanala i osmišljavanje aktivnosti na društvenim mrežama. Kroz niz interaktivnih vježbi i primjera dobre prakse polaznici će usvajati naznačene principe učinkovite i efektne komunikacije s publikom.

Voditeljica: Ana Šimunović

  • Pučka otvorena učilišta – Josip Nakić Alfirević: Kako ti to radiš?

Velik broj neovisnih kinoprikazivača čine upravo kina pučkih otvorenih učilišta. Riječ je o ustanovama koje imaju i obrazovnu i kulturnu ulogu, a u posljednjim su se desetljećima razvijale unatoč nedostatku financijskih sredstava. Nejasna zakonska regulativa, usklađivanje obrazovne i kulturne uloge, novi ekonomski i marketinški modeli, usklađivanje kino-djelatnosti s ostalim kulturnim djelatnostima ustanove, neke su od tema zajedničkih svim pučkim otvorenim učilištima.

Tema radionice je razmjena marketinških iskustava sudionika u radionici s akcentom na suradnji sa školama, vrtićima, udrugama, poslovnim subjektima, medijima i sl., a cilj je razmjena iskustava i primjera dobre prakse sudionika u radionici, i izrada zajedničke platforme u promociji i marketingu pri organizaciji i realizaciji filmskog programa.

Voditelj: Josip Nakić Alfirević

19:00 Filmski program: „Život je truba“ / svečana pretpremijera / projekcija je zatvorena za javnost

zemlja Hrvatska
godina 2015.
trajanje min.
žanr komedija / drama
režija Antonio Nuić
scenarij Antonio Nuić
uloge  Bojan Navojec, Iva Babić, Zlatko Vitez
fotografija Radoslav Jovanov
montaža Marin Juranić
glazba Hrvoje Štefotić
produkcija Propeler film

Boris Burić (35) trubač je alternativnog jazz benda. Treba se oženiti Janom Krajač (25), psihologinjom. Boro Bura kako ga zovu prijatelji, iz bogate je mesarske obitelji, a Jana je iz klasične građanske obitelji – otac joj je profesor sociologije, a majka kustosica u muzeju. Obitelji se slažu savršeno, kao i budući bračni par. Organizaciju svadbe na sebe je preuzeo Zdravko, Burin otac, koji želi oženiti sina kako priliči tradiciji i običajima. Na svadbi, Zdravko Buri i Jani pokloni iznos novca koji je ekvivalent Burinom udjelu u obiteljskom poslu. S obzirom na to da Bura ne želi biti dio tog posla, Zdravko je smatrao ispravnim da on svoj udio koji mu pripada po rođenju utroši kako hoće…

21:00 Filmski program: „Dheepan“ / premijera / projekcija je otvorena za javnost

zemlja Francuska
godina 2015.
trajanje 109 min.
žanr drama / krimić
režija Jacques Audiard
scenarij Jacques Audiard, Thomas Bidegain, Noé Debré
uloge Jesuthasan Antonythasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby
fotografija Éponine Momenceau
montaža Juliette Welfling
glazba Nicolas Jaar
produkcija Why Not Productions, Page 114, France 2 Cinéma
distribucija 2i Film
festivali i nagrade Cannes Film Festival, 2015. – Palme d’Or

Troje se ljudi nađe na istom (ilegalnom) putu za Europu i s istom željom – preživjeti. Bivši se vojnik, mlada žena i djevojčica primire u Parizu gdje se pretvaraju da su obitelj kako bi pokušali izgraditi vlastitu budućnost.

18. rujna 2015., petak

10:00 – 14:00 Skupština Kino mreže

14:00 – 15:00 Predstavljanje zajedničkih programa Mreže i HAVC-a za narednu kino-sezonu

15:00 – 16:00 Pauza za ručak

16:00 Filmski program: „Sabina K.“ / projekcija je zatvorena za javnost

zemlja Bosna i Hercegovina / Sjedinjene Američke Države
godina 2015.
trajanje 125 min.
žanr drama
režija Cristóbal Krusen
scenarij Cristóbal Krusen
uloge Alena Džebo, Fedja Štukan, Dragan Mićanović
fotografija Almir Djikoli
montaža Juliette Welfling
glazba Nicolas Jaar
produkcija Relative Pictures & Messenger Films
festivali i nagrade Cannes Film Festival, 2015. – Palme d’Or

Sabina se zaljubljuje u starog prijatelja kojeg poznaje još od rata u Bosni. Njih dvoje planiraju vjenčanje, ali stvari ne idu po planu… Sabina K. je priča o dvije ljubavi – ljudskoj ljubavi, koja spotiče i posrće, i božanskoj ljubavi, koja liječi i preobražava… Film Sabina K. inspiriran je istinitom pričom čija se radnja dogodila u Bosni i Hercegovini.

