17 srpnja 2017,
 Off

 

17. 7. 2017. – 17. srpnja 2017. u redovno članstvo Kino mreže primljeno je Pučko otvoreno učilište “Đuro Arnold” koje upravlja kinom Ivanec. Povijest djelovanja kinodvorane  u Ivancu seže u proljeće 1920. godine. Poduzetnik Rudolf Partlić vlasnik je prve ivanečke kino-kazališne dvorane “Prosvjeta” u nekadašnjem Mačkovcu br. 5. Jedno je vrijeme dvorana služila i kao gimnastički prostor, a poslije i kao dvorazredna Dječačka škola. Prva filmska predstava održana je 4. travnja 1920. godine. Bila je to Pikova dama, film Pjotra Čardjinjina snimljen 1910. godine po motivima priče ruskog romantičarskog pjesnika Puškina. Godine 1947. kino preuzima Prosvjetni odjel kotara Ivanec i vodi ga do 1951. Sljedeće godine kino dolazi pod upravu Poljoprivredne zadruge Ivanec. Kinodvorana je izgrađena uz tadašnji Zadružni dom, nabavljena je nova oprema, a Poljoprivredna zadruga vodi kino do 1963. godine kad ga preuzima Narodno sveučilište, danas Pučko otvoreno učilište Đuro Arnold, te kino radi kontinuirano do 2013. godine, kada privremeno prestaje s radom. Kinodvorana je rekonstruirana 2016. godine, a kao rezultat rekonstrukcije i modernizacije stare kinodvorane dobiven je reprezentativan multifunkcionalan prostor, opremljen najmodernijom opremom, namijenjen prvenstveno za kino projekcije, ali i za održavanje koncerata, kazališnih predstava, smotri, konferencija i sl. Raspored projekcija i ostale informacije potražite na službenoj web stranici Učilišta ovdje.

4. srpnja 2017. Centar za kulturu i film Augusta Cesarca koji upravlja kinom Kinoteka i Ljetnom pozornicom Tuškanac primljen je u redovno članstvo Kino mreže. Centar za kulturu i film Augusta Cesarca svojim programima i djelovanjem potiče promicanje kulture i umjetnosti, umjetničkog izražavanja, razvoja kreativnosti, poboljšanja kvalitete življenja, svijesti o kulturnom naslijeđu, ekološke svijesti, učenja kroz cijeli život, neovisnog odlučivanja, aktiviranja odgovornosti pojedinaca i društvenih skupina kao i promicanje kulture nenasilja i demokracije. Centar za kulturu i film Augusta Cesarca nastavlja dugogodišnju tradiciju filmske prikazivačke djelatnosti, odnedavna i u novom prostoru Ljetne pozornice Tuškanac, Dubravkin put bb. Osim suradnje s iznimnim domaćim filmskim festivalima, fokus filmske programske strategije Centra je na sustavnom prikazivanju relevantnih naslova svih žanrova u povijesti filma, uglavnom europske i općenito ne-američke produkcije, no naravno, ne isključujući suvremenu, i najproduktivniju – američku produkciju u svim kategorijama. Program teži dinamičnoj ravnoteži zastupljenosti filmova starije i recentnije filmske povijesti uz relevantna suvremena filmska​ ostvarenja svih žanrova. Raspored projekcija i ostale informacije o Centru pročitajte na njihovoj službenoj web stranici koju možete pronaći ovdje.

10. svibnja 2017. u redovno članstvo Kino mreže primljen je Centar za kulturu Korčula koji upravlja kinom Dom kulture Korčula. Dom kulture Korčula sagrađen je 1956. godine i nalazi se u samom centru grada Korčule. U Domu kulture Korčula su se oduvijek održavale filmske projekcije (s kraćim prekidima), a 2005. godine dvorana je u potpunosti obnovljena, ugrađen je novi Dolby surround system, a 35 mm projektori su obnovljeni. Dom kulture Korčula jedino je kino na otoku Korčuli, a  bilo je jedino kino na svim hrvatskim otocima koje je 2012. godine ušlo u projekt digitalizacije od strane Ministarstva kulture i Hrvatskog audiovizualnog centra. Dvorana kina je višenamjenska i u njoj se održavaju društvena i kulturna događanja tijekom cijele godine. Njen kapacitet je 250 sjedala, a po potrebi se u parter može smjestiti dodatnih 130 stolica što znatno povećava kapacitet dvorane. Raspored projekcija i ostale informacije potražite na službenoj web stranici Centra ovdje.

25. travnja 2017. postali smo bogatiji za još jednog člana. U redovno članstvo Kino mreže primljeno je Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković Nova Gradiška koje upravlja multifunkcionalnom dvoranom Relković. Kinoprikazivačka djelatnost u Novoj Gradiški ima veliku povijest. Već negdje početkom stoljeća u glavnoj ulici, današnjoj kući obitelji Mikić, djelovalo je kino “Uranija”. ’41. mijenja ime u “Slikokaz Europa”, ’47. nastavlja djelovati pod imenom “kinematograf Psunj”, a 50-e godine se otvara nova suvremena zgrada kina u današnjoj Ulici Miroslava Kraljevića i tamo je djelovalo do 2006. godine uz male prekide sredinom 90-ih. Kino je digitalizirano ove godine, a projekcije se od 7. travnja održavaju u multifunkcionalnoj dvorani Relković. Raspored projekcija i ostale informacije potražite na službenoj web stranici Učilišta ovdje.

