18 prosinca 2018,
 Off

 

18. prosinac 2018. – 17. prosinca 2018. u redovno članstvo Kino mreže primljen je Kulturni i multimedijski centar Bjelovar koji upravlja istoimenim kinom. Kulturni i multimedijski centar Bjelovar je javna ustanova u kulturi Grada Bjelovara za trajno promicanje i poticanje umjetničkog stvaralaštva i kulturnih programa. U sklopu KMC-a je digitalizirana kino dvorana sa 149 mjesta u kojoj se odvija redoviti kino program 6 dana u tjednu. KMC od 2019. godine pokreće poseban program pod nazivom “Kino za sve” kojim ćmo staviti naglasak na umjetnički europski igrani i dokumentarni film, kao i na posebne kinotečne autorske cikluse domaćih i stranih redatelja te baštinski film kao dio “event cinema” programa. Usporedo s time od 2019. KMC Bjeovar pokreće i obrazovni program za djecu i mlade te nastavnike i profesore pod nazivom “Mala škola medijske kulture” kojom želi stvoriti novu kino publiku, ali i buduće filmaše koji će stvarati filmska djela. Raspored projekcija i informacije o Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar možete pronaći ovdje.

20. kolovoza 2018. godine, jednoglasnom odlukom Upravnog odbora, postali smo bogatiji za još jednog člana, a to je Pučko otvoreno učilište Krapina koje upravlja Kinom Krapina. Povijest Kina Krapina seže u 1923. godinu kada brijač Ivan Brundić nabavlja prvu kino-aparaturu. Kako tada u Krapini još nije bilo električne energije projektor je radio na ručni pogon. Od 1951. godine kino dobiva naziv “Sloboda” i kontinuirano radi do 2005. godine kada je prikazan zadnji film. Tijekom tih godina Kino Krapina prikazivalo je filmove u Pregradi i Humu na Sutli. Pučko otvoreno učilište Krapina osnovano je 1961. godine i uz obavljanje kino djelatnosti, provodi obrazovnu i muzejsko-galerijsku djelatnost te obavlja i niz drugih aktivnosti na području kultrure. Nakon 11-godišnje pauze Kino Krapina, 2016. godine ponovo otvara svoja vrata publici. Sredstvima Grada Krapine nabavljena je oprema za projekciju filmova u 2D formatu. Zbog izuzetnog velikog interesa publike, u lipnju 2018. godine Kino Krapina počinje prikazivati filmove i u 3D formatu. Projekcije za djecu i odrasle odvijaju se vikendima. Organiziraju se projekcije filmova u sklopu projekta “Ljeto u Krapini”, u sklopu KIKI festivala u travnju i Festivala prava djece u listopadu. Organiziraju se promocije filmova uz gostovanje glumaca (Anka) te se mladima pokušava približiti svijet filma na velikom platnu kroz projekt lektira u kinu i kazalištu. Raspored projekcija i informacije o kinu Krapina možete pronaći ovdje.

17. kolovoza 2018. jednoglasnom odlukom Upravnog odbora u redovno članstvo primljen je RADAR d.o.o. koje upravlja kinima na području Karlovačke županije pod zajedničkim nazivom KINO.hr. KINO.hr je mala mreža kina, a projekcije se održavaju u Karlovcu (zimsko i ljetno kino), Dugoj Resi, Slunju, Vojniću i Plaškom. Sve dvorane u kojima se projekcije danas održavaju i prije su imale funkciju kino dvorana i bile su središte okupljanja ljubitelja filma. Program kina obuhvaća filmove iz redovne distribucije hrvatskih distributera, a namijenjeni su djeci i odraslima. Posebna programska cjelina koju RADAR d.o.o. provodi je edukativni ciklus “Volim kino!” u suradnji sa školama i uključuje filmsku projekciju i prateći saržaj (radionicu, diskusiju, predavanje i sl.). Također, posebne programske cjeline uključuju “Film za van” koja se odnosi na ljetno kino koje se održava na više otvorenih lokacija (Stari grad Dubovac u Karlovcu), “Film za pod bor” – programska cjelina koja se provodi u drugoj polovici prosinca, “Attachment – film kao prilog” – program za mlade koji se održava u sklopu drugih događanja u Karlovcu i održava se na različitim otvorenim lokacijama. Raspored projekcija i sve ostale informacije o KINO.hr možete pronaći ovdje.

