9 travanj 2021
9 travnja 2021,
 Off

 

Kino mreža ima novog člana, pridružio nam se naš 48. član, Kino Labin! Saznajte koje projekte i programe vode naši članovi te pročitajte više o Danima dječjeg filma koje organizira kino Valli, novom programu kina Metropolis, Međunarodnoj reviji filma za djecu i mlade koju organizira Centar za kulturu Čakovec i još puno toga.

 

Kino Labin postalo je član Kino mreže

Kino mreža postala je bogatija za još jednog 48. člana – u ožujku je u redovno članstvo primljeno Pučko otvoreno učilište Labin koje upravlja Kinom Labin.

Misija i vizija našeg novog člana su prikazivanje širokog spektra filmova koji mogu zadovoljiti ukus građana bilo koje dobi i uzrasta te prikazivanje najnovijih svjetskih filmskih hitova, filmskih klasika, retrospektiva, ciklusa filmova po određenoj tematici te organizacija edukativnih filmskih radionica. Digitalizacijom Kina Labin uspostavljeni su usklađeni tehnički standardi te  podignuta  kvaliteta slike i zvuka. Tijekom 2016.g. sve brojnija publika je mogla u Labinu gledati  filmske hitove istovremeno kad su bile premijere u velikim multipleksima u Zagrebu i drugim gradovima, uživati u boljoj kvaliteti kino hitova nego do sada i u 3D prikazu sadržaja.

Kontinuitet kinematografa, koji u Labinu postoji već čitavo stoljeće, svjedoči o ulozi koju kino ima u životu Labina i čitave Labinštine. Prve projekcije nijemog filma održane su u današnjem Malom kazalištu, gdje se nalazila kino dvorana, zatim u Kinu Garibaldi kod Sturla početkom 30-tih godina prošlog stoljeća. Širenjem grada izvan granica starogradske jezgre javlja se potreba za izgradnjom većeg samostalnog objekta tako je 1937. godine Vittorino Francovich dao podići zgradu lmpero u kojoj se kino sada nalazi, a gdje su građani Labina uživali u kazališnim predstavama i filmovima. 1931. u Labinu su bili i posebno opremljeni putujući kamioni koji su prikazivali ozvučene propagandne filmove. Po završetku ll. svjetskog rata kino mijenja ime i postaje Partizan i konačno, osamostaljenjem Republike Hrvatske naziv se mijenja u današnje Kino Labin.

Vše informacija o našem novom članu, kinu Labin pročitajte ovdje.

 

Kino Metropolis – MSU Saturday Night Film Fever

Kino Metropolis, koje djeluje u Muzeju suvremene umjetnosti, u rujnu 2020. godine prigodnim je programom proslavilo desetu godišnjicu rada. Deseti rođendan nije bio jedini razlog za slavlje, jer je kino Metropolis, usprkos izazovima koje je donijela 2020. godina, uspjelo ostvariti dvostruki rast posjećenosti u odnosu na prethodnu godinu. U redovitom programu prikazano je ukupno 65 novih filmskih naslova recentne domaće i svjetske nezavisne produkcije u 357 projekcija, a publika je prepoznala napore koje je programsko vodstvo uložilo u kreiranje atraktivnog filmskog repertoara i bogatih popratnih programa.

Jedan od programskih noviteta Kina Metropolis je MSU Saturday Night Film Fever – program koji je gledateljima ponudio atraktivne filmske naslove, oskarovske kandidate, uz razgledavanje izložbe Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma u postavi Muzeja suvremene umjetnosti, u sklopu koje je bio izložen i kipić nagrade „Oscar“ Američke filmske akademije, koja je 1962. dodijeljena animiranom filmu Surogat Dušana Vukotića. Održani su i programi Revija europskog filma, Ljeto u MSU, Pula u Zagrebu, Rendez-vous au cinéma 2020, Noć europskog filma te cjelogodišnji Program za djecu i mlade koji je ponudio 15 filmskih naslova namijenjenih najmlađoj publici.

