18 rujna 2019,
 Off


Koprivnica, 18. rujan 2019.
– U srijedu, 18. rujna, u Koprivnici je započeo 5. Sajam filma. Lokalno neovisno kino Velebit u sljedeća dva dana bit će tako centralno mjesto okupljanja neovisnih kinoprikazivača iz cijele Hrvatske i prostor razmjene iskustava i prilike za daljnjim razvojem kroz razgovore, edukacijske i informativne programe, primjere dobre prakse, projekcije hrvatskih filmova koji će ići u redovnu kino distribuciju u narednim mjesecima te kontakte s distributerima.

Sajam su otvorili predsjednik Kino mreže Alen Munitić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, ravnateljica Pučko otvorenog učilišta Koprivnica Maja Holek, a u ime Grada Koprivnice skup je podržala dogradonačelnica Ksenija Ostriž koja je ovom prigodom istaknula veliku važnost kina Velebit za Koprivnicu, mali grad s velikom kulturom odlaska u kino, tradicijom s kojom se ponosi.

Djeca i mladi buduća su publika, a kako bi se nove generacije potakle na odlazak u kino nužno im je osigurati filmsko obrazovanje i dostupnost kvalitetnog filmskog sadržaja zbog čega je glavna tema ovogodišnjeg Sajma filma upravo filmska pismenost.

Prvog dana Sajma primjere dobre prakse u radu s djecom i mladima prezentirali su predstavnici Art kino mreže Slovenije. Jure Matičić (Gradsko kino Domžale) i Samo Seničar (Gradsko kino Metropol Celje) predstavili su četiri uspješna projekta čiji je cilj bio izgraditi odnos između škola i kina te uvesti filmove i filmsku edukaciju u nastavne kurikulume osnovnih i srednjih škola kroz projekte obrazovanja učitelja i filmskih radnika. Cilj Nacionalnog programa filmskog odgoja u kojem je sudjelovalo 180 škola, 1400 učitelja, 1600 mladih te u sklopu kojeg su održane 233 projekcije, je i postignut pa je tako za školsku godinu 2019./2020. u sve škole u Sloveniji uveden izborni predmet Filmski odgoj.

U drugom dijelu prvog dana 5. Sajma filma uslijedila je projekcija nagrađivanog nizozemskog filma za djecu Moje neobično ljeto s Tess i predavanje pod nazivom „Razgovor nakon filma“ koje je održala Katarina Crnčić, koordinatorica programa za djecu i mlade Zagreb Film Festivala i KinoKino Festivala, a čiji je naglasak bio na mogućnostima suradnje kina sa školama u obliku organiziranih školskih projekcija. Crnčić je predstavila i “ključeve filma” – alat za “otključavanje svakog igranog filma” koji služe kao podsjetnik nastavnicima, roditeljima, djeci i mladima za razgovor o igranom filmu te sadrže šest ključnih područja na koja valja obratiti pozornost pri aktivnom gledanju igranog filma: radnja/sadržaj, likovi, realizacija/izvedba, igrano filmski žanr, doživljaj i poruka.

Za sam kraj prvog dana održana je i projekcija satiričnog trilera domaćeg redatelja Ivana Gorana Viteza, Dopunska nastava o bijesnom, svježe rastavljenom ocu koji upada s puškom i tortom u razred svoje devetogodišnje kćeri kako bi svi zajedno proslavili njezin rođendan.

Fotografije: Marko Horvat / NEXUS produkcija

Comments are closed.