14 srpanj 2021
14 srpnja 2021,
 Off

 

Osvježite se i pronađite sebe ovog ljeta – od 15. srpnja do 15. rujna u nezavisnim kinima diljem Hrvatske. Fokus zajedničkog programa nezavisnih kina „Ljeto u Mreži“ je na animiranim i igranim obiteljskim filmovima koji će i odrasle, barem na sat-dva, opet pretvoriti u djecu. U programu „Ljeto u Mreži“ tako su animirani obiteljski film „Dumbo“ o avanturama malog dugouhog letećeg slonića, jedna od najljepših Disneyjevih ljubavnih priča – animirani film „Ljepotica i zvijer“ i iskrena komedija „Moj tata kobasica“. Svi filmovi imaju zajedničku premisu, baš onu pravu ljetnu, avanturističku: pusti sve probleme i kreni u ostvarivanje svojih snova i naravno – na tom putu ne zaboravi na prijatelje i obitelj!

Obiteljska komedija „Moj tata kobasica“ osvježit će vas senzibilnošću i potaknuti da ponovno pronađete svoje istinsko ja. Film prati oca 11-godišnje Zoé koji postaje nezadovoljan svojim poslom bankara i odlučuje napustiti karijeru kako bi postao glumac. Njegova supruga, izvršna direktorica u tvornici čokolade, zabrinuta je zbog njegovih planova, ali Zoé je odlučna pomoći ocu da uspije u velikoj životnoj promjeni… Glavnog lika tumači poznati belgijski glumac Johan Heldenbergh, zapamćen po ulozi u filmu „Alabama Monroe“. Film vrlo duhovito oslikava važne teme – od krize srednjih godina, preko odrastanja do odnosa u obitelji kojima pristupa odvažno, ozbiljno ali s dozom originalnog humora.

 

Disneyjev animirani film „Dumbo” započinje nezaboravnim prizorima: roda raznim životinjskim majkama donosi bebe, a zaboravlja donijeti novorođenče jednoj cirkuskoj slonici. Kako bi ispravila grešku, donese joj ipak slonića prevelikih ušiju kojeg svi u cirkusu ismijavaju. No majka je tu da zaštiti svoje novorođenče usprkos svemu te ga brani od svih neprilika, a to je upravo ono najbolje u Disneyjevoj tradiciji. Nakon što Dumbove uši izazovu nesreću koja ozlijedi mnoge druge slonove, natjeran je da se odijeva poput klauna i izvodi opasne vratolomije. Sve se promijeni kad Dumbo otkrije da mu njegove ogromne uši zapravo omogućuju let, pa svojim novim talentom zadivi sve u cirkusu. Dumbo je jedan od najkraćih Disneyjevih dugometražnih animiranih filmova i 4. klasik u produkciji Walta Disneyja. Bilo da se prisjećate ili tek upoznajete s ovim animiranim filmom, dugouhi leteći slonić Dumbo odvest će vas u djetinjstvo, u vrijeme kada smo znali da su „mnogi ljudi s dugim ušima poznati“ i da „stvari koje nas sputavaju, vrlo često nas i vinu do visina“.

Još jedan Disneyjev klasik, jedna od najljepših ljubavnih priča, svakako je animirani film “Ljepotica i zvijer” koji ove godine obilježava 30. obljetnicu, a to je ujedno i 30. Disneyjev film koji je na platno donio francusku bajku spisateljice Jeanne-Marie Leprince de Beaumont. Čitavog života mladi princ živi sebično i arogantno, misleći samo na sebe, sve dok ga tajanstvena vila ne osudi na izgled čudovišta i daruje mu čarobnu ružu. Njegova jedina nada susret je s mladom ženom čiju ljubav treba osvojiti i tako se iskupiti. Godine prolaze bez nade, ali jednog se dana pruži prilika, kada se mlada Bel ponudi da će zauzeti mjesto svog bolesnog oca u tamnici. Dok Zvijer nevoljko pristaje, Bel, uz pomoć osoblja dvora, s vremenom ne samo da nauči cijeniti svog zarobljivača nego i ubrzo uviđa da se iza čudovišnog izgleda skriva više. No seoski beskrupulozni lovac Gaston ima vlastite planove za Bel. “Ljepotica i zvijer”  prvi je animirani film nominiran za nagradu “Oscar” u kategoriji “Najbolji film”.

Ljeto u Mreži organizira Kino mreža uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u 23 neovisna kina diljem mora i kopna.

Kina koja sudjeluju u programu: Kulturni i multimedijski centar BjelovarKino Mediteran BolKino 30. svibnja (Daruvar)Kino Slavica (Dubrovnik)Kino Mediteran HvarKino IvanecKino Mediteran JelsaKino Mediteran KomižaKino Velebit (Koprivnica)Centar za kulturu Korčula, Kino KrapinaKino Moslavina (Kutina)Kino Mediteran LastovoKino Mediteran MljetDvorana Relković (Nova Gradiška), Kino Marof (Novi Marof), Kino NovskaDom kulture Grada PrelogaKino Samobor, Kino Slatina, Ljetno kino Bačvice (Split)Kino Mediteran SupetarKino Gaj (Varaždin), Kino Gorica (Velika Gorica).

Raspored projekcija možete pronaći na internetskim ili Facebook stranicama svakog kina koje sudjeluje u programu.

 

Comments are closed.