9. travnja 2018. je jednoglasnom odlukom Upravnog odbora u redovno članstvo primljeno Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja koje upravlja kinom u Petrinji. Prva prva putujuća kinematografska predstava u Petrinji održana je 26. veljače 1898. godine u Hallegerovoj dvorani. Svečano otvorenje stalnog petrinjskog kinematografa održano je 8. listopada 1911. godine, istog dana kada je u pogon puštena električna centrala u Petrinji. Predstave su se održavale u dvorani kina na Žitnom trgu, današnjoj Gradskoj tržnici.

Najduže razdoblje prikazivanja filmova bilo je u posebno namijenjenoj i uređenoj zgradi kina pod nazivom „Jedinstvo“ u Turkulinovoj ulici broj 5. Adaptacijom zgrade Doma kulture, postavljanjem novih 470 stolica u veliku dvoranu i ugradnjom opreme za prikazivanje filmova filmovi se prikazuju i u zgradi Doma kulture od 1985. godine.

Nakon Domovinskog rata i povratka u Petrinju, popravljena je oštećena kino oprema. Prvi prikazani film bio je američki povijesni film „Hrabro srce“ 12. travnja 1996. godine. Duga tradicija prikazivanja filmova u Petrinji nažalost je prekinuta 2009. godine kada se zbog nemogućnosti popravka kino uređaja prestalo s prikazivanjem filmova na 35 milimetarskoj vrpci. Kino u Petrinji digitalizirano je naporima Hrvatskog audiovizualnog centra i Ministarstva kulture 2015. godine i danas se filmovi isključivo prikazuju s digitalnom kino projektoru. Raspored projekcija i ostale informacije potražite na službenoj web stranici Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja koju možete pronaći ovdje.

21. ožujka postali smo bogatiji za još jednog člana i od danas Kino mreža broji ukupno 40 članova! Jednoglasnom odlukom Upravnog odbora u redovno članstvo primljen je Kinoklub Šibenik koji djeluje u prostoru Muzeja grada Šibenika. Uloga kino dvorane Kinokluba Šibenik je ponovno buđenje interesa za filmsku umjetnost u gradu Šibeniku kao i poboljšanje razumijevanja filmske kulture te stoga program Kinokluba Šibenik čine filmovi (neovisno o zemlji proizvodnje) koji imaju izrazitu kvalitativnu vrijednost. U tom duhu, ekipa Kinokluba “Šibenik” osobito je angažirana u biranju programa koji će prikazati opus nekog autora ili pak značaj određene kinematografije. Podrazumljivo prate trendove u art kinima te su stoga otvoreni za nova kretanja kako u filmskom izrazu tako i u pristupu publici. Inovativne prakse nihova su glavna smjernica pri radu, a kao kontinuitrana odrednica ponovno je otkrivanje i vrednovanje zaboravljenih kulturnih i baštinskih eksterijera te neprestana integracija ”kvatrovske publike” u duhu približavanja filma svima i svugdje. To je osobito bitno u modernim gradovima kad su gradska predgrađa samodostatne jedinice, a stare gradske jezgre prostori koji traže dugoročnu revitalizacijsku skrb. Smatraju da je pažljiv izbor filmova neizmjerno bitan u zadržavanju publike te su svoje kino smjestili u Muzej grada Šibenika imajući namjeru čvrsto se nadovezati na jasan kontinuitet kulturne vrsnosti koja ta institucija pruža. Skroman kapacitet od 40 mjesta (do mogućih 55) osigurava gledateljima intimnu atmosferu uživanja u filmu na velikom platnu. Kinoklub Šibenik, tj. prostor Muzeja grada Šibenika kojim upravlja jedino je mjesto u Šibeniku koje se bavi neprestanim prikazivanjem filmova cijelu godinu.

