7 lipanj 2023
7 lipnja 2023,
 Off

Ovogodišnji program Kino mreže “Ljeto u mreži” posvećen je filmovima za mlade i djecu, u kojima će uživati i odrasli. Od 1. srpnja do 15. rujna na programu su tri filma koja će se prikazivati u 29 neovisnih kina diljem zemlje.

Od 1. srpnja do 15. rujna na programu “Ljeto u Mreži” je animirani Disneyjev obiteljski film Kralj lavova koji se prikazuje u čast 100 godina Disneyja. Na programu su i obiteljski igrani film koji je osvojio srca publike diljem svijeta i pokupio brojne nagrade, Ljeto kad sam naučila letjeti te Dnevnik Pauline P., snažna, emotivna i duhovita priča koja govori o problemima, ljubavi, obiteljskim odnosima i prijateljstvu iz kritičke perspektive i komične situacije naše glavne protagonistice Pauline P.

Svi filmovi na neki se način bave odrastanjem, a imaju zajedničku premisu, baš onu pravu ljetnu, avanturističku: pusti sve probleme i kreni u ostvarivanje svojih snova i – naravno – na taj put povedi i prijatelje i obitelj! Ljeto je vrijeme za gledanje dobrih filmova i uživanje u hladu najbližeg nezavisnog kina.

Ljeto kad sam naučila letjeti je film koji nas vodi u nezaboravnu ljetnu avanturu punu odvažnih i nesvakidašnjih zgoda. Dvanaestogodišnja Sofija dolazi sa svojom bakom Marijom na ljetovanje u obiteljsku kuću na Hvaru. Iako početno osjeća nezadovoljstvo zbog nedostatka društva i interneta, sve se mijenja kada otkrije postojanje rođaka o kojima joj nitko nije govorio. Obiteljske tajne počinju se otkrivati, a Sofija doživljava nova životna iskustva i odrastanje. Ono što je željela – veselo društvo, zabava i avantura – postaje stvarnost. 

Dnevnik Pauline P. je vedra obiteljska komedija s elementima fantastike koja prati samouvjerenu, emotivnu i duhovitu učenicu 3.c razreda – Paulinu P. Kroz dnevnički format, Paulina dijeli svoje svakodnevne školske i obiteljske zgode, maštarije i duhovite kritičke osvrte na svijet oko sebe. Film ističe dječju maštu i kreativnost kroz animirane elemente i kolažni ritam. Paulinina razmišljanja, prikazana kroz zvučne off komentare, pružaju uvid u njezin svijet odrastanja i sazrijevanja, dok se prepoznatljive situacije i događaji koje djeca njezine dobi često doživljavaju dodatno naglašavaju. 

Kralj lavova epski je animirani film smješten u poseban kontekst afričke savane, a priča prati mladog lava Simbu na njegovom odrastanju. Kroz predivnu animaciju i nevjerojatno komponiranu glazbu, Kralj lavova stvara živopisni svijet koji oduzima dah. U sklopu proslave stoljetne tradicije Disneyjevih animiranih filmova, Kralj lavova posebno ističe čarobnost i maštovitost koju Disney donosi u svijet filma. Film ističe univerzalne teme obitelji, hrabrosti i prihvaćanja odgovornosti, koje su trajne i relevantne bez obzira na godine koje su prošle. 

Ljeto u Mreži organizira Kino mreža uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u 29 neovisnih kina diljem zemlje:

Centar za kulturu Čakovec, KMC Bjelovar, Kino “30. svibanj” (Daruvar), Ljetno kino Slavica (Dubrovnik), Kino Ivanec, Kino Velebit (Koprivnica), Dom kulture Korčula, Kino Krapina, Kino Moslavina (Kutina), Kino Labin, Kino Mediteran (Lastovo), Centar za kulturu Rudar (Mursko Središće), Kino Nova Gradiška, Kino Marof (Novi Marof), Kino Mediteran (Mljet), Kino Novska, Kino Pazin, Kino Valli (Pula), Kino Rab, Art-kino/Ljetno Art-Kino (Rijeka), Kino Samobor, Kino Slatina, Kino Zelina (Sveti Ivan Zelina), Ljetno kino Barone (Šibenik), Kino Gaj (Varaždin), Kino Gorica (Velika Gorica), Kino Metropolis (Zagreb), Kino Tuškanac (Zagreb), Kino Zona Zadar

Comments are closed.