Zbog potresa koji je oštetio dvoranu u 2021. godini Kino je počelo s radom tek 16. ožujka, svečanom projekcijom eksperimentalnog animiranog filma Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa umjetnika Dalibora Barića. Tako je nakon tromjesečne pauze kino nastavilo s filmskim projekcijama na istoj adresi, ali u novoj dvorani, izvedenoj u izložbenom prostoru Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Redoviti filmski program nezavisnih europskih i domaćih naslova nastavit će se prikazivati u novoj dvorani do završetka renovacije Gorgone – dvorane u kojoj je kino dosad djelovalo, nakon čega će se održati veliki povratnički program – filmski party za vjernu publiku.

 

Dokukino KIC – Filmski putopisi i premijera Zašto skačem

U Dokukinu KIC na travanjskom rasporedu je ciklus „Filmski putopisi” u sklopu kojeg će se prikazati pet dokumentaraca koji se bave motivima putovanja i globetrotterskih kretanja. Među njima su i novi film Wernera Herzoga Nomad: Stopama Brucea Chatwina, pobjednik Sundancea Epicentar Huberta Saupera i u Rotterdamu nagrađeni Put oko svijeta u mojim godinama Aye Koretzky. Tu je i „ekranizacija“ bestselera Naokija Higashide o neurološkim različitostima osoba s poremećajem iz spektra autizma, Zašto skačem te film Izbačeni švedskog dokumentarista Fredrika Gerttena koji istražuje zašto si više ne možemo priuštiti život u svojim gradovima.

Više o ciklusu i ostalim filmovima na stranici: https://www.dokukino.net/

 

Kino Valli – online PULICA U KAPUTU, 6. DANI DJEČJEG FILMA

Pulica u kaputu – dani dječjeg filma predstavlja niz dugometražnih i kratkometražnih igranih i animiranih filmova čiji likovi iz šarolikih europskih kultura na zabavan način provode malene gledatelje i njihove pratitelje kroz brojne teme kao što su prijateljstvo, školovanje, obitelj, ljubav, kućni ljubimci, priroda, idoli, mašta, snovi…

Na Pulici se zabavlja, mašta, leprša, divi, ali i uči o važnim životnim vrijednostima, kreativnom filmskom izričaju, povijesti, geografiji… životu općenito.


Film je jedinstven izvor inspiracije i informacija. Osim uživanja u otkrivanju novih filmskih naslova, djeca mogu naučiti osnove izrade stripa u sklopu radionice „Crta, crtež, strip“ pod mentorstvom Vibora Juhasa. Radionica će se održati putem Zoom- aplikacije.

Linkovi na filmove bit će dostupni na www.kinovalli.net u kategoriji „Pulica u kaputu“ i na www.facebook.com/kino.valli/. Pristup filmovima se ne naplaćuje. Filmovi će se prema navedenom rasporedu objavljivati svakodnevno u 9 sati. Svaki će film biti dostupan 48 sati. Svi filmovi prevedeni su na hrvatski jezik.

 

Kino Samobor – Zlatne matineje, Proljetni filmko i Filmska naSTAVa

Kino Samobor pokreće novi program za umirovljenike pod nazivom Zlatne matineje. Riječ je o kulturnom programu namijenjenom umirovljenicima, koji je za njih besplatan, a odvija se u prijepodnevnim satima u tjednu. Program kreće od travnja, a prva projekcija bit će 13. 4. 2021. u 11 sati u kinu Samobor. Bit će prikazan film nominiran za „Zlatni Globus“ 2021. u kategoriji za najbolji strani film, Minari redatelja Leeja Isaaca Chunga.

 Također, u travnju se nastavlja program Filmske naSTAVe.

 Tradicionalno, tijekom školskih praznika kino Samobor organizira Proljetni filmko, besplatne projekcije za djecu.

Više o programima i raspored projekcija provjerite ovdje.

 

Centar za kulturu Čakovec – 9. Međunarodna revija filmova za djecu i mlade

9. MEĐUNARODNA REVIJA FILMOVA ZA DJECU (26. – 28. travnja 2021.)

Ovogodišnja, 9. Međunarodna revija filmova za djecu organizirana je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Pozivamo naše vrtiće i škole na Reviju uz molbu da se svi sudionici i posjetitelji pridržavaju preporuka: pojačana osobna higijena, fizička udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

Prije svake projekcije održat će se uvodi u gledanje filma gdje ćemo ukazati na osnovne filmološke i tematske elemente koje film obrađuje.

