13 veljače 2020,
 Off


Split, 13. veljače 2020.
– U srijedu, 12. veljače 2020. godine u Splitu otvoren je peti Zimski sajam filma. Kultna splitska Kinoteka Zlatna vrata ovih dana bit će centralno mjesto okupljanja neovisnih kinoprikazivača iz cijele Hrvatske, mjesto na kojem će se kroz program okruglih stolova, predavanja, filmskih projekcija i predstavljanja distributera ostvariti dijalog i dobiti jasniji uvid u razvojni smjer hrvatskog filma i neovisnog kinoprikazivaštva. Također, u svom neformalnom dijelu kroz razna druženja, ovo događanje pruža priliku filmskim profesionalcima da se povežu kroz dijalog, razmjenu iskustava i umrežavanje kako bi se posljedično filmska djelatnost nastavila kvalitetnije razvijati u željenom smjeru.

 Zimski su sajam otvorili predsjednik Kino mreže, Alen Munitić, ujedno i domaćin ovog događanja, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich koji je posebno istaknuo zadovoljstvo partnerstvom HAVC-a i Kino mreže, ravnateljica Centra za kulturu i obrazovanje Zlatna vrata, Danijela Ćukušić, a u ime grada Splita Zimski sajam je podržala i otvorila dogradonačelnica Jelena Hrgović-Tomaš.

 Nakon uvodnih riječi održan je okrugli stol pod nazivom »Digitalizacija i investicije: jučer, danas, sutra«. Sudionici su bili Chris Marcich iz Hrvatskog audiovizualnog centra, Krešimir Partl iz Ministarstva kulture, te Igor Rahelić iz tvrtke dcinex. Moderator Alen Munitić je prije same rasprave istaknuo važnost ove teme u duhu poboljšavanja uvjeta kinoprikazivača koji moraju biti u koraku s vremenom i tehnologijom kako bi se gledateljima pružio što kvalitetniji i raznolikiji filmski sadržaj.

 Svaki od sudionika okruglog stola dao je svoj doprinos ovoj raspravi iz svog stajališta, pa je tako Krešimir Partl iz Ministarstva kulture istaknuo kako u procesu digitalizacije Kino mrežu smatraju izuzetno važnim partnerom i kako digitalizaciju treba shvatiti u mnogo širem smislu, jer ona, osim standardnih, mora obuhvaćati i infrastrukturne radove. Osim toga, naglasio je kako su uz investicijske ugovore jako važni i programski ugovori što su prisutni dočekali s velikim odobravanjem. Tu ideju je u svom izlaganju podržao i Chris Marcich koji je naglasio da je to osnova partnerstva HAVC-a i Kino mreže. Dugoročni cilj takvog poticanja je da se djecu od rane dobi uči vrijednostima hrvatskog i europskog filma u svrhu razbijanja predrasuda prema istima. Ujedno, složili su se sudionici, to je od javnog interesa za cjelokupnu filmsku industriju.

 Chris Marcich također je istaknuo kako HAVC radi na bazi podataka koja bi redovitim prikupljanjem gledanosti trebala sadržavati vrlo precizne podatke o broju gledatelja u hrvatskim kinima te kako je postojanje jedne takve baze nužno za funkcioniranje sustava. Rahelić se sa svog stajališta tehničkog stručnjaka osvrnuo na probleme digitalizacije, nastojeći predvidjeti smjer kojim će se digitalizacija kretati u budućnosti. Istaknuo je kako je Hrvatska na prvom mjestu među susjednim zemljama po pitanju broja digitaliziranih kina, no također je upozorio kako tehnologija zahtjeva odgovoran način i brigu te najavio potencijalnu potrebu za nabavom tehnologije novije generacije. Iskazao je brigu zbog nedovoljnog dijaloga o tehnološkom aspektu digitalizacije zbog kojeg se ne ulaže dovoljno u servisiranje i održavanje opreme, te je ponudio svoje viđenje smjera u kojem će se tehnologija filmske reprodukcije mijenjati u smjeru LED ekrana u kinima i sve češćeg fenomena laserskih digitalnih projektora koji su kvalitetniji, te imaju duži vijek trajanja.

 Partl je na kraju poentirao kako treba ići u dubinsku analizu stanja kako bi se Kino mreži pružio okvir da nastavi funkcionirati u novim tehnološkim okolnostima, uz nezaobilaznu važnost suradnje s jedinicama lokalne samouprave koje moraju prepoznati važnost kina za kulturnu sliku određenog kraja. Publika je pozitivno reagirala na ovaj okrugli stol, što se najviše vidjelo po aktivnom pristupu i broju postavljenih pitanja sudionicima okruglog stola. Okrugli stol završio je rezimeom moderatora Alena Munitića koji je istaknuo kako problemi postoje, ali kako je ovaj okrugli stol pokazao da su svi na zajedničkom putu u rješavanju tih problema i unaprjeđenju aktualnog stanja.

 U drugom dijelu prvog dana Zimskog sajma filma u Splitu održana je zatvorena projekcija filma „Ribanje i ribarsko prigovaranje“ redatelja Milana Trenca što je bila posebna prilika da kinoprikazivači pogledaju ovu povijesnu dramu nastalu po klasičnom djelu hrvatske književnosti koja će u kinodistribuciju krenuti ove godine.

*Fotografkinja: Glorija Lizde

 

Comments are closed.