Kino je smješteno u atriju Muzeja grada Šibenika koji je smješten tik do Šibenske katedrale koja je građevina pod UNESCO-vom zaštitom te se nalazi u samom centru grada. Prostor Muzeja je iznimno atraktivan jer se nalazi u Kneževoj palači, a godine 2012. doživio je temeljitu obnovu i je opremljen modernom opremom te pogodnostima poput podnog grijanja u prostoru kino dvorane. Prostor kina je smješten pod vizualno upečatljivom staklenom konstrukcijom te omogućava pogled na zvjezdano nebo. Raspored projekcija možete pronaći ovdje.

17. srpnja 2017. u redovno članstvo Kino mreže primljeno je Pučko otvoreno učilište “Đuro Arnold” koje upravlja kinom Ivanec. Povijest djelovanja kinodvorane u Ivancu seže u proljeće 1920. godine. Poduzetnik Rudolf Partlić vlasnik je prve ivanečke kino-kazališne dvorane “Prosvjeta” u nekadašnjem Mačkovcu br. 5. Jedno je vrijeme dvorana služila i kao gimnastički prostor, a poslije i kao dvorazredna Dječačka škola. Prva filmska predstava održana je 4. travnja 1920. godine. Bila je to Pikova dama, film Pjotra Čardjinjina snimljen 1910. godine po motivima priče ruskog romantičarskog pjesnika Puškina. Godine 1947. kino preuzima Prosvjetni odjel kotara Ivanec i vodi ga do 1951. Sljedeće godine kino dolazi pod upravu Poljoprivredne zadruge Ivanec. Kinodvorana je izgrađena uz tadašnji Zadružni dom, nabavljena je nova oprema, a Poljoprivredna zadruga vodi kino do 1963. godine kad ga preuzima Narodno sveučilište, danas Pučko otvoreno učilište Đuro Arnold, te kino radi kontinuirano do 2013. godine, kada privremeno prestaje s radom. Kinodvorana je rekonstruirana 2016. godine, a kao rezultat rekonstrukcije i modernizacije stare kinodvorane dobiven je reprezentativan multifunkcionalan prostor, opremljen najmodernijom opremom, namijenjen prvenstveno za kino projekcije, ali i za održavanje koncerata, kazališnih predstava, smotri, konferencija i sl. Raspored projekcija i ostale informacije potražite na službenoj web stranici Učilišta ovdje.

4. srpnja 2017. Centar za kulturu i film Augusta Cesarca koji upravlja kinom Kinoteka i Ljetnom pozornicom Tuškanac primljen je u redovno članstvo Kino mreže. Centar za kulturu i film Augusta Cesarca svojim programima i djelovanjem potiče promicanje kulture i umjetnosti, umjetničkog izražavanja, razvoja kreativnosti, poboljšanja kvalitete življenja, svijesti o kulturnom naslijeđu, ekološke svijesti, učenja kroz cijeli život, neovisnog odlučivanja, aktiviranja odgovornosti pojedinaca i društvenih skupina kao i promicanje kulture nenasilja i demokracije. Centar za kulturu i film Augusta Cesarca nastavlja dugogodišnju tradiciju filmske prikazivačke djelatnosti, odnedavna i u novom prostoru Ljetne pozornice Tuškanac, Dubravkin put bb. Osim suradnje s iznimnim domaćim filmskim festivalima, fokus filmske programske strategije Centra je na sustavnom prikazivanju relevantnih naslova svih žanrova u povijesti filma, uglavnom europske i općenito ne-američke produkcije, no naravno, ne isključujući suvremenu, i najproduktivniju – američku produkciju u svim kategorijama. Program teži dinamičnoj ravnoteži zastupljenosti filmova starije i recentnije filmske povijesti uz relevantna suvremena filmska​ ostvarenja svih žanrova. Raspored projekcija i ostale informacije o Centru pročitajte na njihovoj službenoj web stranici koju možete pronaći ovdje.

