Mini Art-kino - Rijeka

Art-kino, javna ustanova u kulturi,  7. prosinca svečano je otvorila Mini Art-kino – novi filmski prostor smješten nedaleko Art-kina Croatia (Krešimirova 2G) vođen motom «Kino bez praga i pardona»

Javna ustanova u kulturi Art-kino drži da kino jest publika te svojim programskim novitetima nastoji proširiti ponudu te dodatno zainteresirati novu i nagraditi sve brojniju vjernu publiku čime još jednom potvrđuje svoju usmjerenost ka razvoju.

Za razliku od klasičnog kina, filmskog prostora Art-kina Croatia do kojeg se dolazi svečanim prolaskom kroz atrij i hodnik – u Mini Art-kino se stiže neposredno, direktno ‘s ceste’ bez ograničavajućeg praga. Mini Art-kino, aludirajući i samim imenom na značajno manji broj mjesta (24), postaje intimnijim prostorom koje potiče komunikaciju. Programska koncepcija Mini Art-kina vođena je beskompromisnom selekcijom filmova i dodatnog programa koji se odvija u obliku Tribina na tribinama (TNT). Mini Art-kino je prostor «bez praga i pardona».

Mini Art-kino novi je javni prostor u Rijeci namijenjen promicanju audiovizualne djelatnosti čija se izvedba vodila visokim estetskim standardima, ali i postizanju multifunkcionalnosti. Prema riječima arhitektonskog tima Antuna Sevšeka i Damira Gamulina, zadatak oblikovanja izdvojenog prostora Art-kina ponudio je nekoliko zanimljivih smjerova promišljanja – što bi sve trebao biti ovaj suvremeni iako veličinom manji gradski prostor za edukaciju i konzumaciju kulture. Art-kino, po svojim karakteristikama ima introvertiranu strukturu i doživljava se kao ‘filmski’ prostor tek prolaskom od foajea duboko u unutrašnjost zgrade. Izdvojenošću ali i ipak neposrednom blizinom Art-kinu, ovaj novi prostor – Mini Art-kino, postaje svojevrsni satelit koji osim očekivane prikazivačke funkcije nosi i neophodnu komunikacijsku ulogu. Izvedbom gledališta, kao posebno za ovaj prostor projektiranih teleskopskih tribina, otvoreno je više mogućih dodatnih slika prostora pa samim time i scenarija korištenja, od projekcije, predavanja ili konferencije do otvorenog prostora za igru svih uzrasta.

U Mini Art-kinu održavaju se projekcije dokumentarnih, kratkih i eksperimentalnih filmova, a svoje mjesto nalaze i raznovrsni igrani filmovi. Prostor je višenamjenski pa se u Mini Art-kinu održavaju tribine, izlaganja i prezentacije vezane uz filmske žanrove, stilove, predstavljanje nacionalnih kinematografija te promociju mladih (domaćih) autora. Dvorana sve brojnijoj publici donosi umjetnički relevantne programe u kojima će moći uživati u suvremenom i ugodnom prostoru. Mini Art-kino idealno je mjesto za razgovor o tek pogledanom filmu, bilo da riječ o nekom suvremenom kontroverznom filmu, otvorenju autorskog ciklusa ili eksperimentalnom filmu čime prostor postaje mjesto svojevrsnog produžetka filmskog iskustva, a film dobiva i posebnu dodanu vrijednost.