13. srpnja 2016. u redovno članstvo Kino mreže primljeno je Kino Marof kojim upravlja Pučko otvoreno učilište Novi Marof. Kino Marof nalazi se u Centru za kulturu “Ivan Rabuzin” koji je sagrađen 2011. godine na mjestu gdje se nalazilo staro kino te se u njemu još nisu održavale filmske projekcije. Plan i želja vrijedne ekipe POU Novi Marof je revitalizirati kino te kontinuirano održavati projekcije filmova namijenjene svim dobnim skupinama.

Kino mreža je 8. ožujka 2016. u redovno članstvo primila još jednog člana – Centar za kulturu Đakovo. Centar za kulturu Đakovo je ustanova u kulturi, koja je osnovana Odlukom Gradskog vijeća Đakovo 16. svibnja 1994. godine, kao jedna od sljednica Narodnog sveučilišta «A. Cesarec» u Đakovu. Centar za kulturu je zadužen za realizaciju filmskog programa, scenskog programa (dramskih, folklornih i ostalih priredbi) i likovnih izložbi, a u dvorani Centra se održavaju i programi obilježavanja značajnih datuma za grad Đakovo, te osnovnih i srednjih škola iz Đakova, kao i predstavljanje knjiga, stručna predavanja, političke tribine i slično. Program Centra za kulturu Đakovo nalazi se ovdje.

19. siječnja 2016. Festival mediteranskog filma Split postao je redovni član Kino mreže. Festival mediteranskog filma Split organizira Kino Mediteran čiji je glavni cilj revitalizacija kino repertoara u manjim gradovima diljem Dalmacije gdje su kina odavno zatvorena. Program se održava u 22 grada, traje kroz cijelu godinu, a u 2014. godini 147 projekcija posjetilo je 13.400 gledatelja. Projekt u Lastovu, Hvaru, Komiži i Bolu traje cijele godine, a u ostalim gradovima domaćinima traje u ljetnim mjesecima – od projekcija koje se održavaju svakog tjedna, pa do trodnevnih gostovanja. Dugoročni cilj projekta je da se što više gradova pridruži cjelogodišnjoj mreži kina. Program Kina Mediteran nalazi se ovdje.

30. rujna 2015. u članstvo Kino mreže primljeno je kino MM centar kojim upravlja Studentski centar u Zagrebu. Filmski program MM centra od 2015. odvija se pod konceptom Kratke slike i usmjeren je ne na u redovnoj kino prikazivačkoj djelatnosti zapostavljenu, formu kratkog filma te  na predstavljanje, u široj javnosti, slabo zastupljenih vidova filmske umjetnosti i poetike, kao što su eksperimentalni film i prezentacija radova mlađih autora te sociološko-kulturološki aspekt filmskih festivala u manjim sredinama. Program kina nalazi se ovdje.

Kino Hrvatski dom u Pakracu kojim upravlja kinoprikazivač Kulturno prosvjetno društvo „Sloga“ Pakrac 21. kolovoza 2015. postalo je ravnopravni član Kino mreže. Hrvatski dom je kino s dugogodišnjom tradicijom koja je 1991. godine bila prekinuta jer je s početkom Domovinskog rata zgrada kina bila zapaljena i u potpunosti uništena. Zgrada Hrvatskog doma obnovljena je 2001. godine, a s radom je počelo 2013. godine kada je zahvaljujući programu Ministarstva kulture i Hrvatskog audiovizualnog centra digitalizirano. Dvorana kina je klimatizirana i sastoji se od 29 sjedećih mjesta. Kino Hrvatski dom funkcionira isključivo zahvaljujući volonterskom radu članova udruge KPD „Sloga“ Pakrac. Program kina nalazi se ovdje.

Sredinom srpnja 2015. u Kino mrežu nam se, kao punopravni član, priključio kinoprikazivač Gradina Vis d.o.o., poduzeće koje upravlja Ljetnim kinom „Hrid“ Vis. Ljetno kino Hrid počelo je s radom 1969. godine i u sadašnjem prostoru djeluje neprekidno zadnjih 45 godina. Ljetno kino Hrid nazivaju i „kino s milijun zvjezdica“,  nalazi se na prekrasnoj lokaciji tik uz more koja zbog svoje specifičnosti viško kino čini jednim od najljepših kina na našoj obali. Projekcije se održavaju od sredine lipnja do sredine rujna, a raspored projekcija možete pronaći na njihovoj službenoj facebook stranici koja se nalazi na sljedećem linku.

Početkom lipnja 2015. redovnim članom Kino mreže postao je Restart, kinoprikazivač koji upravlja Dokukinom KIC. Dokukino KIC specifično je po tome što je njihov program specijaliziran isključivo za dokumentarne filmove. Osim redovne distribucije dokumentarnih filmova kino prikazuje i naslove iz programa velikog broja regionalnih festivala kao što su Zagreb Film Festival, Motovun Film Festival, Sarajevo Film Festival, Liburnia Film Festival, Dokufest, Mediteran Film Festival i drugih. Program Dokukina KIC možete pronaći na njihovoj službenoj web stranici koja se nalazi ovdje.

Sredinom svibnja 2015. u Mrežu nam je čast bilo primiti Gradsko kino Sinj d.o.o.. Gradsko kino Sinj osnovano je 2004. godine i od tada radi neprekidno. Kino je mijenjalo svoje lokacije, a na sadašnjoj lokaciji je smješteno od 1988. godine kada je zgrada kina obnovljena. Svoje mjesto pred kino platnom možete pronaći na jednom od 521 sjedala koliko sadrži dvorana kina, a raspored projekcija Gradskog kina Sinj potražite na njihovoj službenoj facebook stranici koja se nalazi na sljedećem linku.

 

Comments are closed.