10. svibnja 2017. u redovno članstvo Kino mreže primljen je Centar za kulturu Korčula koji upravlja kinom Dom kulture Korčula. Dom kulture Korčula sagrađen je 1956. godine i nalazi se u samom centru grada Korčule. U Domu kulture Korčula su se oduvijek održavale filmske projekcije (s kraćim prekidima), a 2005. godine dvorana je u potpunosti obnovljena, ugrađen je novi Dolby surround system, a 35 mm projektori su obnovljeni. Dom kulture Korčula jedino je kino na otoku Korčuli, a bilo je jedino kino na svim hrvatskim otocima koje je 2012. godine ušlo u projekt digitalizacije od strane Ministarstva kulture i Hrvatskog audiovizualnog centra. Dvorana kina je višenamjenska i u njoj se održavaju društvena i kulturna događanja tijekom cijele godine. Njen kapacitet je 250 sjedala, a po potrebi se u parter može smjestiti dodatnih 130 stolica što znatno povećava kapacitet dvorane. Raspored projekcija i ostale informacije potražite na službenoj web stranici Centra ovdje.

25. travnja 2017. postali smo bogatiji za još jednog člana. U redovno članstvo Kino mreže primljeno je Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković Nova Gradiška koje upravlja multifunkcionalnom dvoranom Relković. Kinoprikazivačka djelatnost u Novoj Gradiški ima veliku povijest. Već negdje početkom stoljeća u glavnoj ulici, današnjoj kući obitelji Mikić, djelovalo je kino “Uranija”. ’41. mijenja ime u “Slikokaz Europa”, ’47. nastavlja djelovati pod imenom “kinematograf Psunj”, a 50-e godine se otvara nova suvremena zgrada kina u današnjoj Ulici Miroslava Kraljevića i tamo je djelovalo do 2006. godine uz male prekide sredinom 90-ih. Kino je digitalizirano ove godine, a projekcije se od 7. travnja održavaju u multifunkcionalnoj dvorani Relković. Raspored projekcija i ostale informacije potražite na službenoj web stranici Učilišta ovdje.

13. srpnja 2016. u redovno članstvo Kino mreže primljeno je Kino Marof kojim upravlja Pučko otvoreno učilište Novi Marof. Kino Marof nalazi se u Centru za kulturu “Ivan Rabuzin” koji je sagrađen 2011. godine na mjestu gdje se nalazilo staro kino te se u njemu još nisu održavale filmske projekcije. Plan i želja vrijedne ekipe POU Novi Marof je revitalizirati kino te kontinuirano održavati projekcije filmova namijenjene svim dobnim skupinama.

Kino mreža je 8. ožujka 2016. u redovno članstvo primila još jednog člana – Centar za kulturu Đakovo. Centar za kulturu Đakovo je ustanova u kulturi, koja je osnovana Odlukom Gradskog vijeća Đakovo 16. svibnja 1994. godine, kao jedna od sljednica Narodnog sveučilišta «A. Cesarec» u Đakovu. Centar za kulturu je zadužen za realizaciju filmskog programa, scenskog programa (dramskih, folklornih i ostalih priredbi) i likovnih izložbi, a u dvorani Centra se održavaju i programi obilježavanja značajnih datuma za grad Đakovo, te osnovnih i srednjih škola iz Đakova, kao i predstavljanje knjiga, stručna predavanja, političke tribine i slično. Program Centra za kulturu Đakovo nalazi se ovdje.

19. siječnja 2016. Festival mediteranskog filma Split postao je redovni član Kino mreže. Festival mediteranskog filma Split organizira Kino Mediteran čiji je glavni cilj revitalizacija kino repertoara u manjim gradovima diljem Dalmacije gdje su kina odavno zatvorena. Program se održava u 22 grada, traje kroz cijelu godinu, a u 2014. godini 147 projekcija posjetilo je 13.400 gledatelja. Projekt u Lastovu, Hvaru, Komiži i Bolu traje cijele godine, a u ostalim gradovima domaćinima traje u ljetnim mjesecima – od projekcija koje se održavaju svakog tjedna, pa do trodnevnih gostovanja. Dugoročni cilj projekta je da se što više gradova pridruži cjelogodišnjoj mreži kina. Program Kina Mediteran nalazi se ovdje.