Centar za kulturu Čakovec zajedno sa Školom animiranog filma Čakovec nastavlja provedbu online programa Film za vrtiće i osnovne škole. Ekološka priča Prljavi grad prikazana je za četvrte razrede u Korčuli. Animirani filmovi Mravi i Slon u oblacima oduševili su predškolce Dječjeg vrtića “Anđeli čuvari” u Korčuli. Posebno smo ponosni na Izložbu crteža predškolaca “Pčelice” koja je nastala nakon odgledanih filmova. Učenici Osnovne škole “Ivanovec” predvođeni nastavnicom hrvatskog jezika Natašom Kralj obradili su naše animirane kratkiše na nastavi i kod kuće. Podsjećamo sve škole i vrtiće da se program provodi do 30. travnja 2021. godine!

KINO ZA MLADE

Od jeseni 2015. Filmski klub Centra za kulturu Čakovec i Kino za mlade organiziraju filmski program za srednjoškolsku publiku u dvorani Centra za kulturu Čakovec i ukazuju na društveni i umjetnički značaj filma. Kino za mlade ulazi u sedmu sezonu s novim filmskim naslovima za srednjoškolsku publiku, usprkos epidemiološkim uvjetima novog normalnog života koji zaokuplja sve elemente rada i života. Kino je tu da nas učini boljim ljudima u zajednici, u koju ulazimo sa zajedničkom energijom nakon odgledanog filma. U cilju razvoja medijske pismenosti kod srednjoškolaca, program Kina za mlade donosi europske filmske projekcije, prilagođene uzrastu i s temama bliskim srednjoškolcima.

 

Kino Tuškanac – Stilska tabloidnost Samuela Fullera u kinu Tuškanac

Kino Tuškanac travanjski program otvara velikom retrospektivom legendarnog američkog filmaša Samuela Fullera koju čini čak 16 filmova nastalih u razdoblju 1949-82.

Od 1. do 9. travnja u retrospektivi pod nazivom Stilska tabloidnost Samuela Fullera kino Tuškanac prikazat će najpoznatije autorove filmove poput Šok koridora, Golog poljupca, Američkog podzemlja, Čeličnog šljema, Velike crvene divizije, Bijelog psa, kao i druga djela u kojima se svojim “tabloidnim”, senzacionalističkim stilom bavio mračnijom stranom američkog društva te svrstao među najosebujnije američke redatelje.

10. i 11. travnja publika će moći pogledati hrvatsku kinopremijeru triju restauriranih klasika i preteče američkog nezavisnog filma koje su u vlastitoj produkciji 1950-ih realizirali američki redatelj Morris Engel i Ruth Orkin – remek-djelo Mali bjegunac, nagrađen Srebrnim lavom u Veneciji, Ljubavnici i slatkiši te Vjenčanja i bebe, ovjenčan nagradom kritičara u Veneciji.

Od 12. do 14. travnja kino Tuškanac prikazuje program Portreti: Gorke satire Luisa Garcíe Berlange koji donosi pet značajnih autorovih filmova, a filmofile će razveseliti retrospektiva Panonske melankolije Béle Tarra. Od 15. do 20. travnja bit će prikazano osam autorovih filmova. U suradnji s Hrvatskom kinotekom zagrebačka će publika moći besplatno pogledati dva filma u sjećanje na Herminu Pipinić.

Pred kraj mjeseca, od 22. do 29. travnja stiže premijerna retrospektiva Harmonične disonance Otara Iosselianija, ostvarena uz potporu samog autora, jednog od najznačajnijih predstavnika gruzijske kinematografije. Retrospektiva donosi svih 13 dugometražnih igranih filmova koje je Iosseliani snimio u razdoblju od 1961. do 2015. godine.

U sklopu programa „Retrovizor 1970.-79.“, koji donosi značajne filmove po dekadama prošlog stoljeća, u petak 30. travnja bit će prikazana biografska ratna drama Patton (1970.) redatelja Franklina J. Schaffnera o američkom generalu Georgeu S. Pattonu, aktivnom za vrijeme Drugog svjetskog rata. Film je nagrađen brojnim nagradama, uključujući sedam Oscara.

