28 rujna 2018,
 Off

 

 Uz projekcije filmova u 25 neovisnih kina Kino mreže u 22 grada diljem Hrvatske zaista nemate opravdanja ne zakazati sastanak u kinu i prepustiti se nezaobilaznim valovima francuske kinematografije. Za svoj filmski rendes možete odabrati filmove različitog žanra – od romantične drame, horora, komedije, do filma za mlade, te dokumentarnog, ali i animiranog filma za djecu.

28. rujan 2018. – Četvrti Rendez-vous au cinéma 1. listopada počinje s prikazivanjem šest francuskih hitova u 25 neovisnih kina Kino mreže diljem Hrvatske. Na francuskom repertoaru ove godine možete pogledati kultnu romantičnu dramu u režiji  Françoisa Truffauta, Jules i Jim, a osim neobičnog ljubavnog trokuta u ovoj romantičnoj drami francuskog novog vala, do 23. listopada na platnima kina diljem Hrvatske prikazat će se još pet sjajnih francuskih igranih, animiranih i dokumentarnih naslova.

Pedesetih godina dvadesetog stoljeća u francuskoj se kinematografiji pojavio tzv. „novi val“ („Nouvelle Vague“), vrhunac filmskog modernizma, koji je publici ponudio potpuno novi pristup sedmoj umjetnosti, inzistirajući na tome da film nije samo običan oblik zabave, već kvalitetno autorsko djelo. Jedan od najznačajnijih autora tog razdoblja bio je zasigurno François Truffaut koji je na filmsko platno maestralno prenio roman francuskog književnika Hernia Pierrea Rochea „Jules i Jim“.

Fotografija iz filma Jules i Jim

Jules i Jim priča je o dvojici najboljih prijatelja – Nijemac Jules (Oskar Werner) i Francuz Jim (Henri Serre) dane provode uživajući u književnosti, umjetnosti i lijepim ženama koje s lakoćom mijenjaju – sve dok ne upoznaju zanosnu Catherine (Jeanne Moreau), čija ih pojava potpuno impresionira. Catherine unosi lepršavost, ali i nemir u njihove živote jer se obojica zaljubljuju u nju. Ona se odlučuje udati za Julesa, no to je tek početak njihove neobične priče koju gledamo 1. listopada istodobno u 25 kina diljem Hrvatske.

Uz Truffautov Jules i Jim, na programu 25 neovisnih kina diljem Hrvatske od 1. do 23. listopada zabavljat će nas i impresionirati još 5 sjajnih francuskih naslova – Oči bez lica, crno bijeli horor film čiju režiju potpisuje Georges Franju, a glavnu žensku ulogu tumači Alida Valli, talijanska glumica rođena u Puli, po kojoj je nazvano pulsko kino. Film je poznat kao jedno od najznačajnijih i najutjecajnijih ostvarenja žanra s početka 1960-ih.

Uz romantičnu ljubavnu dramu i horor, program Rendez-vous au cinema donosi film s kojim ćemo zasigurno iskusiti ljekovitost smijeha kroz suvremenu francusku crnohumornu komediju Pacijenti, o Benu i njegovom kaotičnom putovanju kroz pobjede i poraze, suze i smijeh koje uz nadu i prijateljstvo podnosi nakon teške sportske nesreće u bazenu.

Fotografija iz filma: Iz sve snage

Na repertoaru je i film za mlađu populaciju Iz sve snage, teen drama o šesnaestogodišnjaku Nassimu smještenom u udomiteljsku obitelj gospođe Cousin. Nassim se odbija asimilirati s drugim štićenicima te izmišlja za sebe sasvim novi život kojim se lažno predstavlja, a za sve što se treba pobrinuti je da se ta dva života, stvarni i izmišljeni nikada na sretnu.

Za sve ljubitelje dokumentarnog filma na programu je film Pregled: priča o stvaranju, redatelja Thierryja Demaizièrea i Albana Teurlaija. Film donosi priču o mladom umjetničkom direktoru Pariške Opere, Benjaminu Millepiedu, koji se proslavio koreografijom za Oskarom nagrađen film „Crni Labud“,  te prikazuje njegovu strast, ljepotu kreacije i donosi tisuće proba za njegovu prvu produkciju baleta u najprestižnijoj Pariškoj Operi.

Fotografija iz filma Veliki zli lisac i druge priče

Za najmlađu publiku program Rendez-vous au cinéma donosi animiranu uspješnicu s ovogodišnjeg izdanja Animafesta, svjetskog festivala animiranog filma, film „Veliki zli lisac i druge priče“ koji će razbiti mit o idili i mirnoći francuskoga sela. Selo iz Velikog zlog lisca užurbano je i kaotično mjesto u kojem živi Lisac koji postane kokoš, Zec i Svinja zamjenjuju rodu, a Patka glumi Djeda Mraza. Ova rukom nacrtana i oslikana francuska animirana komedija šarmantan je film u kojem će uživati mali i veliki.

Program Rendez-vous au cinéma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj i Kino mrežom.

Program će se održati od 1.10. do 23.10., a rasporede projekcija potražite na internetskoj i Facebook stranici svakog kina koje sudjeluje u programu.

Ove jeseni za svoj filmski rendes možete odabrati filmove različitog žanra – od romantične drame, horora, komedije, do filma za mlade, te dokumentarnog, ali i animiranog filma za djecu. Uz projekcije filmova u 25 kina diljem Hrvatske zaista nemate opravdanja ne zakazati sastanak u kinu i prepustiti se nezaobilaznim valovima francuske kinematografije.

Vidimo se na rendesu u: Dom kulture Grada Preloga, Kinoteka Zlatna vrata (Split), Kino Gaj (Varaždin), Kino Valli (Pula), Kinematografi Dubrovnik, Kinoklub Šibenik, Kino 30. svibnja (Daruvar), Kino Ivanec, Kino Moslavina (Kutina), Kino Urania (Osijek), Dvorana Relković (Nova Gradiška), Kino Pazin, Kino Slatina, Kino Zelina, Kino Gorica (Velika Gorica), Kino Zabok, Dom kulture Kristalna kocka vedrine Sisak, Kino Pobjeda (Metković), Centar za kulturu Čakovec, Kino Tuškanac (Zagreb),  Kino Europa (Zagreb), MM centar (Zagreb), Kino Kinoteka (Zagreb), Kino Samobor, Kino Marof (Novi Marof).

 

Comments are closed.