30. rujna 2015. u članstvo Kino mreže primljeno je kino MM centar kojim upravlja Studentski centar u Zagrebu. Filmski program MM centra od 2015. odvija se pod konceptom Kratke slike i usmjeren je ne na u redovnoj kino prikazivačkoj djelatnosti zapostavljenu, formu kratkog filma te na predstavljanje, u široj javnosti, slabo zastupljenih vidova filmske umjetnosti i poetike, kao što su eksperimentalni film i prezentacija radova mlađih autora te sociološko-kulturološki aspekt filmskih festivala u manjim sredinama. Program kina nalazi se ovdje.

Kino Hrvatski dom u Pakracu kojim upravlja kinoprikazivač Kulturno prosvjetno društvo „Sloga“ Pakrac 21. kolovoza 2015. postalo je ravnopravni član Kino mreže. Hrvatski dom je kino s dugogodišnjom tradicijom koja je 1991. godine bila prekinuta jer je s početkom Domovinskog rata zgrada kina bila zapaljena i u potpunosti uništena. Zgrada Hrvatskog doma obnovljena je 2001. godine, a s radom je počelo 2013. godine kada je zahvaljujući programu Ministarstva kulture i Hrvatskog audiovizualnog centra digitalizirano. Dvorana kina je klimatizirana i sastoji se od 29 sjedećih mjesta. Kino Hrvatski dom funkcionira isključivo zahvaljujući volonterskom radu članova udruge KPD „Sloga“ Pakrac. Program kina nalazi se ovdje.

Sredinom srpnja 2015. u Kino mrežu nam se, kao punopravni član, priključio kinoprikazivač Gradina Vis d.o.o., poduzeće koje upravlja Ljetnim kinom „Hrid“ Vis. Ljetno kino Hrid počelo je s radom 1969. godine i u sadašnjem prostoru djeluje neprekidno zadnjih 45 godina. Ljetno kino Hrid nazivaju i „kino s milijun zvjezdica“, nalazi se na prekrasnoj lokaciji tik uz more koja zbog svoje specifičnosti viško kino čini jednim od najljepših kina na našoj obali. Projekcije se održavaju od sredine lipnja do sredine rujna, a raspored projekcija možete pronaći na njihovoj službenoj facebook stranici koja se nalazi na sljedećem linku.

Početkom lipnja 2015. redovnim članom Kino mreže postao je Restart, kinoprikazivač koji upravlja Dokukinom KIC. Dokukino KIC specifično je po tome što je njihov program specijaliziran isključivo za dokumentarne filmove. Osim redovne distribucije dokumentarnih filmova kino prikazuje i naslove iz programa velikog broja regionalnih festivala kao što su Zagreb Film Festival, Motovun Film Festival, Sarajevo Film Festival, Liburnia Film Festival, Dokufest, Mediteran Film Festival i drugih. Program Dokukina KIC možete pronaći na njihovoj službenoj web stranici koja se nalazi ovdje.

Sredinom svibnja 2015. u Mrežu nam je čast bilo primiti Gradsko kino Sinj d.o.o.. Gradsko kino Sinj osnovano je 2004. godine i od tada radi neprekidno. Kino je mijenjalo svoje lokacije, a na sadašnjoj lokaciji je smješteno od 1988. godine kada je zgrada kina obnovljena. Svoje mjesto pred kino platnom možete pronaći na jednom od 521 sjedala koliko sadrži dvorana kina, a raspored projekcija Gradskog kina Sinj potražite na njihovoj službenoj facebook stranici koja se nalazi na sljedećem linku.

 

Comments are closed.