27 siječanj 2022
Category: Novosti 2201
27 siječnja 2022,
 Off

Početak godine donosi nam nove planove, nove ciljeve i nove programe naših omiljenih nezavisnih kina. Pročitajte što nas sve očekuje u 2022.!


POU SLATINA „KINO ZA SVE GENERACIJE”

Na natječaj Ministarstva kulture Javne potrebe u kulturi – Programi gradnje, rekonstrukcije i opremanje kulturne infrastrukture 2020. godine Pučko otvoreno učilište Slatina javilo se s projektom „Kino za sve generacije” za programsku djelatnost digitalizacija i opremanje kinoprikazivačke infrastrukture. Od traženih 400.000,00 kn, Pučko otvoreno učilište Slatina dobilo je 300.000,00 kn. Projekt je vrijedan 436.871,25 kn, a Grad Slatina osigurao je 50.000,00 kn. Ostatak sredstava osiguralo je POU Slatina iz vlastitih sredstava.

Kino u Slatini jedini je kinematograf na području Virovitičko-podravske županije koji radi više od 100 godina (uz vrlo kratke prekide za vrijeme Domovinskog rata) te ima dvije kinodvorane. Broj posjetitelja kina raste iz dana u dan, unatoč pandemiji koronavirusa. Organizira brojne događaje i njeguje hrvatski i europski film.

Ovim su projektom nabavili DCP projektor za Art dvoranu koji će zadovoljiti njihovu zahtjevniju publiku, čim epidemiološke prilike dozvole. Za usporedbu, platno je 3 m veće od prijašnjega. S obzirom na to da je ovaj zahvat malo veći, nastavak uljepšavanja dvorane odvit će se i u 2022. godini. Naime, u planu je obući konstrukciju platna te zamijeniti dotrajalu rasvjetu na pozornici. Planova je puno i POU Slatina veseli se svakoj promjeni u kojoj će uživati sa svojom  publikom.


Kino Ivanec: siječanjski kino weekend

Siječanjski kino weekend održava se posljednjeg vikenda u mjesecu siječnju, u kojem Kino Ivanec održava projekcije s nižom cijenom karte – i to za 50%.

Dakle, za projekcije filmova koje se održavaju u subotu i nedjelju, 29. i 30. 1. 2022., cijena karte iznosi 15,00 kn.

Provjerite program na službenim stranicama Kina Ivanec.


MM Centar: glazbeni utorak i sportski četvrtak

Glazbeni dokumentarci utorkom

 

Filmski tim koji nam se predstavio hvaljenim dokumentarcem The Beatles: Eight Days a Week donosi nam svoj novi dragulj – Pavarotti, fantastičan film koji diže zastor i pokazuje nam ikonu koja je operu približila ljudima diljem svijeta. Dobitnik prestižne nagrade „Oscar“, redatelj Ron Howard, publiku stavlja direktno u prve redove u ovom prikazu Glasa… Čovjeka… Legende. Luciano Pavarotti svoj je cijeli život dao glazbi, a svoj glas svijetu. Ovo pravo kinematografsko iskustvo prepuno je njegovih povijesnih izvedbi i intimnih intervjua uključujući i nikad prije viđene snimke i najmoderniju Dolby Atmos tehnologiju.

Sportski dokumentarci četvrtkom

 

Dana 5. srpnja 1984. godine Diego Maradona stigao je u Napulj za tada rekordni iznos i u sljedećih sedam godina otvorio se pakao. Najslavniji nogometni genij svih vremena i najdisfunkcionalniji grad u Europi bili su savršeni jedno za drugo. Maradona je bio blagoslovljen na terenu, ali proklet izvan njega; ovaj karizmatični Argentinac vrlo je brzo odveo Napoli do njihova prvog naslova prvaka. Snovi su bili ispunjeni. Ali postojala je i cijena… Diegu je bilo dopušteno da radi sve, dok god je na terenu izvodio čuda, ali kada je magije nestalo, on je postao zatočenikom grada. Treći film iza „Oscarom“ i „BAFTA-om“ nagrađene ekipe koja nam je donijela filmove Senna i Amy, sačinjen je od preko pet stotina sati nikad prije viđenih snimaka iz Maradonine osobne arhive, a sam igrač u cijelosti ga je podržao.

Projekcija filma održat će se u MM centru s početkom u 20:00. Cijena ulaznice je 15,00 kn, a može se kupiti na blagajni Teatra &TD koja radi od 11:00 do 13:00 te dva sata prije početka projekcije/predstave. Ulaznica se može kupiti i online, na ulaznice.hr.


