24 svibanj 2015
24 svibnja 2015,
 Off

Sajam filma – Rijeka, 16.-18. rujan 2015.

24.5.2015. – Od 16. do 18. rujna 2015. godine u Rijeci će se održati Sajam filma i Skupština Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača koje zajednički organiziraju Kino mreža i Hrvatski audiovizualni centar.

Sajam filma okupit će gotovo stotinjak profesionalaca, uglavnom kinoprikazivača, ali i drugih filmskih radnika, poput distributera, producenata, predstavnika državne uprave i lokalne samouprave, medija, međunarodnih gostiju te predstavnika šire kulturne javnosti.

Iako su programom digitalizacije neovisnih kina u Hrvatskoj postavljeni temeljni preduvjeti za programski razvoj, vjerujemo da svi zajedno trebamo još puno toga učiniti kako bismo upogonili ovu infrastrukturu na dobrobit filma, kao i lokalnih zajednica, tim više što djelujemo u izuzetno dinamičnom kulturnom i ekonomskom okruženju.

Tijekom tri intenzivna dana u Rijeci, kroz panel-rasprave, radionice, tribine, debate i predstavljanja primjera dobre prakse i uspješnih poslovnih modela, pokušat ćemo stvoriti otvoreno i živo mjesto susreta i razmjene ideja, informacija i znanja, ali i pronaći strategije uspješnog suočavanja sa svim izazovima koji su pred nama.

Prvi dan Sajma filma predstavit će gotovo sve ključne hrvatske distributere i filmske naslove koji su planirani u narednoj kino sezoni, kao i najaviti moguće zajedničke programske akcije Mreže i HAVC-a. Ujedno, razmotrit ćemo suradnju prikazivačkog i distributerskog sektora, mogućnosti njezinog daljnjeg razvoja, nove izazove i trendove u prikazivačkom sektoru. U cilju što kvalitetnije i dinamičnije komunikacije, predviđeni su i kratki sastanci, jednom dnevno, prikazivača i distributera.

Drugi će dan u fokusu imati prijenos konkretnih znanja i vještina predstavnicima nezavisnih kina, a obuhvatit ćemo široki raspon tema poput razumijevanja i razvoja publike, promjena u čitavom sektoru uslijed novih načina produkcije, distribucije i recepcije audiovizualnih sadržaja, programiranja nezavisnih kina, radionice pisanja i prijavljivanja projekata, predstavljanja domaćih i međunarodnih natječaja za sufinanciranje programa, mogućnosti razvoja zajedničkih projekata i distribucije, filmske pismenosti i programa filmske kulture za škole, radionica marketinga i promocije, korištenja digitalnih kanala i društvenih mreža u promociji itd.

Posljednjeg dana Sajma, 18. rujna, održat će se Skupština Mreže kako bismo vidjeli što smo učinili i što nas u narednoj godini čeka.

Također, Sajam će premijerno prikazati kino naslove koji će biti u distribuciji krajem 2015. te u 2016. godini uz gostovanja filmskih autora.

Cilj je ovog događanja u prvom redu osigurati informacije, ali i prijenos konkretnih znanja i vještina predstavnicima nezavisnih kina kako bi se potaknula stabilnost i razvoj nezavisne kino mreže, kao i promovirala nezavisna kina kao živa i dinamična mjesta društvenog i kulturnog života u svojim zajednicama.

Vidimo se u Rijeci!

Comments are closed.