Više o programu kina Tuškanac i raspored projekcija provjerite na: www.kinotuskanac.hr

 

POU Velika Gorica – Tjedan dokumentarnog filma

Svakog travnja kino Gorica ljubiteljima dokumentaraca nudi izbor od sedam najboljih i najnagrađivanijih dokumentarnih naslova u proteklom razdoblju.

Ove godine revija traje od 15. do 21. travnja, a projekcije će biti u 19 sati.

Svoje mjesto u programu su našli:
Ponoćna obitelj, Luke Lorentzen; Nun of your business, Ivana Marinić Kragić; Usidjelice, Shosh Shlam i Hilla Medalia; Zašto skačem, Jerry Rothwell; Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom, Henrik Georgsson; Jedriličarke s broda Maiden, Alex Holmes i Why do I hike + Croatian long distance trail, Nikola Horvat, Tin Borovčak.

Program Matineja za umirovljenike kino Gorica počelo je realizirati 2015. godine, a odabrane filmove iz redovne kinodistribucije umirovljenici mogu besplatno pogledati na matineji svakog posljednjeg petka u mjesecu. U programu su najčće dobri nezavisni i europski filmovi koji bi u redovnom programu prošli neopaženo jer ne spadaju u kategoriju komercijalnih filmova. Ponekad su to i kvalitetni američki filmovi, pa tako 30. 4. u 11 sati velikogorički umirovljenici mogu pogledati dramu Zemlja za nomade u režiji Chloé Zhao, kandidatkinje za nagradu „Oscar“ u 6 kategorija.

U program obilježavanja Dana pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica (23. 4.) kino se uključuje s dvjema besplatnim projekcijama za građanstvo:
22. 4. u 20:00 –
Još jedna runda, režija: Thomas Vinterberg; uloge: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen te 24. 4. u 16:00 – Priče iz skrivenog grada: Drvo želja, režija: Ricard Cussó.

 

Centar za kulturu Korčula – redovan program i radionica „Svijet u bojama“

Program u Centru za kulturu u Korčuli u travnju započeo je obilježavanjem Svjetskog dana svjesnosti o autizmu kada je 2. travnja u 10 sati ujutro besplatno prikazan nagrađivani film Zašto skačem. Film je osvojio brojne nagrade:

BRITISH INDEPENDENT FILM AWARDS – nagrada za najbolji dokumentarac i oblikovanje zvuka / SUNDANCE FILM FESTIVAL 2020 – nagrada publike / VANCOUVER INTERNATIONAL FF 2020 – nagrada Impact / DENVER INTERNATIONAL FF 2020 – nagrada za najbolji dokumentarac / FESTIVAL ATMOSPHÈRES 2020 – nagrada publike / ROME IFF 2020 – nagrada Sorriso Diverso za najbolji strani film / SEMINICI VALLADOLID: TIEMPO DE HISTORIA – nagrada Segundo Premio.

Program se nastavlja s filmom Mortal Kombat koji će prikazati u petak, 9. travnja u 19:30 sati.

Šestu godinu zaredom 16. travnja u Centru za kulturu Korčula započinje besplatna četverodnevna fotoradionica pod nazivom “Svijet u bojama” koja završava u ponedjeljak, 19. travnja s otvaranjem izložbe fotografija polaznika. Fotoradionica se odvija u organizaciji Centra za kulturu Korčula i Foto Hrvatske pod vodstvom novinarke i fotografkinje Sanje Grgić Ćurić.

Program Film za vrtiće i škole u suradnji s Centrom za kulturu Čakovec i Školom animiranog filma Čakovec provodi se i u Centru za kulturu Korčula. U travnju su u programu filmovi za 7. i 8. razrede Formula za kaos i Ništ’ me ne zanima. Alternativno provođenje i izvođenje filmske i medijske pismenosti putem online sadržaja u učionicama ili kod kuće uspješno se provodi u Korčuli od siječnja 2021. godine. Dosad je animirane filmove pogledalo više od 300 djece u Korčuli, Žrnovu, Pupnatu i Čari uzrasta od vrtićke skupine do četvrtog razreda.

 

Pozivaju se sve članice Kino mreže da novosti za mjesec svibanj dostave najkasnije do 25. travnja 2021. na e-mail adresu press@kinomreza.hr.

Comments are closed.