Kino Tuškanac: Velika retrospektiva Jima Jarmuscha – kultnog američkog nezavisnog autora

Od četvrtka, 27. siječnja do srijede, 2. veljače, Kino Tuškanac priređuje retrospektivu kultnog američkog nezavisnog autora Jima Jarmuscha. Zagrebačka publika imat će priliku pogledati čak jedanaest autorovih dugometražnih igranih filmova, od klasika s početka karijere, poput Čudnije od raja (1984.), Pod udarom zakona (1986.) i Noć na zemlji (1991.), do novijih naslova poput Slomljeni cvjetovi (2005.), Samo ljubavnici preživljavaju (2013.) i Paterson (2016.).

Retrospektivu Jima Jarmuscha Kino Tuškanac u četvrtak otvara njegovom zatvorskom humornom dramom Pod udarom zakona (1986.) s izvanrednom kombinacijom glavnih protagonista (Tom Waits, John Lurie i Roberto Benigni). Suigra njih trojice, kroz opreku neraspoloženih, suzdržanih i šutljivih Waitsa i Lurieja te blagoglagoljivog i vedrog Benignija doista je fascinantna. John Lurie je napisao i glazbu za film, a u njemu se pojavljuju i dvije antologijske pjesme s legendarnog albuma Toma Waitsa Rain Dogs.


Veljača u Art-kinu: Novi filmovi, filmske mutacije i poslastica za Dan zaljubljenih

Početak veljače u Art-kinu rezerviran je za Filmske mutacije: festival nevidljivog filma, koji u sklopu svojeg 15. izdanja u Rijeku dolazi od 2. do 4. veljače. Kao program komplementaran ovogodišnjim Mutacijama, u Art-kinu se 30. siječnja održava još jedan zaključni program posvećen retrospektivi Sanje Iveković, „Make Up – Make Down“ kao paralelni program izložbe o videoradovima naše umjetnice, koja se održava u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Film je, poznato je, jedan od najvećih krivaca za prenaglašeno romantično poimanje ljubavi, pa Art-kino, uoči Dana zaljubljenih, u veljači ispravlja spomenutu nepravdu i održava posebno izdanje kultnog kina: bez uobičajene romantizacije, sladunjavosti i patetike, na program donosi možda najiskreniju i najsveobuhvatniju studiju ljubavi i partnerskih odnosa – Prizore iz bračnog života (1973.) Ingmara Bergmana – i to u izvornom obliku mini-serije u trajanju od 281 minute koja će se, uz dvije kraće pauze, u Art-kinu prikazati u nedjelju, 13. veljače, s početkom u 18 sati. Kultno djelo televizijskog formata (pretočeno naknadno u jednako uspješnu, skraćenu filmsku verziju) lektirni je naslov za sve zaljubljenike u pokretne slike te do današnjih dana slovi za jednu od najiskrenijih i prosvjetljujućih ljubavnih priča ikad ispričanih (Roger Ebert), nevjerojatne intimnosti i autentičnosti koja prodire u srž partnerskih, ljubavnih, obiteljskih i, uopće, međuljudskih odnosa.
Kompletan program pronađite na: https://www.art-kino.org/hr/


Dokukino KIC – veljača uz odjeke Hladnog rata i osebujne glazbenike

Program Dokukina KIC u veljači donosi više premijernih naslova, ali i etabliranih ciklusa. U četvrtak, 3. veljače kreće distribucija novog filma Vitalija Manskog o turbulentnom mandatu posljednjeg predsjednika SSSR-a, Gorbačov. Raj., uz prigodan razgovor koji će moderirati dr. sc. Tvrtko Jakovina. Osim njega prikazujemo i litavski Skok, film Giedrėa Žickytėa o jednom mornaru na sovjetskom plovilu i njegovu neobičnom pokušaju da prebjegne u SAD u vrijeme Hladnog rata, te ruski Dan žena Dolye Gavanski sa životnim iskustvima žena rođenih u Sovjetskom Savezu, u grčevito doba povijesnih promjena.

Svjetski dan radija obilježit ćemo u nedjelju, 13. veljače uz projekciju senzornog dokumentarca Marije Stojnić iz svijeta Radio Beograda, Govori da bih te video, i popratni razgovor, a na novom izdanju Hall of Famea u petak, 18. veljače prikazujemo kultni film Black Audio Film Collectivea, Handsworth Songs, iz 1986. godine. Među ostalim naslovima nalaze se Billie Jamesa Erskinea o jednoj o najvećih jazz pjevačica, Solo Artemija Benkija o mladom argentinskom pijanistu u kontroverznoj psihijatrijskoj bolnici, te posebne projekcije iz ciklusa Why Slavery?, kao i program posvećen Goranu Trbuljaku. Program pratite na stranicama kina.

Comments are closed.