18:15 Filmski program: „Cure“, (Bande de filles) / projekcija je otvorena za javnost

zemlja Francuska
godina 2014.
trajanje 113 min.
žanr drama
režija Céline Sciamma
scenarij Céline Sciamma
uloge Karidja Touré, Assa Sylla, Lindsay Karamoh
fotografija Crystel Fournier
montaža Julien Lacheray
glazba Jean-Baptiste de Laubier
produkcija Hold Up Films, Lilies Films, Arte France Cinéma
distribucija Zagreb film festival
festivali i nagrade Cannes Film Festival, 2014. – nominacija za Queer palmu / César, 2015. – nominacije za najbolju režiju, najbolji zvuk (Pierre André, Daniel Sobrino), najbolju originalnu glazbu (Jean-Baptiste de Laubier), najperspektivniju glumicu (Karidja Touré) / Hamburg Film Festival, 2014. – nominacija za nagradu kritičara / LUX Prize, 2014. – nominacija za najbolji film / International Cinephile Society Awards, 2015. – ICS nagrada / London Film Festival, 2014. – nominacija za najbolji film / Lumiere Awards, 2015. – nominacije za najbolji film, najboljeg redatelja i najperspektivniju glumicu (Karidja Touré), Philadelphia Film Festival, 2014. – posebna nagrada žirija / San Sebastián International Film Festival, 2014. – nagrada TVE Otra Mirada / Stockholm Film Festival, 2014. – Aluminijski konj za najbolju fotografiju (Crystel Fournier za filmove Cure i Takva su pravila) / Brončani konj za najbolji film / Women Film Critics Circle Awards, 2014. – WFCC nagrada

Kao i u prethodnim filmovima „Water Lilies“ i „Tomboy“, francuska redateljica Céline Sciamma u svom novom filmu također prikazuje mlade djevojke koje prolaze kroz kompleksan period socijalne konfuzije i krize identiteta, potvrđujući svoje majstorstvo u žanru „filma odrastanja“. Radnja filma prati 16-godišnju Marieme, koja napušta školu i pridružuje se četveročlanoj ženskoj bandi. Ipak, „Cure“ u potpunosti izbjegavaju klišeje uobičajenog filma o bandama, i predstavljaju nježan i intiman portret djevojki čija snaga ne isključuje ranjivost, humor i dopadljivost.

20:15 Filmski program: „Cherbourški kišobrani“ (Les parapluies de Cherbourg) / projekcija je otvorena za javnost

zemlja Francuska / Zapadna Njemačka
godina 1964.
trajanje 91 min.
žanr drama / mjuzikl / romantični
režija Jacques Demy
scenarij Jacques Demy
uloge Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo, Anne Vernon
fotografija Jean Rabier
montaža Anne-Marie Cotret, Monique Teisseire
glazba Michel Legrand
produkcija Parc Film, Madeleine Films, Beta Film
u suradnji s Francuskim institutom, Hrvatskim audiovizualnim centrom i Kino mrežom
festivali i nagrade Cannes, 1964. – Zlatna palma za najbolji film, nagrada OCIC / Oscar, 1965. – nominacija za najbolji film s neengleskog govornog područja / Oscar, 1966. – nominacije za najbolji scenarij, originalnu glazbu, originalnu pjesmu / Zlatni globus, 1966. – nominacija za najbolji film s neengleskog govornog područja / Prix Louis Delluc, 1963. – najbolji film / Grammy, 1966. – nominacija za najbolju filmsku i TV glazbu / French Syndicate of Cinema Critics, 1965. – najbolji film po izboru kritičara

Sedamnaestogodišnjakinja Geneviève živi s majkom koja je vlasnica dućana kišobrana. Zaljubljena je u auto-mehaničara Guya koji ode u vojsku ostavivši je u drugom stanju. Iako i dalje zaljubljena u Guya, udaje se za bogatog draguljara zbog djeteta.